NOBELOVA NAGRADA ZA VUČIĆA I TRAMPA! PRIZNANJE ZA MIR ZBOG VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA

Autor:

Vesti

11.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić mogao bi biti prvi Srbin u istoriji koji je dobio Nobelovu nagradu za mir. Ono što bi do pre samo mesec dana zvučalo kao naučna fantastika sada je realnost. Magnus Jakobson, jedan od najuglednijih poslanika iz zemlje koja je i iznedrila slavnog Nobela, nominovao je u petak aktere istorijskog ekonomskog sporazuma, potpisanog pre nekoliko dana u Beloj kući, za najveće svetsko priznanje.

Foto: Tanjug/AP

Kako se može čuti u diplomatskim krugovima, to što nominacija stiže upravo iz Švedske nije nimalo slučajno i daje joj posebnu težinu, a uz Donalda Trampa i Aleksandra Vučića (Jakobsonova formulacija je: vlasti, odnosno administracije u Vašingtonu i Beogradu), nominovani su i predstavnici privremenih prištinskih institucija, u čije ime je sporazum potpisao Avdulah Hoti.

RAJIĆ: SVET VIDI SVE DOPRINOSE

Jakobson je na Tviter nalogu naveo da je ovu nominaciju uputio zbog zajedničkog rada na unapređenju mira i ekonomskom razvoju, dodajući da su trgovina i komunikacije važni temelji izgradnje mira u svetu.

U dokumentu koji je upućen Nobelovom komitetu Jakobsen je obrazložio da je američki predsednik Donald Tramp zajedno sa predstavnicima Srbije i Prištine doprineo izgradnji mira u svetu i rešavanju višedecenijskog konflikta.

Upravo o važnosti Vašingtonskog sporazuma na globalnom planu govori i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

- Vašingtonski sporazum je veoma važan za srpski i albanski narod. Dobro je što ovaj pomak u našim odnosima ne prolazi neopaženo u svetu. Ipak, rekao bih da je ključni doprinos ovom uspehu dao predsednik Vučić i da je, prevashodno zahvaljujući njegovom radu, on ostvaren - navodi Rajić za Srpski telegraf.

Poslednjih deset dobitnika

RepublikaFoto: pixabay.com

2019. Abi Ahmed Ali, etiopski političar, za okončanje sukoba Etiopije i Eritreje

2018. Denis Mukvege, kongoanski ginekolog, i Nadija Murad, za napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u oružanim sukobima

2017. Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN)

2016. Huan Manuel Santos Kalderon, bivši predsednik Kolumbije, za napore u okončanju građanskog rata u toj zemlji

2015. Kvartet za tuniski nacionalni dijalog, za sprečavanje širenja nasilja u Tunisu

2014. Malala Jusufzai, tada 17-godišnja pakistanska aktivistkinja, za pravo školovanja devojčica

2013. Organizacija za zabranu hemijskog oružja

2012. Evropska Unija

2011. Tvakul Karman, Lejma Gvobi i Elen Džonson Serlif, za borbu za sigurnost žena i ženska prava

2010. Lju Svaobo, kineski pisac i borac za ljudska prava

MILIVOJEVIĆ: GOVORI O ZNAČAJU KOSOVA

Svaka Trampova mirovna inicijativa je nešto novo na globalnoj sceni, navodi nekadašnji diplomata Zoran Milivojević za naš list.

- U prvom planu je Tramp, vidi se da je intencija da predizborno dobije novu Nobelovu nagradu za mir i u odnosu na Obamu to i zaslužuje, budući da nije vodio nijedan rat. To govori koliko je kosovsko pitanje ipak značajno na globalnom planu i da je to pitanje koje se tiče mira u Evropi - navodi Milivojević.

Pre dva dana poslanik norveškog parlamenta Kristijan Tibing Gjede nominovao je Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir zbog rešavanja višedecenijskog spora između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela. Podsetimo, Tramp tokom svog mandata, za razliku od većine predsednika SAD, nije započeo nijedan ratni sukob u svetu.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 12. 09. 2020.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading