POLICIJA "KAVČANIMA" ČISTILA KONKURENCIJU: MUP se trese zbog novih detalja u aferi "KRTICA"!

Autor:

Vesti

19.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici MUP na visokim pozicijama čistili su teren za prljave poslove "kavačkog klana", saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih istrazi. Na taj način bili su im od velike pomoći u izvršenju brojnih likvidacija u ratu sa suprotstavljenim "škaljarskim klanom". Velika prašina digla se tim povodom u MUP Srbije.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Nezvanično saznajemo da je ministar policije Aleksandar Vulin dao instrukciju da se protiv svakog policajca koji bude uhvaćen u društvu nekog kriminalca pokrene disciplinski postupak.

Nakon svakog ubistva nekog pripadnika "škaljarskog klana" postavljalo se, naime, pitanje kako je zločin prošao skoro bez greške uprkos brojnim kamerama, javnim mestima na kojima je izvršen, očevicima koji su videli vozilo kojim su pobegle ubice. Odgovor znaju pojedini funkcioneri MUP.

- "Kavčani" nikada ne bi mogli da izvrše naručene likvidacije da u tome nemaju veliku pomoć policije, a tome svedoče i poslednji zločini u kojima su stradali "škaljarci" Aleksandar Šarac u tržnom centru "Ušće" i Bojan Mirković u naselju Belvil. Očigledno je organizatorima ubistava neko iz MUP pomagao. Neverovatno je da tolikim obiljem informacija raspolažu pripadnici klana, a da nemaju "javke" od najobaveštenijih, a to su neki policijski rukovodioci i visokopozicionirani operativci. Egzekutori su danima pratili kretanje žrtava i birali najpovoljniji trenutak za napad. Čistači su im omogućili bezbedno bekstvo s lica mesta do štek-stanova - otkriva naš izvor upoznat sa operativnim saznanjima iz istrage.

Osim kretanja meta, funkcioneri na visokim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova pomagali su vođama "kavačkog klana" i u logistici oko brojnih zločina, ali i u distribuciji droge.

Za ubistvo 5.000 evra

RepublikaFoto: Republika
Bojan Mirković

Trojica likvidatora starosti oko 20 godina, koji pripadaju kriminalnoj grupi iz Beograda, a koja je bliska "kavačkom klanu" i ima podršku policije, osumnjičeni su za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu. Oni su za ovaj i još neke zločine, prema nezvaničnim informacijama, dobili po 5.000 evra i izvesnu količinu kokaina, ali im se nakon ubistva gubi svaki trag.

- Korumpirani pojedinci iz MUP bili su spremni na sve radi određene svote novca. Svojim saradnicima iz "kavačkog klana" često su čistili put i na taj način omogućavali da se kokain koji su prevozili nesmetano dostavi na određene adrese širom Srbije, ali i Balkana, pa je zato pod istragom i granična policija, u kojoj takođe ima prljavih policajaca - naglašava naš sagovornik.

Unutrašnja kontrola pokrenula je opsežnu istragu u kojoj češlja pripadnike MUP počevši od najkrupnijih zverki na rukovodećim pozicijama. Naši izvori navode da su neki policijski rukovodioci čak naređivali operativcima da im dostavljaju imena doušnika, a ta imena su potom prosleđivali "kavčanima". Naravno, iza toga su sledile likvidacije ili "nestanci" tih ljudi.

Kako smo ranije pisali, Srpski telegraf došao je i do dokaza koji potvrđuje saradnju policije i kriminalaca u vidu fotografije na kojoj se, pored "škaljarca" Bojana Mirkovića, koji je ubijen 12. novembra, vide Slobodan Kuribak, sin Mladena Kuribaka, bivšeg načelnika Uprave policije, i Aleksandar Purković, inače Mirkovićev kum, obojica aktivni policajci, a koji su i suspendovani zbog sumnje da su bili podrška "kavačkom klanu". Sumnja se, naime, da je Purković promenio stranu i napustio "škaljarce" i svog kuma.

Ovo je samo vrh ledenog brega jer se sumnja da najmanje 30 policajaca na visokim pozicijama direktno radi za mafijaške klanove. Tome treba dodati zasad nepoznat broj sitnijih saradnika iz MUP, kao i čitavu mrežu ljudi zaduženih za logistiku, nalaženje štek-stanova, nabavku vozila i oružja i skrivanje likvidatora posle zločina.

PUŠIĆ NA ČELU RADNE GRUPE, POČELE SMENE U MUP

U borbi sa "kavčanima", ali i ostalim kriminalnim ekipama, posebnu ulogu dobiće radna grupa koja se upravo formira. Na čelu te grupe biće Bogdan Pušić, nekadašnji zamenik načelnika UKP, a činiće je nekolicina policijskih rukovodilaca, ali i eksperti drugih struka. Pušić se tokom karijere posebno bavio spornim velikim privatizacijama. Osnovni cilj radne grupe je suzbijanje korupcije.

Paralelno sa internom istragom o umešanosti u prljave poslove "kavačkog klana", u MUP Srbije teče i reorganizacija. Za novog načelnika Policijske uprave za grad Beograd postavljen je pukovnik Veselin Milić, koji je tu funkciju već obavljao u periodu od 2013. do 2018. godine. U međuvremenu je bio savetnik predsednika Srbije i pomoćnik direktora policije za unapređenje, organizaciju i funkcionisanje direkcije policije. Dosadašnji načelnik beogradske policije Milan Stanić, rešenjem ministra unutrašnjih poslova, privremeno je premešten na mesto zamenika komandanta jedinice za zaštitu. Osim njega, s mesta načelnika UKP PU Beograd pomeren je i Ilija Milojčić.

Niko nije zvanično saopštio razloge za ova pomeranja i da li su u vezi sa aferom "krtica". Nezvanično se u dobro obaveštenim krugovima govori o sličnosti sa smenom načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića povodom istrage mučkog prebijanja mladića u tom gradu i bekstva osumnjičenog Ivana Kontića u Crnu Goru. Novi načelnik je doskorašnji pomoćnik direktora policije Slobodan Malešić.

- Ne mora nužno neki čelnik policije da bude direktno umešan u kriminal. Ali ako njegovi saradnici jesu ili ako se ustanovi da u policijskim radnjama ima propusta zbog nestručnosti, nemara ili "pada koncentracije", promene su nužne - objašnjava naš izvor iz MUP.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 20. novembar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading