PLAN ZA BALKAN ŠEFA BELE KUĆE: Tramp Srbiji daje izlaz na more!

Autor:

Vesti

25.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci će Srbiji obezbediti izlaz na more preko luka Drač (Albanija), Aleksandropolis i Elefsina (Grčka), predviđa plan za Balkan, koji je izradio tim predsednika SAD Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Tramp

Početak realizacije strategije kojom se Vašington na velika vrata vraća na Balkan formalno je nedavno označilo potpisivanje sporazuma u Beloj kući. Na tom planu, međutim, radi se dugo vremena, praktično otkako je Tramp ustoličio Ričarda Grenela kao čoveka koji će se preko dijaloga Beograda i Prištine baviti celim našim regionom.

PRAVE INFORMACIJE

Prema izvorima Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, istim onim koji su za naš list još pre godinu dana (tekst o tome objavili smo 24. septembra 2019) nepogrešivo najavili dolazak DFC i postavljenje Džona Jovanovića na čelo kancelarije u Beogradu, Trampov plan za Balkan ima šest tačaka i miks je ekonomije i politike. Iza njega stoji ne samo autoritet Bele kuće već i američke milijarde.

Jelena Milić: Plan "Srbija 2025" u potpunoj je saglasnosti sa Trampovim planom za Balkan

Direktorka Centra za evroatlantske studije i jedan od najboljih poznavalaca spoljne politike SAD Jelena Milić ističe da će se u narednom periodu videti izuzetni efekti Vašingtonskog sporazuma i Trampovog plana za Balkan, koji su u saglasnosti s planom "Srbija 2025" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je strategija SAD, čija je realizacija počela

1. Podela Kosova i Metohije

Razgraničenje bi na kraju celog procesa bilo sprovedeno tako što bi severni deo KiM ostao u sastavu Srbije, uz specijalni status Mitrovice. Taj grad ne bi bio podeljen, imao bi samostalan status distrikta, a Srbi u Mitrovici bili bi državljani Srbije. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM

2. BiH ostaje čitava

Vašington podrazumeva BiH kao jedinstvenu državu, s tim što bi, kako oni vide, stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi i robe obezbedilo najtešnju moguću vezu Srba u Srbiji i Republici Srpskoj, ali bez mogućnosti otcepljenja od BiH

3. Prava Albanaca u Severnoj Makedoniji

Kako bi se albanskom korpusu nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koju oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova, maltene, bi (osim formalno) bila ukinuta, baš kao i ona između Kosova i Albanije

4. Ekonomski paket

Politički deo plana podmazan je ekonomskim. Vašingtonski sporazum je deo američkog paketa za tu namenu

5. Carinska unija, zajednički prelazi...

Vašington insistira na formiranju svojevrsne balkanske unije, granice bi bile, maltene, potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi. Inicijativa o mini-Šengenu upravo sve to podrazumeva

6. Prolaz do tri luke

Srbija dobija izlaz na more preko luke Drač u Albaniji i dve luke u Grčkoj, a moguće i preko luke Bar. To znači prolaz naše robe do tih luka, maltene, bez ikakvih carinskih i drugih formalnosti, korišćenje skladišnih kapaciteta u tim lukama, naše ispostave u njima, kao i dotok energenata za Srbiju preko njih

- Nije u Vašingtonu, kako su komentarisali zli jezici, sklepan neki sporazum. Ideje o mini-Šengenu i inicijativi "Tri mora", koje su godinama planirane, sada će biti operacionalizovane. To podrazumeva i povezivanje Srbije sa Mediteranom. Ne dobija se samo izlaz na Drač već, pre svega, mogućnost izlaska i na grčke luke koje će biti u stanju da doturaju gas koji nije iz Rusije, time ne remeteći odnose, odnosno omogućivši Srbiji veću diverzifikaciju snabdevanja. Grčka se sada vidi kao ključni američki partner za jačanje infrastrukture luka i brodogradilišta - Aleksandropolis i Elefsina. Predstavnici DFC i Eksim banke su ih već obilazili i uključeni su u projekte - priča za Srpski telegraf Jelena Milić.

Objašnjava da je Srbija u najboljoj poziciji, ne samo zbog jačanja regionalne saradnje i koristi od mini-Šengena već i što je, kao najveća zemlja regiona, otvorila vrata i ka južnom Mediteranu i zaleđini u Crnom moru:

- To je geopolitički veoma važno. Srbija će ovim da profitira i od izmeštanja velikih lanaca snabdevanja iz Azije bliže Evropi.

Miletić: Američki kapital će doprineti stabilizaciji Balkana

I BAR U IGRI

I politički analitičar Faton Mehmeti je, govoreći o sporazumu potpisanom uz Trampov blagoslov, ocenio da podela Gazivoda i ulazak Kosova u mini-Šengen znači da će Srbija koristiti puteve preko KiM za izlazak na more, dok Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, ističe za naš list da sve to ne isključuje ni izlazak Srbije na Jadransko more preko Crne Gore:

- Srbija bi, naime, mogla da kupi luku Bar kroz privatizaciju. Uz Srbiju, ceo region će imati benefite pod impulsom američke politike. Američki kapital će doprineti stabilizaciji Balkana, izgradnju boljih odnosa i smanjivanje tenzija.

Konačno, ukazuje Miletić, predstoji i zaokret EU, odnosno Nemačke, kao najuticajnije članice, u odnosu prema Srbiji.

- EU, kao jedino preostalo uporište Klintonove politike, moraće da se prilagodi novim okolnostima - naglašava naš sagovornik.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i sve detalje stravične nesreće koja se dogodila u Brasini kod Loznice kada su dva pilota izgubila živote, kao i šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio iz Istanbula svima onima koji žele haos u našoj zemlji. Takođe, u novom broju otrkivamo licemerje Zdravka Krivokapića i novi razvoj situacije u slučaju koji danima intrigira pažnju javnosti, a to je ljubavni odnos policijkog pukovnika Dragiše Simića i pevačice Ljupke Stević. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika. 

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading