SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA: Nezavisno Kosovo i NATO ostalo i posle Mila! Ni reč o svetinjama!

Autor:

Vesti

09.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio Milo na vlasti ili ne, Crna Gora ne menja politiku. Lideri tri koalicije koji su dogovorili formiranje nove vlade potpisali su sporazum kojim garantuju da neće povući priznaje Kosova. Đukanovićev politički kurs Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović nastavljaju i po pitanju članstva u NATO. Crnogorci će i s novom vladom biti deo ove vojne alijanse.

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović

Milova politika se neće promeniti čak ni po pitanju zaštite srpskih svetinja u Crnoj Gori. Od deset tačaka, koliko ima sporazum, ni u jednoj tački nema ni slova o ukidanju zakona o manastirima i svetinjama zbog koje se vernici u Crnoj Gori mesecima protestovali.

DRITANOV DIKTAT

Program vlade koju bi činile ove koalicije prvi je proklamovo Dritan Abazović, koji je odmah po završetku izbora, za televiziju Prva rekao:

- Nema izlaska iz NATO, nema povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, nema promene zastave, nema promene himne.

Njegove reči pretočene su u sporazum koji su, pored Abazovića, potpisali Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić, lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija".

Prema oceni Dejana Miletića, direktora Centra za proučavanje globalizacije, jasno je da nova vlada neće doneti promene:

- Sporazum koji su potpisali lideri tri koalicije pokazuje dosledni nastavak politike koju je Đukanović trasirao.

Zdravko Krivokapić, "Za budućnost Crne Gore"

Zakonu o slobodi veroispovesti nije deo sporazuma, ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen, a da je jedini problem to što usvojeni zakon ugrožava imovinu Crkve.

Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači

RepublikaFoto: Demokratska Crna Gora

Aleksa Bečić, "Mir je naša nacija"

Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaje podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin

Dritan Abazović, "Crno na bjelo"

Buduća vlada imaće podršku međunarodne zajednice i mora da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima

Dodaje da postoji i druga strana medelje, po kojoj nova vladajuća koalicija održava status kvo kako bi pripremila uslove za promene.

- Moguće da je u pitanju strateška odluka da bi se anulirali razni pritisci. Ne treba zaboraviti ni zakulisne radnje kojima je režim u Crnoj Gori sklon. Opozicione stranke napravile su prvi korak, smenile su DPS s vlasti i sada se radi na kreiranju ambijenta da se na sledećim izborima stranke i koalicije pojave sa autentičnim i različitim programa. U tom slučaju ovo je prvi korak u promenama koje bi se potom i desile - naveo je Miletić.

JALOVA POSLA

Rajko Petrović, istraživač Instituta za evropske studije, kaže da dogovor koalicionih lidera predstavlja nastavak politike Mila Ðukanovića.

- Očekivanja da će nova vlast biti srpska ili bar prosrpska potpuno su se izjalovila. Jasno je da je nemoguće očekivati da se prethodni režim lako razmontira, razumljivo je da postoje ogromni međunarodni pritisci, ali pomenuti koalicioni sporazum nije pokazao spremnost ni za jedan novi korak u smislu nove politike i novih ideja. I Srbija i Republika Srpska trpe ogromne pritiske iz inostranih centara moći, ali još odolevaju da prihvate priznanje tzv. države Kosovo ili neke druge, štetne diktate - naglašava Petrović.

PROGRAM NOVE VLADE

1. Nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne

2. Odgovorno će sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela

3. Ojačaće i unaprediće saradnju s NATO

4. Brzo, u potpunosti i predano sprovešće sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU

5. U potpunosti će depolitizovati ključne vladine institucije, s ciljem obezbeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije

6. Neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne

7. Nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova

8. Sprečiće se revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

9. Usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU

10. Omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira na to imaju li parlamentarni status ili ne

Ističe i da, ukoliko se izborna pobeda opozicije iskoristi samo da bi se smanjili kriminal i korupcija, da Ðukanović kao politička figura postane prošlost i da se ublaži Zakon o slobodi veroispovesti, onda to i nije pobeda.

- Čemu potreba da se u sporazumu eksplicitno navodi da se neće povući priznanje tzv. države Kosovo? Stožer nove vlasti koalicija "Za budućnost Crne Gore" izvojevala je pobedu na krilima Srpske pravoslavne crkve, srpskih trobojki i podrške svih Srba širom regiona i sveta, a u sporazumu nema ni reći o kolektivnim pravima Srba koji čine bar težinu stanovništva. Štaviše, Zdravko Krivokapić je požurio da izjavi da je "100% Crnogorac". Jasno odricanje od srpske zastave, srpske himne, a izgleda i srpskog jezika u sporazumu govori samo jedno - da nema ni govora o novoj, prosrpskoj politici.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa možete čitati i detalje užasne nesreće na Dobanovačkoj petlji u kojoj je život izgubila trudnica i još jedan muškarac, kao i detalje sa suđenja Milošu Srebriću Flekici optuženom za ubistvo Kristine Kapelan na benzinskoj pumpi. Takođe, možete čitati i koju je to vakcinu Dragan Đilas predlagao za građane Srbije i zašto je ona štetna i zašto direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić štiti bugarsku putarsku firmu "Trejs" koja vršlja po Srbiji. O svemu ovome možete čitati i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading