MISTERIJA SMRTI AMFILOHIJA RADOVIĆA! Lekari o poslednjim trenucima života mitropolita: Preminuo sat pred odlazak za Beograd!

Autor:

Vesti

30.10.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović (82) preminuo je u 8.20 u petak, pošto mu se dan ranije zdravstveno stanje naglo pogoršalo u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, gde je ležao od 6. oktobra, kad je utvrđeno da je pozitivan na virus korona. Iako je imao izvanredno srce i kondiciju kao mladić, kako za Srpski telegraf svedoče njegovi lični lekari, među kojima je i mitropolitov kum, i mada je bio do srži borben i verovao u izlečenje do poslednjeg daha, Amfilohije je izgubio bitku.

Foto: eStock

Naprečac, 11 dana pošto je test pokazao da je negativan na koronu, za neke misteriozno. I tek nekoliko sati pre nego bi avionom Vlade Srbije bio prebačen pod budnu negu u Beograd.

- Pred samo poletanje naše lekarske ekipe, na aerodromu, javljeno je da je otišao. Nije nam se dalo. Pošto se stanje u četvrtak pogoršalo hitno smo organizovali tim od pet eminentnih stručnjaka da odemo u Podgoricu i transportujemo ga na Dedinje. Vladinim avionom. Na čelu tima u kojem su bili grudni hirurg Nebojša Marić, anesteziolog Milomir Jović, doktor Ljuba Đoković, neurolog Milenko Vučković, bio sam ja - priča ekskluzivno za Srpski telegraf direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Milovan Bojić, kojem je vladika bio kum i najbliži prijatelj.

LIČNA KARTA

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, svetovno ime Risto Radović (83)

Rođen 7. januara 1938. u zaseoku Bara Radovića, u Donjoj Morači, kod Kolašina

Diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu

Pet godina kasnije se zamonašio i uzeo ime Amfilohije (u prevodu dva voda vojske)

Postdiplomske studije pohađao u Bernu i Rimu

Doktorsku disertaciju odbranio u Atini

Od 1991. mitropolit crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdski-zetski i egzarh pećkog trona

Govorio je ruski, grčki, italijanski, nemački i francuski jezik

Imao je dobre i intenzivne kontakte sa aktuelnim papom Franjom

Na Cetinju ugostio patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila

S patrijarhom vaseljenskim bio je drug, prijateljstvo su negovali još od studentskih dana

PITANJE ZA KOLEGE

Upitan da li bi to možda bilo izbegnuto da je mitropolit Amfilohije ranije prebačen u Beograd, Bojić je kazao da su "u dobroj nadi držali da mu je dobro" iako je imao obostranu pneumoniju i kiseoničku terapiju.

- Ne mogu da govorim o kolegama. Izveštaji su ukazivali da mu je bolje, ali ozbiljno se pazilo s obzirom na njegove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milovan Bojić: Pošto se stanje u četvrtak pogoršalo, hitno smo organizovali tim

Nije ga video niti čuo otkad je smešten na bolničko lečenje. Razmenjivali su poruke.

- Bio je hrabar, borben, verovao da će sve da prođe, ali je, kao i uvek, više brinuo kako su drugi bolesnici. Uvek bi me prvo pitao kako je moje bolesno dete. Bio je širok čovek neverovatne energije. Naoko britak, ali nežan i predusretljiv. Da ga na ranu privijete. On je lečio pogledom, pokretom, rečju. Bio je retkost koja hoda zemljom. Neverovatno obrazovan, ali čovek koji ima obraz. Seljak, čobanin, intelektualac, graditelj, poliglota, radnik, gospodin, čovek epike, teologije, filozofije, književnosti, prevodilaštva... Nikad više onaj krš, kamen neće izroditi takvu veličinu - priča u dahu Bojić.

Činjenice:

  • mitropolit Amfilohije 6. oktobra primljen je u Klinički centar Crne Gore
  • utvrđeno da je pozitivan na koronu i bolesti uzrokovane tim virusom
  • samo 14 dana kasnije, 20. oktobra, Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila da je Amfilohije negativan na koronu
  • lečen od upale pluća, koja je nastala kao posledica tog virusa
  • kako je tad navedeno, otežano je disao i imao bol u grudima
  • bio je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije
  • zdravstveno stanje se u četvrtak naglo pogoršalo i preminuo je u petak

I profesora doktora Miljka Ristića, jednog od najboljih srpskih kardiohirurga, iznenadila je smrt mitropolita.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Miljko Ristić: Bilo je priča i ranije da se prebaci u Beograd, na VMA. Možda bi bilo bolje da jeste

- Znam Amfilohija Radovića. Dolazio je na kontrole u Klinički centar. Imao je izvanredno srce, krvne sudove. Radili smo pre dve-tri godine preventivne preglede. Sve je bilo u redu. Slavio je Aranđelovdan (21. novembar). Ceo taj dan, 24 sata, stajao bi i služio goste. Nije hteo da sedi tokom slavskog dana. Bio je u dobroj kondiciji. Kao mladić - kaže za Srpski telegraf Ristić.

 

 

 

ZDRAVSTVO KAO FUDBAL

Bez uvida u dokumentaciju, ističe profesor, teško je kazati šta je tačan uzrok smrti, ali se vezuje za virus korona:

- Ležao je u Podgorici, egzistirao. Da li je bio pozitivan ili negativan u trenutku smrti, možda (ni)je ključno. Svetske studije ukazuju da testovi ne moraju biti pouzdani, do 10 odsto. To znači da od 100 pacijenta do 10 njih može biti lažno pozitivno ili negativno. Uprkos tome, uzrok je verovatno virus koji je prouzrokovao bolest upalu pluća, koja se razvila.

Sahrana u nedelju

Kovčeg sa telom Amfilohija u petak po podne izneli su sveštenici SPC iz Kliničko bolničkog centra Crne Gore, a svi medicinski radnici izašli su da isprate mitropolita. Pomen je služen u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit će biti sahranjen u nedelju 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej. Mesto sahrane je inače želja mitropolita, a grob u kojem će počivati mitropolit pripremljen je za njegovog života.

Nažalost, kako dodaje, smrt je bila brža od lekarske ekipe sa instituta koja je trebalo da ga prebaci za Beograd.

- Bilo je priča ranije da je trebalo da se prebaci u Beograd, na VMA. Možda bi bilo bolje da jeste. A možda i ne bi. Ko to zna. Lečen je na Univerzitetskoj klinici u Podgorici, što je vrh zdravstva Crne Gore. U zdravstvu je kao i u fudbalu, svi igraju, ali neki sistemi su perspektivniji, opremljeniji, imaju bolji kadar - zaključuje Ristić.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading