IRINEJ PRVI KOJI ĆE POČIVATI U HRAMU: Samo nekoliko sekundi pre nego je sklopio oči prekrstio se i potom pao u komu

Autor:

Vesti

20.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova svetost patrijarh srpski, arhiepiskop pećki i mitropolit beogradsko-karlovački Irinej (90) preminuo je u petak ujutru, u 07.07, od posledica virusa korona u Vojnomedicinskom centru Karaburma, gde je bio smešten od 4. novembra, kad je potvrđeno prisustvo KOVID. Samo tri dana ranije služio je višesatnu liturgiju i opelo u Podgorici na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od korone.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Sahrana je u nedelju, liturgija će početi u devet sati, a u nastavku će biti služeno opelo. I upravo Irinej ostaje upamćen kao patrijarh u čije vreme se najviše ulagalo u završetak Hrama i čija je gradnja praktično privedena kraju.

Mesto gde će počivati je ambulatorijum, prostor iza oltara kripte, koji je, i kad je zamišljen davne 1895, bio predviđen za patrijarhe.

Telo blagopočivšeg patrijarha Irineja biće prethodno, u subotu, izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, gde će vernici imati priliku da se oproste.

Hrizostom na čelu Sinoda

Sveti arhijerejski sinod u petak je doneo odluku da mitropolit dabrobosanski Hrizostom preuzme patrijarhove dužnosti i predsedava Sinodu do izbora novog patrijarha. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradske izabran je episkop šumadijski Jovan.

TRODNEVNA ŽALOST

Trodnevna žalost zbog smrti 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, prema odluci Vlade Srbije, traje do nedelje, kada će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Tim povodom srpska zastava spuštena je na pola koplja na državnim institucijama.

Patrijarh Irinej hospitalizovan je u KOVID bolnicu VMC Karaburma bez simptoma i tegoba. Osećao se dobro, očekivalo se drugo testiranje, potvrda da je negativan na koronu i da bude otpušten na kućnu negu. Patrijarh se, kako su svedočili lekari i njegov vikarni episkop Stefan Šarić, osećao odlično, pratio je vesti, čitao novine, bio vidno raspoložen. Do četvrtka, kada se stanje naglo pogoršalo.

RUSKA POMOĆ

Virus je udario na pluća, srce. Konzilijum lekara borio se za njegov život. Patrijarh Irinej je intubiran, priključen je na kiseonik, na respirator. U pomoć su došle i dve doktorke iz Rusije, koje je za tu priliku poslao lično ruski predsednik Vladimir Putin.

U četvrtak noć, oko 23 sata, patrijarha Irineja je posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik države nije mogao da zadrži suze, zaplakao je, prema rečima očevidaca, kao malo dete.

Sledećeg jutra, u sedam sati i sedam minuta, Njegova svetost, prema svedočenjima prisutnih, prekrstila se i potom pala u komu.

Poslednji obilazak Hrama

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Hram Svetog Save

Patrijarh Irinej, 45. po redu poglavar SPC, poslednji put je služio u Podgorici upokojenu arhijerejsku liturgiju sa opelom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od posledica korone.

- Smrt Mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve - rekao je tada Irinej, dodajući da je Amfilohije otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo bilo najpotrebnije Crkvi i narodu.

Pre toga se u javnosti poslednji put pojavio 22. oktobra, kada je s predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao radove na završetku Hrama Svetog Save na Vračaru.

- Hram Svetog Save je ideal srpskog naroda i naše crkve i države da se podigne veličanstven hram najvećoj ličnosti naše istorije Svetom Savi - izjavio je tada Irinej i rekao da se nada da će ovaj hram biti na ponos ne samo Srbima i Srbiji već i celom hrišćanskom svetu.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 21. i 22. novembar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading