Srpski narod se oprostio od svog duhovnog poglavara! Poslednja Irinejeva poruka: ČUVAJTE SRPSKU I KOSOVO!

Autor:

Vesti

22.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej, koji je danas sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, ostavio je srpskom narodu amanet da sačuva Srpsku i Kosovo.

Foto: Tanjug

- Treći put kada smo se čuli, rekao je: "Ne brini, sa mnom će biti sve u redu. Nego, vidi oko Srpske i Kosova da uradimo sve što možemo." Više nismo razgovarali, otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej - preneo je predsednik Aleksandar Vučić.

Vernici su od ranog jutra dolazili ispred Hrama da odaju poslednju poštu, strpljivo čekajući da dođu na red, a veliki broj njih palio je sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama. Za veliki broj vernika, a zbog ograničenja zadržavanja u Hramu, bili su postavljeni video-bimovi, na kojima su pratili liturgiju i sahranu.

Žito i kuvano vino za vernike

Nakon sahrane, vernici koji su prisustvovali svetoj liturgiji za upokojene poslužili su se žitom ispred Hrama Svetog Save.

Osim žita, bile su poslužene i pite, kuvano vino, kuvana rakija, voda i sokovi.

Patrijarhove zemne ostatke do kripte su doneli pripadnici Garde Vojske Srbije, a telo su spustili sveštenici iz Beograda. Prethodno je služena liturgija, koja je počela pesmom "Ton despotin", a služio ju je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika. Zbog epidemiološke situacije, osim sveštenika, u hramu su bili samo državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

- Patrijarh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo Crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju. Ovo je težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod - rekao je istakao je mitropolit Hrizostom u besedi tokom liturgije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Mitropolit Hrizostom

On je naveo da se Irinej pokazao dostojnim svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, što, kako je rekao, nije bilo lako i jednostavno.

- Pre 20 dana smo izgubili mitropolita Amfilohija, danas ispraćamo patrijarha i svi osećamo teret ovog gubitka, ne samo za Crkvu već i za narod. Ali i pored tog velikog iskušenja ne smemo dozvoliti da tuga savlada srca, već treba da budemo hrabri i odvažni, a to očekuju i patrijarh i mitropolit Amfilohije - poručio je Hrizostom.

REČ NARODA

U svakom pogledu nam je značio, najpre duhovno, kao čovek, obrazovan čovek i kroz mir

Radmila

Pamtiću ga po dobroti, ljubavi i svemu što je uradio za Srbiju i Kosovo i Metohiju

Katarina

Veliki broj vernika dokazuje da je dostojno nasledio patrijarha Pavla

Miroslav

Ostaće upamćen kao patrijarh koji je pokušao da zavede red u SPC i što nije gurao probleme pod tepih, već ih rešavao

Branislav

Mitropolit je rekao da se patrijarh Irinej nikada nije predavao ni malaksavao u služenju Bogu i rodu:

- Patrijarh Irinej je i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.

Foto: Aleksandar Nalbantjan

Milačić jedini bez maske!

Tokom ceremonije, a i tokom oproštaja vernika od patrijarha Irineja, poštovane su epidemiološke mere, na koje je pozvao i Sinod SPC zbog aktuelne situacije sa koronom.

Pravila su ispoštovali i mnogobrojni visoki zvaničnici, a jedini koji je viđen bez maske bio je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Počivaće ispod Studeničkog krsta

Na beloj mermernoj ploči ispod koje će počivati patrijarh pozlaćenim slovima ispisano je "Patrijarh Irinej", a izabran je ranohrišćanski, Studenički krst, koji je isklesan tokom poslednje decenije 12. veka.

Ovaj krst postao je prepoznatljiv znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje. Predstavlja kombinaciju dve simbolike: ranohrišćanske simbolike sidra, to jest spasenja i sigurnosti u carstvu božjem, i simbolike rasta i napretka, koja se vidi u bujno dekorisanim završecima krsta.

Patrijarh Kiril: Podelio stradanje sa narodom

Bog je Crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha Irineja, koji je uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću učinio mnogo za očuvanje jedinstva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u hrišćanskoj crkvi, poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Njegovu poruku pročitao je šef poslanstva Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion Volokolamski.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je u poslednjem času života podelio stradanja s onim vernicima kojima je život iznenada prekinula strašna epidemija.

RepublikaFoto: e-stock
Aleksandar Bocan Harčenko

Na liturgiji Krivokapić i Harčenko

Pre početka liturgije u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, Tomislav Momirović, ambasador u SAD Marko Đurić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici grada Beograda i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Na poslednji ispraćaj došli su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Na liturgiji su bili i lider SPAS Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, kao i direktor vladine kancelarije za KiM Petar Petković.

Na platou ispred Hrama viđeni su i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, ali i princ i princeza Filip i Danica Karađorđević.

Episkop Irinej: Čvrsto je držao kormilo Crkve

Naš patrijarh Irinej bio je delatni svedok svih reči jevanđelja, čovek mira, ovaploćenje mira, mironosac i mirotvorac među ljudima, a, pre svega, u sopstvenom narodu, istakao je episkop bački Irinej.

Vladika je citirao dve rečenice, kako je rekao, srpskih intelektualaca, predstavnika stvarne, a ne lažne intelektualne i kulturne elite:

- Njegova mekoća je bila njegova snaga, a njegova uzdržanost - njegova mudrost. Mirna ruka patrijarha Irineja, bez retorike i pompe, čvrsto je držala kormilo naše crkve, gledajući da nikad ne zaboravi srpsku državu i da se nikada ne odrekne srpskog naroda i našeg svetog Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić: Čovek mudrosti i mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u besedi da je poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

- Ne mogu samo da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sam voleo patrijarha Irineja. On je voleo i pazio na moju decu jednako kao i ja, kao što je voleo sve u Srbiji i sve u našem narodu. Na dan kada je otišao u bolnicu pozvao me je i rekao: "Je l' moram da idem u bolnicu? Slušao sam na televiziji kako govoriš koliko bolesnih ima i zašto bih zauzimao neku postelju jednom bolesniku." Takav je čovek bio - preneo je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Patrijarh Irinej, dodao je, gradio je Hram, gradeći sve nas, verujući da njegova veličina nije samo u velelepnosti, u božanstvenom mozaiku, nego u zajedništvu koje taj sveti hram simbolizuje i na koje poziva.

- Počivši patrijarh sklopio je oči i predao dušu Bogu sa samo jednom željom, jednim amanetom, za sve koji smo ostali: Da njegov hram, njegov san, nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, posvećen Bogu, ljubavi, Srbiji i srpstvu. Da verujemo, volimo i da to radimo zajedno, okupljeni u hramu mudrosti i mira - rekao je Vučić.

On je kazao da je patrijarh obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- On je bio taj koji nas je okupio, kao pravi svetosavski duhovni vitez, oko borbe i žrtve našeg naroda. Sramotili smo se godinama, ćutali o patnji našeg naroda, činjenice zbog straha od političkih sankcija sakrivali od naroda, od sebe, dok Irinej, Njegova svetost, to nije promenio. Zahvaljujući njemu više nego bilo kome drugom danas sa ponosom govorimo o junacima sa Košara, oni dobijaju svoje ulice, bulevare, spomenike. Ne stidimo ih se, kao što je to doskora bilo, već se njihovim delom ponosimo.

Milorad Dodik: Bez njega ni veselja ni tuge

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je patrijarh Irinej imao snagu i moć da sabere Srbe, gde god oni živeli.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Milorad Dodik

- U poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze. Bio je pastir svih nas. Bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela - rekao je Dodik.

Dodao je da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični, koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u mojoj porodici.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading