BRITANCI ŠALJU 600 KOMANDOSA NA SRBE

Autor:

Vesti

10.11.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle verbalnih pritisaka i ucena, stiže i konkretna pretnja: Britanci šalju na Srbe 600 specijalaca, pripadnika čuvenih jedinica SAS.

London formira specijalnu jedinicu za operativno delovanje na zapadnom Balkanu i šalje je u Bosnu. Glavne mete Dodik i Srbija

Samo sedam dana nakon što je zvanično stupio na mesto ministra odbrane Velike Britanije, Gavin Vilijamson je dokazao zašto Britanci nose epitet udarne pesnice Amerike i NATO u Evropi. Kao jedan od prioriteta, ratoborni ministar je postavio "smanjenje ruske samouverenosti na zapadnom Balkanu" i doneo odluku da se u Rumuniju pošalju četiri lovačka aviona, a u Bosnu, maltene na samu granicu sa Srbijom, kontingent od 600 komandosa koji će činiti specijalnu jedinicu za operativno delovanje na zapadnom Balkanu.

IMA IH I NA KOSOVU

Ove planove Vilijamson je izneo pred ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom (poznat po nadimku Besni Pas) i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

- U susret ogromnom povećanju ruske samouverenosti, Velika Britanija dokazuje svoju odanost saveznicima i povećava paket podrške. Šaljemo četiri lovca "tajfun" u Rumuniju, a zatim i 600 vojnika koji će biti stavljeni pod visoku pripravnost u BiH i operativno reagovati na zapadnom Balkanu - poručio je Vilijamson, ne zaboravivši da pomene da su britanske jedinice već na Kosovu.

Sagovornici Srpskog telegrafa kažu da je jasno da su britanske pretnje uperene isključivo ka Srbima, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji, jer su to jedine dve anti-NATO tačke na Balkanu.

NAORUŽANI DO ZUBA

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da će se na udaru Britanaca naći pre svega predsednik RS Milorad Dodik.

- Bosna je logičan izbor za jačanje i stacioniranje britanskih snaga. Ova pretnja se pre svega odnosi na Srpsku i Dodika, a odatle će se pod budnim okom držati i Srbija, analiziraće se svaki njen korak. Da bude jasno, kad kažu da šalju operativne jedinice, to znači kompletno naoružana borbena jedinica - kaže Lazanski za Srpski telegraf.

Galijašević: Nakon što su doneli haos na Bliski istok i Mediteran, došao je red i na zapadni Balkan

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević slanje britanskih komandosa u Bosnu smatra klasičnim antisrpskim činom i neskrivenom pretnjom svim Srbima:

- To znači izazivanje nereda, za to Britanci na kraju krajeva i služe. Nakon što su doneli haos na Bliski istok i Mediteran, došao je red i na zapadni Balkan. Naravno da će Srpska biti prva na udaru i izložena ogromnom pritisku jer je na nišanu specijalnih jedinica, a nema ni vojsku ni oružje da se brani. Ovo je zapravo preteća poruka upućena svim Srbima - ili nas slušajte ili vidite kako ćete proći.

Stoltenberg: Mostove ojačati da prođu tenkovi

Uporedo sa britanskim ministrom, oružjem zvecka i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je poručio da je neophodna revizija komandne strukture Alijanse u Evropi kako bi se sprečila navodna pretnja od Rusije. U tu svrhu zatražio je od država Evrope da što pre pripreme putnu infrastrukturu za brzo preraspoređivanje tenkova, artiljerije i drugog teškog naoružanja i opreme.

- Moramo da se osiguramo da su putevi i mostovi dovoljno jaki da izdrže naša najveća vozila, a da su železničke mreže opremljene za brzo postavljanje tenkova i teške opreme - rekao je Stoltenberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
pajsije pajsije

14.07.2018 18:07

Englezi dosta bre podmuklih radnji. Samo dođite, naći će se i za vas neka pilulica.