SPREMA SE ČISTKA U SPC: Osveta Irinejovim ljudima

Autor:

Vesti

25.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrt patrijarha Irineja razbuktala je najniže strasti nekih episkopa koji ne biraju sredstva kako bi eliminisali konkurenciju i raščistili sebi teren na putu ka tronu poglavara srpske crkve.

RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej

Udruženi s malobrojnim istomišljenicima iz crkvenih krugova, deo episkopa koji ima podršku stranih službi bezbednosti priprema čistku vladika, inače najbližih saradnika pokojnog patrijarha Irineja.

- Već na sahrani patrijarha krenula je akcija. Grigorije, koji je medijski najeksponiraniji vladika, koji se nije libio da se javno pobuni protiv ulaganja novca u završetak Hrama Svetog Save i kojeg su i pre sahrane Irineja neki proglasili za novog patrijarha, poneo se neljudski i na samoj sahrani. Čak nije želeo da se javi i pozdravi vladike - navode izvori Srpskog telegrafa.

Među vladikama kojima se kao greh spočitava odanost patrijarhu našli su se Irinej bački, vladika Porfirije, vladika šumadijski Jovan, episkop kruševački David, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, vikar patrijarha i starešina Hrama Sveti Sava vladika Stefan Šarić...

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera
Mitropolit Porfirije

KOLOVOĐE BUNE

Halabuku posle sahrane, pričaju naši upućeni sagovornici, podigao je i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić:

- Smetalo mu što sedi u ovom ili onom redu. Žalio se i kukao, ali ni rečju nije pomenuo da je odbio da služi opelo patrijarhu Irineju iako mu je to ponuđeno.

Dvojica pomenutih vladika, objašnjavaju izvori Srpskog telegrafa, pokušala su da prikažu da u Crkvi nema jedinstva.

- Istina jeste da su se s namerom tako ponašali, da bi potom mogli da politizuju celu priču. Ambicije vladike Grigorija su više nego očigledne. Međutim, te želje nisu u skladu s mišljenjem velike većine. Iluzija jeste da bi Grigorije mogao da dobije veću podršku od recimo vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji je sada na čelu crnogorske mitropolije, kojeg hvali i sveštenstvo i narod iz tih krajeva - objašnjava naš sagovornik.

Oni su mete

Episkop bački Irinej Bulović

Vladika šumadijski Jovan

Episkop kruševački David

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja

Pobunjene vladike

Episkop diseldorfski i nemački Grigorije

Umirovljeni vladika Atanasije Jevtić

Vladika zapadnoamerički Maksim

Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević

Ipak, kako kaže, vladika Grigorije i ekipa episkopa okupljenih oko njega mogu da naprave štetu Crkvi i narodu:

- Opasne su veze koje imaju sa stranim službama. Neki od njih su povezani sa zapadnim službama, ali nije mali broj onih koji šuruju sa službama s istoka. I jednima i drugima cilj jeste narušavanje jedinstva, postavljanje svojih ljudi na čelo Crkve, preko kojih bi potom imali polugu kojom bi mogli da manipulišu i narodom i državom.

STRANI UPLIVI

Verski analitičar Predrag Đokić ističe da je patrijarh Irinej bio čovek koji je razumeo i vreme u kojem živimo i geopolitičku poziciju države, te da je sve odluke i poteze povlačio u interesu Srbije:

- Očigledno je da mnogi igraju igre kojima bi neki da se bolje pozicioniraju pre odlučivanja ko će biti novi patrijarh. Postoje razni strani uplivi i s istoka i sa zapada.

RepublikaFoto: Tanjug

Medijska hajka: Udar na vladiku Irineja

Mediji naklonjeni opoziciji već su krenuli u kampanju za Grigorija. Novinari lista Danas su na društvenim mrežama kačili statuse u kojima su Grigorija proglasili za patrijarha, dok su portali pod kontrolom Dragana Šolaka štancovali tekstove u kojima se Irinej Bulović optužuje da deli narod, dok su vladiku Porfirija napali da je poslušnik režima. Kampanja je nastavljena i juče, te su portali Direktno, Nova S, ali i televizija N1 nastavili prozivku vladike Irineja bačkog. Ne menjajući naslov, gotovo identičan tekst u kojem se tvrdi da je vladika bački navodno pretio majci preminulog sveštenika, objavili su pomenuti portali i to kao udarnu vest.

Odluka do proleća

Izbor za patrijarha, prema Ustavu SPC, trebalo bi da se održi 90 dana posle smrti patrijarha. Međutim, iz crkvenih krugova navode da bi odlučivanje moglo da bude pomereno za proleće zbog koronavirusa. Kako je Srpski telegraf i ranije pisao, najozbiljniji kandidati za naslednika patrijarha Irineja jesu Irinej bački, Porfirije, Joanikije, vladika Hrizostom (trenutno vodi SPC do izbora novog patrijarha), vladika Grigorije, kao i vladika Jovan Ćulibrk.

Službe sa istoka i zapada rovare po SPC

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić objašnjava da strane službe ne žale ni novac ni najbolje kadrove kako bi na čelo SPC dovele nekog ko je po njihovoj volji:

- Uveliko rovare po crkvenom miljeu, traže podršku među sveštenstvom. Njihovi saradnici odranije su vladike koje službuju u državama iz kojih potiču najmoćnije službe od Amerike, Nemačke.. Takve stvari rade i moćne države s istoka, koje takođe žele svoju ličnost na tronu SPC, a koje bi se preko uticaja Crkve borile za njihove interese.

Đokić objašnjava da među episkopima koji bi da nametnu svoje viđenje prednjači vladika Grigorije.

- Bilo je raznih medijskih spekulacija koje su trebalo da pokažu iskrivljenu sliku, gurala se priča o raskolu između vladike Amfilohija i patrijarha, što nije bilo ni blizu istine. Sve to je trebalo da prikaže nedostatak sabornosti, što je suprotno delovanju upokojenih i mitropolita i patrijarha - navodi naš sagovornik.

Objašnjava da upravo iz te kuhinje lansiraju afere i priče o jazu među vladikama:

- Sada jaz pokušavaju da stvore uvlačeći neke druge vladike. One koji su bili najbliži patrijarhu bi da skrajnu, dok recimo vladiku Joanikija pokušaju da "prisvoje", što je apsolutno besmisleno jer je u pitanju episkop koji poštuje jedinstvo Crkve, odluke Sinoda i Sabora i koji nije poput nekih drugih vladika koji deluju u inostranstvu, a koji stalno imaju svoje izolovano mišljenje.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i detalje o smrti devojčice Minje D. koja je teške opekotine zadobila pre oko mesec dana u požaru na Dorćolu i sada nažalost izgubila bitku. Saznajte i kakva upozorenja šalju stručnjaci iz Kriznog štaba zbog sve teže epidemiološke situacije u Srbiji, kako je Dragan Đilas sa svojim bratom montirao aferu "Krušik", kao i kakve je sve neistene Boris Tadić izneo o period kada je bio predsednik države. Čitajte i sve o nezapamćenoj tragediji u Zemun kada je četvorogodišnji mališan preminuo nakon što ga je udario autobus. O svemu ovome čitajte i na poratlu Republika. 

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Doca

26.11.2020 08:16

Ako je umitovljen atanasije jevtić zašto nebi bio i grigorije? Eto rešenja za mir u SPC i Srbiji.

Pa dokle

26.11.2020 08:25

"... Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i detalje o smrti devojčice Minje D. koja je teške opekotine zadobila pre oko mesec dana u požaru na Dorćolu i sada nažalost izgubila bitku. Saznajte i kakva upozorenja šalju stručnjaci iz Kriznog štaba zbog sve teže epidemiološke situacije u Srbiji, kako je Dragan Đilas sa svojim bratom montirao aferu "Krušik", kao i kakve je sve neistene Boris Tadić izneo o period kada je bio predsednik države. Čitajte i sve o nezapamćenoj tragediji u Zemun kada je četvorogodišnji mališan preminuo nakon što ga je udario autobus. O svemu ovome čitajte i na poratlu Republika." Prvo: Imate li vedrije teme, koje ce pozitivno razgaliti narod, od ovih. Drugo: Kako da narod veruje u crkvenu organizaciju, duhovnu, kada se tamo dogadjaju ovakve stvari? Politicka mafija u svetovnom smislu, a Grigorije i njegova ekipa uz pomoc stranih sila se otimaju o tron SPC, u duhovnom?