ISTOK I ZAPAD KREĆU U NAPAD: Otimačina Putina i Trampa za Srbiju

Autor:

Vesti

10.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve velike svetske sile SAD i Rusija ratuju za Srbiju. Iako smo mala zemlja, događaji u proteklih nekoliko dana potvrdili su da i Vašington i Moskva žele da nas vide u svom timu i da je pozicija Beograda važan deo njihovog geostrateškog obaranja ruku širom planete.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Samo nekoliko dana nakon sporazuma Beograda i Prištine, potpisanog u Beloj kući, i salvi hvalospeva Donalda Trampa i njegovih saradnika, a pre svih Ričarda Grenela, na račun predsednika Aleksandra Vučića, iste tonove juče smo čuli i iz Moskve. Vučić je, naime, telefonom razgovarao sa Vladimirom Putinom, a u saopštenju Kremlja koje je usledilo potom o šefu naše države ispisani su superlativi i upućene su mu pohvale za lični doprinos unapređenju odnosa i jačanju međudržavnih veza Srbije i Rusije.

VELIKI BROJ TEMA

Ovim su brutalno zapušena usta dežurnim opozicionim kritičarima u Beogradu, koji su prvo likovali da će Srbija biti poražena u Vašingtonu, pa onda obrnuli ploču, kad se ispostavilo da smo odneli ogromnu diplomatsku pobedu, tvrdeći da nam je Putin okrenuo leđa. Pokazalo se upravo suprotno - da su velike sile u bici za što veći uticaj u Srbiji, koju visoko uvažavaju i Zapad i Istok. Kao i Peking, o čemu svedoči današnji sastanak Vučića sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

Starović: Putin će doći u oktobru, a ako osvoji drugi mandat, sledeće godine stiže i Tramp

Vučić i Putin juče su pričali više od pola sata u prijateljskom i srdačnom tonu. Fokus je bio na minulim pregovorima u Vašingtonu i Briselu, daljim razgovorima o KiM, ekonomskoj saradnji, energetici. Potvrdili su da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

- Bez obzira na težinu i složenost geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije - naglasio je Vučić.

Ruska strana saopštila je da je Putin potvrdio nepromenljivost principijelnog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

TRAMPOVI ADUTI

1. POLITIKA Amerika se na velika vrata vratila u rešavanje problema Kosova

2. EKONOMIJA američke milijarde stižu u Srbiju, američka razvojna banka otvara kancelariju u Beogradu

3. VOJNA SARADNJA po povoljnim uslovima biće nam ponuđeno američko naoružanje

4. KULTURNO-ISTORIJSKE VEZE od sećanja na misiju Halijard do konstantnog podsećanja na istorijsko savezništvo, u čemu će najveću ulogu imati ambasada SAD

RepublikaFoto: Tanjug/AP

PUTINOVI ADUTI

1. ENERGETIKA Srbija i dalje zavisi od ruskog gasa, i to se neće skoro promeniti

2. VOJNA SARADNJA Vojska Srbije najviše se snabdeva ruskom vojnom opremom (oklopna vozila, migovi...)

3. POLITIKA Moskva ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, gde će rešenje za Kosovo, kad i ako ga bude, morati na dnevni red

4. KULTURNO-ISTORIJSKE VEZE potenciranje bratstva dvaju naroda, povezanosti kroz pravoslavlje, slovenstvo...

Iako je u prvi mah došlo do određenih iskakanja, kojima su se protivnici Srbije prerano obradovali, pokazalo se da intenziviranje političkih veza sa SAD neće naštetiti odnosima Srbije sa tradicionalnim partnerima poput Rusije, kaže za Srpski telegraf spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost. To je, dodaje, potvrđeno snažnim porukama prijateljstva u razgovoru predsednika Srbije i Rusije.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

- Ma kolikim izazovima u pojedinim trenucima bio izložen, pokazalo se da kurs političke nezavisnosti predstavlja jedinu ispravnu politiku, koja na duži rok donosi najbolje rezultate. Takva politika Srbije, koju ni države daleko većih kapaciteta ne uspevaju da slede, biće krunisana posetom Putina Srbiji u oktobru, a gotovo je izvesno da će prestonicu naše države, ukoliko osvoji drugi mandat, naredne godine posetiti i Tramp.

Jovanović: Srbija je kao saobraćajac na velikoj raskrsnici

IZAZOV I PRIVILEGIJA

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za naš list da je Srbija ponovo susretna tačka Istoka i Zapada, kao što je to bila i kroz istoriju. To je, ističe, privilegovana, ali i delikatna pozicija:

- Srbija je kao saobraćajac na velikoj raskrsnici. Negujemo veze sa Rusijom i Kinom, koje se cene kao prijateljske, čelične, strateške, a sa SAD odnosi se popravljaju posle pauze zbog skorašnje istorije. Naš interes je da održavamo dobre veze sa svim velikim silama i Srbija se sad pametno drži tog principa. Istovremeno, uspešno odoleva pritiscima zbog otvorene potrebe velikih sila da šire i montiraju svoj uticaj. Zato je uvažavana i na istoku i na zapadu.

Osim toga u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa možete saznati detalje likvidacije u Kaluđerici, kao i ko je ubijeni Dragan Ristić Čađa. Možete čitati i sve o dešavanjima u Crnoj Gori kada je formiranje nove vlade u pitanju, ali i najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u toj zemlji koja može da utiče i na Srbiju upravo zbog 75.000 naših turista koji borave tamo i koje bi mogao da sačeka karantin po povratku u zemlju. Čitajte i sve o aferi putarske firme "Trejs" čije se poslovanje dovodi u vezu sa direktorom "Koridora Srbije" Zoranom Babićem. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika. 

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading