EVROPA I AMERIKA ZARATILI OKO SRBIJE: BERLIN I BRISEL daju milijarde evra i sever Kosova!

Autor: T. Kovačević - K. Ilić

Vesti

17.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički, ekonomski i investicioni paket biće deo sporazuma koji će Evropska unija ponuditi kao rešenje kosovskog pitanje. Plan koji se kreira pod dirigentskom palicom zvaničnog Berlina zapravo je odgovor Unije na dogovor koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući u prisustvu Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

- Podignuta je lestvica i promenjen je pristup prema Srbiji. EU, ali pre svega Berlin, svesna je činjenice da Amerika preuzima primat. Stoga se uveliko radi na kreiranju nove ponude. Za sada, kako se čuje iz evropskih krugova, Srbiji bi se ponudio ekonomski paket težak nekoliko milijardi evra, koji bi bio namenjem, pre svega, investicijama. Berlin planira da ode i korak dalje i izađe s političkom ponudom koja bi se svodila na ponudu da Srbiji pripadne sever Kosova, a da zauzvrat prizna nezavisnost ostatka pokrajine - navode izvori iz diplomatskih krugova.

CURI VREME

Dodaju da bi po ovoj zamisli Brisel morao u što kraćem roku da ubedi Prištinu da ispuni obavezu iz sporazuma koji je potpisan pre sedam godina:

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

- Pojednostavljeno, formiranje Zajednice srpskih opština bio bi prvi korak. Odmah bi se prešlo na fazu dva, koja bi bila deo sporazuma koji nudi EU, za ZSO bi se obezbedila najšira moguća autonomija poput one koje ima Republika Srpska. Za razliku od RS, ZSO bi ovim sporazumom dobila pravo da za nekoliko godina organizuje referendum i odluči da li će se pripojiti Srbiji, što upravo znači da Berlin i Brisel pristaju na neku vrstu podele kojom bi Srbija dobila sever pokrajine.

EU: Paket za ceo region

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen poručila je da je budućnost zapadnog Balkana u EU.

- Mi delimo istu istoriju, delimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je deo Evrope i nije samo usputna stanica na putu svile. Uskoro ćemo predstaviti ekonomski paket oporavka za zapadni Balkan koji će biti fokusiran na regionalne investicije - najavila je Fon der Lajenova.

Reč je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrednom više milijardi evra, koji je najavljen pred samit EU - zapadni Balkan, koji je održan početkom maja.

Portparol EU Peter Stano kaže da je Priština u obavezi da primeni sporazum o ZSO, što potvrđuje da EU ozbiljno priprema teren za realizaciju ovog plana.

- Briselski sporazum je potpisan od svih učesnika u procesu i on je važeći. Šta više, ratifikovan je i u kosovskom parlamentu. Kosovo je tako preuzelo međunarodnu obavezu da primeni ovaj sporazum. Na njima je da kažu kako će da ga primene - rekao je Stano.

CRVENE LINIJE

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacija, ističe da EU ima pune džepove para, te da ekonomski paket nije upitan.

Hodžis: Vučić privukao ličnu pažnju predsednika

Bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi general Ben Hodžis pohvalio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uspeha u postizanju ekonomskog sporazuma u Beloj kući i naglasio činjenicu da je Vučić privukao ličnu pažnju predsednika SAD Donalda Trampa. Po njemu, nedavni razgovori u ovalnoj kancelariji između Vučića i Avdulaha Hotija sa predsednikom Trampom uneli su novu nadu da bi Beograd i Priština u dogledno vreme mogli da dođu do konačnog dogovora o dugogodišnjem sporu. Hodžis, pritom, izlaže tri uslova koje smatra bitnim da bi se dogovor i postigao.

RepublikaFoto: youtube.com/DefenseLogisticsAgency
Ben Hodžis

- Prvo da Vašington mora da bude kontinuirano, a ne povremeno, angažovan na tom pitanju. To podrazumeva dalje ne samo značajne diplomatske poteze već i vidne ekonomske projekte. Drugo, taj proces treba da teče u saradnji s našim prijateljima i saveznicima. Treće, nedavni konkretan dogovor u Beloj kući predstavlja korak napred, ali ne i okončanje spora između Srbije i Kosova. Neophodno je i to da Srbija i Evropska unija dođu do uzajamno saglasnih kriterijuma - smatra Hodžis.

Poslednjih godina, kaže Hodžis, Zapad se oštro takmiči sa Kinom i Kremljem u regionu.

- Moramo da pružamo ekonomske investicije kako bi Srbija osetila da joj predstoji bolja budućnost u okrilju zapadnih integracija. Da oseti da nije osuđena na status Venecuele na Balkanu, potpuno zavisna od Kremlja. Priština takođe ima svoj deo odgovornosti u tom domenu - dodao je on.

- Kada je reč o političkom delu, jasno je da EU, pre svega Berlin, želi da preuzme ulogu kolovođe u rešavanju kosovskog pitanja. Očekivano je da izađu s nekom ponudom koja će biti bolja od svih ranije koje smo sa te strane dobijali - navodi Miletić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Prema njegovim rečima, Srbija je u Vašingtonu pokazala da snažno brani svoje interese:

- Ne treba brinuti da ćemo u bilo kom trenutku prihvatiti ponudu koja je ispod naših crvenih linija. Pritom, u priču oko kosovskog čvora i dalje je uključena Amerika. Ukoliko Tramp dobije drugi mandat, očekivano je da uslediti još neka ponuda iz Bele kuće koja će, uveren sam, za Srbiju biti mnogo bolja od ove koju sprema Evropa.

Šiptari: Predali smo Kosovo Srbiji

Poslanica Fitore Pacoli Pokreta Samoopredeljenje optužila je premijera tzv. države Kosovo Avdulaha Hotija da je degradirao i predao Kosovo Srbiji.

- Proces jačanja Kosova za članstvo je degradiran, čak i članstvo sa fusnotama. Prvo je umanjeno članstvo Kosova fusnotom i Kosovo je blokirano u mnogim dimenzijama - navela je prištinska poslanica.

Hotiju je poručila da je potpisom u Vašingtonu predao Kosovo Srbiji.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović objašnjava da je u pozadini ponude koju sprema Berlin bitka Evrope i Amerike oko primata na Starom kontinentu:

- Došlo je do otvorenih nesporazuma na liniji Brisel-Vašington, vidi se tu jedno nadmetanje između Evrope i Amerike. Kosovo je postalo teren za odmeravanje snaga. Od dolaska Trampa na vlast se zaoštrilo to rivalstvo i Evropa s tom novom komisijom sa Ursulom fon der Lajen na čelu pokušava da vodi samostalnu politiku i da više poštuje svoj identitet i svoje specifične interese - navodi Jovanović.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana "Srpskog telegrafa" za 18.09.2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vule

17.09.2020 22:20

Ovi se gadno zaostrili zbog Srbije Vucic treba da trazi da svetska banka bude u Srbiji Da mi kao ekonomska sila delimo novac po potrebi.Zasto kazem Srbija kao najaca ekonomska sila. Valjda ceo svet napao Srbiju a mi se odbranili Znaci Ne moze nam niko nista mi smo najaci. Srbija Srbija

mihajlo

20.09.2020 21:59

Novi momenti. Svet priznaje da je Kosovo i srpsko, sto znaci da su nas greskom bombardovali i da prvo treba da nadoknade stetu do 160 milijardi evra zbog bombardovanja a posle i sve ostalo. Ubistvo nasih i proterivanja vise hiljada srba sa Kosmeta. Vrlo primamljivo ali definitivno ima jos mnogo toga sto treba definisati.

NESA151

24.01.2021 12:33

gospodjo Vitore NEMA STA DA SE PREDAJE SRBIJI KAD JE KOSOVO POKRAJINA REPUBLIKE SRBIJE I TAKO CE OSTATI!