Politički testament generala Ojdanića: Tajno sam snimao Slobine razgovore

Autor: T. Kovačević - K. Ilić

Vesti

07.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što je Slobodan Milošević izgovorio vezano za Rezoluciju 1244 postoji na tajnim snimcima koje je čuvao general Dragoljub Ojdanić.

Dragoljub Ojdanić i Slobodan Milošević

- Decenijama čuvam snimke svih razgovora koje je predsednik Milošević vodio vezano za usvajanje rezoluciju. Svaku reč izgovorenu o našoj vojsci koja se povukla sa Kosova i Metohije, sve što su njemu strani političari govorili, ono što je on njima rekao, sve ću to objaviti u knjizi - ispričao je Ojdanić pre dva meseca za Srpski telegraf, u poslednjem intervjuu koji je dao medijima.

General je tada, između ostalog, rekao i da će knjiga s transkriptima Miloševićevih razgovora, njegovo političko zaveštanje, biti od velike koristi Srbiji:

- Od rezolucije nikada ne smemo da odustanemo, a našu vojsku moramo da vratimo na Kosmet.

ODAN PREDSEDNIKU

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije koji je sa Ojdanićem bio blizak dok je bio na čelu države, ali i kasnije u Haškom zatvoru, gde su obojica robijala, u razgovoru za Srpski telegraf kaže da su upravo rezolucija i dešavanja koja su usledila posle njenog usvajanja u UN bili rak-rana nedavno preminulom generalu.

Poslednji intervju general dao za Srpski telegraf

Foto: Srpski telegraf

Poslednji intervju general Ojdanić je dao baš za Srpski telegraf početkom jula, kada je otkrio zašto su ruske jedinice koje su bile u sastavu Kfora napustile Kosovo i Metohiju.

On je tada rekao da je, pored previranja u tada slaboj Rusiji, koju su dodatno slabili sukobi ruskih generala sa generalima naklonjenim Americi, i Srbija povukla poteze koji su pomogli da se Rusi povuku s KiM.

- Tadašnje vlasti u Beogradu nisu pokazivale interes za prisustvo ruskih snaga na Kosovu i Metohiji. Situacija u Rusiji i stav Beograda doveli su do velikog gubitka, što se desilo 2003, kada su ruske snage napustile našu pokrajinu - zaključio je tada Ojdanić.

- Bio je svedok razgovora sa Černomirdinom i Ahtisarijem i kada je doneta odluka o donošenju Rezolucije 1244. To je podrazumevalo povlačenje naše vojske sa Kosova. Ojdanić je celog života to nosio kao najteži trenutak u životu - navodi Šainović.

ŠAINOVIĆ: Povlačenje vojske sa Kosova je Ojdaniću bio najteži trenutak u životu

O odnosu koji je Ojdanić imao sa Miloševićem bivši srpski premijer kaže:

- General je bio potpuno odan državi i Slobodanu Miloševiću, kao predsedniku, ne privatno nego državno, i toj borbi kojoj je pripadao je ostao potpuno posvećen do kraja života.

Poslednja bitka

Supruga Dragoljuba Ojdanića Ljubina ispričala je kako je izgledala poslednja generalova bitka.

- Bili smo na Zlatiboru, a on je, zbog infarkta u mozgu, kako su mi objasnili lekari, pao niz stepenice na betonski podest - rekla je Ljubina Ojdanić.

Hitna pomoć ga je odvezla u bolnicu u Užicu, a nedugo zatim je transportovan na VMA u Beograd. Nažalost, krvarenje u mozgu se nastavilo, preminuo je u nedelju po podne.

AMERIČKE PONUDE

Tokom godina koje su zajedno proveli u Hagu Ojdanić je Šainoviću govorio i o nepristojnim ponudama koje je dobijao od Amerikanaca.

Vladimir Lazarević, general-pukovnik

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Lazarević

Bio mi je nadređeni. Poznavao sam ga dobro i pred početak agresije i nakon završetka rata kada je trebalo obnavljati porušenu infrastrukturu i sačuvati Vojsku. Radi se o velikom čoveku i profesionalcu, koji je bio na isturenom položaju za vreme građanskog rata na prostoru BiH, zatim i za vreme NATO agresije. Nekoliko godina smo proveli u Haškom tribunalu, prošli smo i tu torturu. Bio je čovek od poverenja Slobodanu Miloševiću, na vojnom planu on je bio taj koji je realizovao zadatke dobijene od predsednika države.

- Njemu je nuđeno pre odlaska u Hag da svedoči protiv Miloševića i tako se spase Haga. Dolazio mu je Pjer-Rišar Prosper, tadašnji američki ambasador za pitanja ratnih zločina. Na njegov zahtev da svedoči protiv Miloševića Ojdanić je rekao: "Ja mogu da svedočim, samo nemam da kažem ništa protiv Miloševića." Ojdanićev odnos sa Miloševićem uvek je ostao na nivou "gospodine predsedniče", a tako ga je i u Hagu oslovljavao - kaže bivši premijer.

Dodaje da je Ojdanić znao sve ratne planove.

Veselin Šljivančanin, oficir JNA

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Veselin Šljivančanin

General Ojdanić je u svojoj vojničkoj karijeri postigao mnogo toga i jedan je od najvećih činova koji su postojali u JNA i Vojsci Jugoslavije. Sećam ga se kao dobrog oficira, patriote i kao čoveka koji je učinio da Srbija ide napred, činio sve sto može za Vojsku i Srbiju. Velika je nepravda jer je bio nasilno penzionisan i u vrlo teškim okolnostima je prihvatio da dobrovoljno ide u Hag. Vrlo često je bio na sednicama Vrhovnog saveta odbrane sa Miloševićem, bio je uključen u sklapanje Rezolucije 1244, a svog zamenika je poslao da to potpiše u Kumanovu.

- Nemate veće tajne od toga, on i generali Pavković i Lazarević su branili te planove, izneli ih i branili pred sudom i činjenica je da je Hag presudio da su se zločini desili izvan tih planova, oni su doprineli odbrani ugleda Vojske čak i pred Haškim tribunalom. Sve vreme u Hagu je ostao posvećen svom selu, čitao i pisao sećanja i ostao emotivno vezan za svoj kraj i tamo ćemo ga, nažalost, ispratiti - ispričao je Šainović.

Lična karta, Dragoljub Ojdanić 1941-2020.

RepublikaFoto: youtube.com/ Televizija 5 Uzice

Rođen 1941. u selu Ravni kod Užica

Bio načelnik Generalštaba VJ od 1998. do aprila 2000. u vreme NATO agresije

Tokom 2000. bio ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije

U Hag otišao 2002, posle odluženih 15 godina robije vratio se u Srbije

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Pravi razlog diskvalifikacije Novaka Đokovića na US Open nije u nesmotrenom potezu našeg tenisera, nego ima veze sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ovako se otimaju pare iz državnog budžeta. Trejs najpre napravi haos, pa potom usluge naplaćuje 3 puta više.

Otkrivamo podli plan Stanije i Crnogorca koji žele da unište Kristijana Golubovića.

Sve ove vesti, kao i još puno zanimljivih informacija možete pročitati u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 8. septembar 2020. godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading