SAM PROTIV SVIH! Trampa izdali republikanci: Bajden postaje novi šef Amerike, KREĆE LOV NA PUTINA

Autor:

Vesti

06.11.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Amerike Donald Tramp ostao je na vetrometini i bez podrške republikanaca u borbi za ostanak u Beloj kući. Uprkos tvrdnjama i dokazima o krađi glasova, prednost Bajdena je sve veća. Pobednički pokliči Džozefa Bajdena, koji su sve glasniji i učestaliji, privukli su i američku tajnu službu, koja je već poslala armiju agenata da brinu o bezbednosti budućeg 46. predsednika Amerike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Zamerke na račun republikanaca, bez zadrške izneli su Trampovi sinovi, koji su javno isprozivali ovu partiju.

Najstariji sin američkog predsednika Donald Tramp džunior optužio je stranku da je "slaba", dok je njegov brat Erik otišao još dalje, poručujući da su republikanci ovce.

- Ne brinite, Donald Tramp će se boriti, a oni mogu da gledaju, kao i obično. Republikanci su bili slabi decenijama, što je levici omogućilo da radi te stvari - napisao je Trampov najstariji sin, koji poput oca ima visoke političke ambicije.

Bajden: Daleko smo dogurali

Reagujući na Trampovu tvrdnju da su izbori lažni, Bajden je poručio da Americi niko neće oduzeti demokratiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpela da bi se to dogodilo - napisao je Bajden na Tviteru.

Republikancima je zamerio pasivnost i odustajanje od borbe:

- Umesto toga, priklonili ste se medijskoj rulji.

IMAJTE KIČMU

Mnogo oštriji i direktniji bio je Erik Tramp. Njegova javna prozivka funkcionera i Trampovih partijskih kolega bila je više nego jasna:

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Gde su republikanci?! Imajte kičmu. Borite se protiv ove prevare. Naši glasači nikada neće zaboraviti ako budete ovce.

Džordžija, ulaznica za Belu kuću

Preokret izbornog rezultata u Džordžiji, koja je inače bila ključna za Trampa, otvorila je vrata Bajdenu za preuzimanje Bele kuće.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova Bajden je u blagoj prednosti od 917 glasova. Prema projekciji CNN, i Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden imaju po 49,4 odsto glasova, a pobeda u toj državi donosi 16 elektorskih glasova. Ukoliko bi Bajden osvojio te glasove, delio bi ga samo korak do pobede jer bi imao 266 od neophodnih 270 elektorskih glasova.

Naime, Tramp je u ovoj državi imao prednost od oko 9.500 glasova, koja je anulirana posle brojanja glasova pristiglih iz okruga naklonjenih kandidatu demokrata.

Brojanje glasova nastaviće se i sledeće nedelje u nekoliko saveznih država. Zvaničnici Nevade već su saopštili da su produžili rok i da će do 10. novembra primati poštanske glasove. Na broj glasova čekaće se i u Pensilvaniji i Severnoj Karolini, koje su takođe dozvolile da se glasovi prebrojavaju i posle izbornog dana.

Oštar je bio i aktuelni šef Bele kuće, koji je poručio da je pokraden, te da su izbori za lidera Amerike velika laž.

- Ako prebrojite legalne glasove, lagano pobeđujem. Ako prebrojite ilegalne glasove, gubim. Mnogo listića je stiglo po zatvaranju biračkih mesta, sa zakašnjenjem. Prevaren sam - tvrdi Tramp.

Ističući da su republikanci zadržali Senat, američki predsednik istakao je da je osvojio najveći broj glasova u istoriji Hispanoamerikanaca, Afroamerikanaca i američkih starosedelaca.

Grenel: Otkrili smo sporne glasače u Nevadi

Američki diplomata i blizak saradnik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel izjavio je da je Trampov tim otkrio 3.062 sporna glasača u Nevadi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
ričard Grenel

Prema njegovim rečima, ljudi čiji su glasovi sporni čak i ne žive u toj saveznoj državi.

- Znamo da su glasali i ukazali smo ministarstvu pravde na njih radi eventualnog procesuiranja zbog kršenja izbornog zakona - pojasnio je Grenel.

- Ovo su lažni izbori, moram tako da kažem. Dobijali smo u mnogim zemljama, a onda, nekim čudom, stvari su počele da se okreću u Bajdenovu korist. Ali predvideo sam da će glasanje poštom biti prevara - rekao je Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Govoreći o izbornoj krađi, Tramp je jasno rekao da su Bajden i demokrate izračunali koliko im glasova treba, te da je baš toliko glasova i stiglo poštom za njegovog protivkandidata.

- Neverovatno je kako su svi listići koji su poslati poštom doprineli samo jednoj strani. Da ne pričam o prekidu brojanja glasova - naveo je Tramp.

AMERIČKA POŠTA: Glasovi još stižu

Iz direkcije američke poštanske službe saopšteno je da glasovi birača i dalje pristižu u poštanske centre za ekspediciju i da je u Pensilvaniji za izbor novog američkog predsednika kontrolna služba identifikovala oko 1.700 novih koverti sa glasovima birača.

ZAŠTITNI MEHUR

Reakcija republikanaca izostala je i posle ovih Trampovih reči. Umesto njih, reagovala je američka tajna služba, koja je poslala pojačanje da bi dodatno obezbeđivali Bajdena. Prema pisanju Vašington posta, obaveštajci, zaduženi za bezbednost američkih predsednika, poslali su tim agenata koji će dodatno pojačati mere bezbednosti oko Bajdena.

Nesanica od 139 miliona sati

Američki građani su pomno pratili izbore, zbog čega u noći između utorka i srede nisu mnogo spavali. Statistički podaci pokazuju da su Amerikanci izgubili 138.833.045 sati sna, prenela je istraživačka kuća "Oura". To znači da je svaki Amerikanac izgubio 25 minuta sna.

Amerikancima je bio pojačan i puls, pa im je srce kucalo brže 1,4 otkucaj u minuti, a "Oura" dodaje da su izbori prouzrokovali 15 odsto više stresa nego u svakodnevici i devet odsto jaču anksioznost.

- Tim agenata je već poslat u Vilmington u državi Delaver kao pojačanje koje će dužnost preuzeti u petak, a štitiće Bajdena dok se njegov štab priprema za mogućnost da uskoro proglasi pobedu na američkim predsedničkim izborima - piše Vašington post.

Novi tim agenata formiraće "zaštitni mehur" oko Bajdena nakon što su iz štaba demokratskog kandidata javili službi da će nastaviti da koriste konferencijski centar u Vilmingtonu još najmanje jedan dan, odakle je planirano da se Bajden obrati javnosti.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 07 - 08. novembar 2020

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading