NAJVEĆE TAJNE NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Autor:

Vesti

30.10.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak Đoković je naš najbolji teniser u istoriji i osvajač Dejvis kupa sa Srbijom 2010. godine. Dugo je dominirao muškim tenisom i osvajao trofeje na svim grend slemovima, a trenutno se oporavlja od povrede i puni baterije za nove pobede. Nole je otac Stefana i Tare, Jelenin suprug, navijač Crvene zvezde, pleše i svira klavir i saksofon, dok jede bezglutensku hranu... Međutim, o Noletu mnogo toga nije poznato široj javnosti, pogotovo iz juniorskih dana. Srpski telegraf otkriva one zanimljive, manje poznate detalje iz života srpskog asa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković 

Nekoliko trenera ostavilo je značajan trag u Đokovićevom životu, a jedan od njih je i Bogdan Obradović, bivši selektor Dejvis kup tima Srbije.

- Upoznali smo se kada je Nole imao 10 godina. Na terene "Balašević" doveo ga je otac Srđan. Imao je sve spremno u torbi kao pod konac, reket, patike, vodu, peškire. Nisam ni započeo razgovor sa Srđanom, a Novak je odložio torbu i otišao da trči. Takav pristup ima i danas. Imao je poverenje u mene, posle sam ga vodio i kod mene kući, gde nam je moja majka spremala pasulj - odveo je Bogdan Srpski telegraf do terena gde i danas stoji tabla kao podsećanje da je Nole i kod njih udarao temelje bogate karijere.

Prva titula u Zvezdi

Prvu titulu i prve ATP poene Nole je osvojio na terenima svog omiljenog kluba Crvena zvezda kada je imao 16 godina. Osvajanjem pehara na fjučersu Đoković je 7. jula 2003. ušao na listu najboljih tenisera.

- Nanizao je pet pobeda, a u finalu je pobedio Španca Cezara Ferera-Viktoriju sa 6:4, 7:5. Sećam se te velike radosti. Ostalo je istorija - priseća se trener Bogdan Obradović.

Tamanio picu, paste i raviole

Novak danas drži bezglutensku dijetu, a često je osporavan zbog ishrane bez mesa. Međutim, kada je kao tinejdžer stigao u tenisku akademiju Nikole Pilića u Nemačkoj, jeo je sve živo.

Novak zvezdaš igrao u Partizanovom dresu, pa "sakrio dokaze"

- Đoković se hranio u mom restoranu u Minhenu. Kada sam mu dozvoljavao, proždirao je pice, paste i raviole - prisetio se Nikola Pilić.

U ritmu Smetane i Betovena

Veliki trag u životu Novaka Đokovića ostavila je pokojna Jelena Genčić, njegov prvi trener, koju je upoznao sa četiri godine na Kopaoniku.

- Novaka sam učila da vizuelizuje igru, i to kroz klasičnu muziku. Da oseti udarce u ritmu "Vltave" Bedžika Smetane, a da pojača ritam kao kod Betovena - otkrila je svojevremeno Genčićeva, koja potiče iz muzičke porodice.

Trenirao do iznemoglosti

Ako su se druga deca zagrevala pet minuta, Novak je 20. Rado je ostajao da radi i posle napornih višečasovnih treninga. Danas ima jedan od najboljih servisa, ali nije tako bilo u početku.

Kao dete Novak slušao klasiku, posle rep, danas traži gitaru i eks-Ju rok, a vežba i saksofon

- Radio je do iznemoglosti, dok potpuno ne klone. Nikad nije bežao od treninga. Dva treninga od po dva sata dnevno za njega nisu bili ništa. Zato je uspeo za razliku od, recimo, Ernesta Gulbisa, koji mu je često pravio društvo - priča Pilić.

Prvi intervju za Italijane

- Prvi pravi intervju, izuzev onog kada je pričao za televiziju sa šest godina, dao je za Italijan tenis pre nego što je postao šampion Evrope do 14 godina. Pomenuo me je u njemu i odmah mi javio. Otac Srđan je posle sa tim člankom jurio sponzore, za dečka o kojem se piše - naglašava Obradović.

Noleta niko nije hteo

Đoković je trenirao na više terena u Beogradu, pa i na Gemaksu, gde se spremao za juniorsko Evropsko prvenstvo, koje je osvojio. Međutim, Noletov klub u Beograd bio je Partizan, na čijim je terenima trenirao iako je okoreli zvezdaš. Međutim, malo je ljudi prepoznalo njegov talenat.

- Niko nije želeo da radi sa njim u Partizanu, gde sam bila predsednica kluba. Čak i kada je postao prvak Evrope do 14 godina - pričala je Jelena Genčić.

Prvi susret sa Agasijem

Andre Agasi je tek odnedavno Noletov trener, ali je Đoković imao kontakt sa njim i kad toga nije bio svestan.

- Malo se zna o Novakovim treninzima između devete i 16. godine. Tu je dosta radio sa mnom. Ja sam već bio u kontaktu sa asovima poput Andrea Agasija i Karlosa Moje. Od njih sam pokupio neke fore koje sam posle prenosio Noletu - priča Obradović.

Čeznuo za ekskurzijama

- Novak se puno toga odrekao zarad karijere. Ni na jednu ekskurziju nije išao, svesno se žrtvovao zbog tenisa i nije mu bilo lako. Voleo je da sluša od nas kako je to kada otputujete sa drugovima iz škole da se provodite. Valjda je zato zavoleo gitaru, zato su on, Janko, Viktor i Ziki voleli da zapevaju uz moje sviranje na gitari - kaže Bogdan.

Karijeru zaradio u crno-belom

Novak je veliki zvezdaš, ali da nije bilo Partizana, možda nikad ne bi postao velikan belog sporta.

- Nole je kao zvezdaš trenirao u Partizanu, čak je i igrao nekoliko puta u Partizanovom dresu. Žao mi je što su te slike nekako "nestale". Iz kafića pored terena ga je kao i uvek posmatrao tata Srđan, odakle su ga sa 16 godina gledali i Dirk Hordorf, sadašnji Jankov trener, i Alon Kašhuri, menadžer koji je radio sa Maratom Safinom. Sa njima je potpisao prvi ugovor i obezbedio novac zahvaljujući kojem je pregrmeo težak period tranzicije iz juniorskog u profesionalni tenis - priseća se Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak i Jelena Đoković

Romansa na terenu

Beogradske hladne zime Novak Đoković je kao junior provodio na teniskim terenima "Đukić", gde je kao i sva ostala deca trenirao besplatno tokom čak tri zime. Tu je upoznao i svoju suprugu Jelenu.

- Za devojke je govorio da su lepe i zgodne, ali nisu ga previše zanimale jer je bio fokusiran na tenis. Jedino mu je za oko zapala jedna mala koja je u sparingu jednom prilikom pobedila trenera Ane Ivanović Nemanju Kontića. Prišao mi je, kao što to rade svi 16-godišnjaci, i prokomentarisao da mu se ona sviđa. Bila je to njegova Jelena. Na kraju je sve dobro ispalo i za njegovu karijeru i za njih dvoje u srećnom braku - otkrio je Bogdan.

Bežao od sklekova, a pucao u "kockicama"

Nole je u juniorskim danima bio zapet kao puška, radio je vredno na svakom treningu, a jedino je bežao od sklekova.

- Igramo tenis sa opkladom da, ko izgubio, radi 30 sklekova. Držim se do 10:10, a onda shvatim da može da izgubi i zapne samo da ne bi radio sklekove, i pobedi me na razliku sa 12:10. Zato sam ga drao u "kockicama" na jedno polje preko mreže. Tu me nikad nije dobio, on je trčao kao lud, ali razbijao sam ga na kondiciju - priča Noletov drug sa treninga Peca.

Servis od 60 evra

Mladi Novak Đoković, Boris Pašanski i Petar Đukić, sin vlasnika terena "Đukić" Radoja, imali su posebnu motivaciju na treninzima servisa.

- Noletov i Pecin tata i ja siđemo iz kafića, stavimo im po 20 evra ispod loptice, a ko je pogodi, uzima svih 60. Kakva je to borba bila, ali pogađali su. Tako se vežba servis - prisetio se Obradović.

Tenis i gitare

Bogdan Obradović, osim što je teniski trener, veliki je ljubitelj i kolekcionar gitara iako je zbirku rasprodao. Ljubav prema "žici" delio je i sa Đokovićem.

- Između ostalih lokacija, trenirali smo i na terenima "Đukić" na Bežanijskoj kosi, u blizini kuće Bobe Živojinovića. Tamo sam često nosio gitaru, posle treninga sednemo nasred terena, a ja mu zasviram eks-Ju rok. Tada su klinci slušali rep, sa pesmama od 900 reči kao "Gorski vijenac". Raspalim ti ja rok, ma slušaju svi, posle su mi tražili da stalno nosim gitaru na Dejvis kup putovanja. Često smo se opuštali i uz basket. Tako sam Novaku skretao misli sa tenisa, a da opet ostane pod naponom u nekom sportu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading