ŠOK ZA MRZITELJE: Putin pomogao Srbiji kod Trampa da dobije najbolji sporazum u BELOJ KUĆI

Autor: B. KAŠANSKI - B. PAUNOVIĆ

Vesti

28.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin pomogao je da Vašingtonski sporazum bude najpovoljniji mogući za Srbiju. Emisar ruskog predsednika, čovek od njegovog najvećeg poverenja Kiril Dimitrijev bio je ključni igrač zajedno sa Džaredom Kušnerom, zetom šefa SAD Donalda Trampa, da se 4. septembra u Beloj kući potpiše upravo onakav sporazum kakav je potpisan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema fragmentima informacija koji se mogu izvući iz tekstova koji su proteklih dana objavljeni u izraelskim i američkim medijima, ideja je bila da se u istom paketu rešavaju krize na Bliskom istoku i Balkanu. A faktor koji je povezao Moskvu i Vašington, pišu Džeruzalem post i dobro upućeni portal Dejli bist, jeste nama dobro poznato ime Muhamed bin Zajid, princ Abu Dabija ili tačnije rečeno vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 Mada zvuči šokantno, Kušner i Dimitrijev, kako piše Dejli bist, relativno lako su usaglasili zajednički američko-ruski interes na Bliskom istoku, svesni da se bure baruta na tom području ne može ugasiti ni bez jednih ni bez drugih. Moskva, naime, u punoj meri kontroliše Siriju i ima dobre odnose s još nekoliko država, dok su Izrael, Emirati i Saudijska Arabija pod direktnim i jakim uticajem Vašingtona.

Miletić: Sigurno je da je tajna diplomatska aktivnost uvek na delu i da velike sile na neki način usaglašavaju interese

 

- Između Bele kuće i Kremlja sve vreme odlično funkcioniše tajni kanal komunikacije na čijem je jednom kraju Kušner, a na drugom Dimitrijev. Veza im je bio Bin Zajid. Putin je baš preko tog kanala Amerikancima ponudio rusku pomoć za sklapanje mozaika za Bliski istok - piše Dejli bist.

 

LOGIČNI ZAKLJUČCI

A kad je već tako, logično je dalje zaključiti da su iz Vašingtona nečim uzvratili. Time se u poslednjem broju nedeljnika Pečat bavi analitičar ovog lista Nikola Vrzić, koji tu kontrauslugu pronalazi upravo na Balkanu i konstatuje da je Tramp naizgled iznenada imenovao Ričarda Grenela, čoveka u kojeg ima najviši stepen ličnog poverenja, da posreduje između Beograda i Prištine upravo u trenutku kada je Kušner finalizovao pregovore o arapsko-ruskim odnosima, i to uz rusku asistenciju.

Oni vode tajnu diplomatiju

DŽARED KUŠNER

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džared Kušner

Trampov zet i specijalni savetnik. Zadužen za najosetljivija pitanja spoljne politike i pravljenje planova za rešavanje kriznih situacija širom sveta za koje su zainteresovane Sjedinjene Države. Svi se slažu da je najzaslužniji za izraelsko-arapske sporazume

KIRIL DIMITRIJEV

Foto: Tanjug/AP
Kiril Dimitrijev

Čovek od najvećeg poverenja Vladimira Putina. Igrač za ključne diplomatske misije, na čelu je Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), jednog od vodećih svetskih fondova, koji u svakom trenutku ima na raspolaganju najmanje 10 milijardi dolara. Američki specijalni tužilac Robert Miler u istrazi o navodnim vezama Trampa i Putina označio je Dimitrijeva kao čoveka s kojim su se viđali Trampovi emisari, pre svega, Džared Kušner

Zamršeno klupko tu konačno počinje da se odmotava, pa sve ovo na kraju, kako konstatuje i Džeruzalem post, dovodi do sporazuma u Vašingtonu u kom se nalazi nekoliko tačaka vezanih za Izrael i Bliski istok. Sada je jasno i otkud one tu.

 

A šta je to Putin mogao od Trampa da dobije kao ustupak na Balkanu? Pa, recimo, spekulišu izraelski i američki analitičari, to da se Amerikanci vojno povuku s ovog područja, tačnije iz lažne države Kosovo, i da ovde ostanu prisutni samo ekonomski, na čemu intenzivno i rade poslednjih sedmica. U prilog tome navodi se da su povlačenje njihovih vojnika ne tako davno najavili nimalo slučajno baš Trampov sin Donald Tramp džunior i dvojica republikanskih senatora najbližih predsednika SAD Dejvid Perdju i Rand Pol.

Komentarišući ove informacije, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže:

Spasić: Nijedan globalni problem svakako ne može biti rešen jednostrano

- Sigurno je da je tajna diplomatska aktivnost uvek na delu i da velike sile na neki način usaglašavaju interese. Nije nemoguće zamisliti da se nešto iza kulisa dešavalo i odigralo ulogu i po ovom pitanju. Ne znam detalje, međutim, ukoliko se pokaže kao tačno da je i Rusija igrala konstruktivnu ulogu u postizanju Vašingtonskog sporazuma, to je dobra vest.

KRAJNJE VREME

Miletić naglašava i da je Džeruzalem post, koji se bavi ovom tematikom, kredibilan list.

Hronologija - ovako se klupko odmotalo

- Trampov sin Donald Tramp džunior i dvojica uticajnih kongresmena najavljuju povlačenje američke vojske iz lažne države Kosovo

- Trampov i Putinov izaslanik Džared Kušner i Kiril Dimitrijev održavaju neprekidnu tajnu komunikaciju. Povezao ih je Muhamed bin Zajid

- pregovori o izraelsko-arapskom sporazumu, pod Kušnerovim patronatom i uz podršku Moskve, ulaze u završnu fazu

- Tramp imenuje Grenela za posrednika u dijalogu Beograda i Prištine

- potpisuju se prvo izraelsko-palestinski sporazum, pa onda onaj između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

- ovaj drugi sporazum pravi front usmeren protiv Turske, Katara i Irana

- kao kontrauslugu Putinu, bez kojeg taj sporazum ne bi imao nikakve šanse, Tramp daje ustupke na Balkanu. Zbog toga se u Vašingtonskom sporazumu Beograda i Prištine za mnoge ničim izazvano pojavljuju tačke vezane za Bliski istok, osuda Hezbolaha i slično

- ustupci dati Putinu podrazumevaju da se Amerikanci vojno povuku iz lažne države Kosovo i samo ekonomski ostanu ovde prisutni

- baš zbog toga Putin nema ništa protiv sporazuma jer je izborio najbolje uslove za Srbe. Čak iz Moskve dan nakon susreta u Vašingtonu stižu otvoreni hvalospevi na račun Vučića

- Ozbiljne novine tog ranga svakako ne bi ulazile u neku priču, a da nemaju jake indicije da tu ima nečega - kaže naš sagovornik i konstatuje da je, bilo kako bilo, krajnje vreme da budu podržani interesi srpskog naroda.

Sličan stav ima i analitičar Zoran Spasić:

- Nijedan globalni problem svakako ne može biti rešen jednostrano, bez principa multilateralizma. Posebno se to odnosi na pitanja međunarodne bezbednosti, gde velike sile moraju da usaglase interese.

Uz štampano izdranje Srpskog telegrafa našim dragim čitaocima poklanjamo dodatak "Tetka Saveta" u kome možete pronaći pregršt korisnih informacija o zdravlju i održavanju domaćinstva.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 29. septembar 2020

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading