HRVATI I ŠIPTARI BI DA CRKNU OD MUKE: Srbija dobija MILIJARDE, a NIJE priznala Kosovo

Autor: T. Kovačević - K. Ilić

Vesti

06.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Region u panici zbog istorijskog sporazuma Beograda i Vašingtona.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Brisanje tačke 10, kojom je Vašington pokušao da izdejstvuje srpsko priznaje nezavisnog Kosova, plus paket investicija težak 13 milijardi dolara rezbesneli su Albance, ali i Hrvate.

Zbog pregovaračke veštine srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je u Vašingtonu stavio tačku na zahteve za priznavanje Prištine, albanski političari su proglasili poraz. U ratu koji vode jedni protiv drugih zbog sporazume može se čuti da je Priština prihvatanjem mini-Šengena, što je inače Vučićev projekat na kojem radi više od dve godine, Srbija omogućila izlaz na more?!

I dok u Prištini pljuše optužbe zbog lošijeg ekonomskog sporazuma, Zagreb ne krije tugu što "treća strana nije priznata", što je iz sporazuma izbrisana tačka deset. Ipak, Hrvate je najviše razbesnela odluka Vašingtona da za investicije opredeli 13 milijardi dolara.

SUSPENDOVANA DRŽAVNOST

Nezir Kraki, profesor i predavač na Univerzitetu u Parizu, ističe da je Srbija odnela prvu pobedu u Vašingtonu za poslednje dve decenije.

- Za one koji i dalje misle da nedelja ima osam dana, evo najbolje i najiskrenije analize sporazuma kojim je suspendovana državnost Kosova. Škrabajte i mrmljajte šta god želite, ali činjenica je da je Srbija u Vašingtonu požnjela prvu pobedu u ovih 20 godina. Idioti - poručio je Kraki Hotiju.

Grenel:

Sporazum Beograda i Prištine je rezultat drugačije vrste Trampove diplomatije, ocenio je Grenel u autorskom tekstu za američki sajt Hil. Naglasio je da su se dve strane složile da izgrade putnu i železničku vezu između Beograda i Prištine, kao i da su se obavezale da izrade zajedničku studiju izvodljivosti o mogućnostima povezivanja železničke infrastrukture sa dubokomorskom lukom na Jadranskom moru.

- Što se tiče same granice, Srbija i Kosovo su se dogovorili da otvore i operacionalizuju objekat zajedničkog prelaza Merdare, da međusobno priznaju diplome i profesionalne sertifikate i da se pridruže mini-šengenskoj zoni, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. Srbima i Kosovcima će uskoro biti lakše nego ikad da žive, rade, trguju i uče u međusobnim četvrtima, kompanijama i na univerzitetima - naveo je Grenel.

Aleksandar Šapić, predsednik SPAS

- Svako ko ne vidi kakva nam se prilika ukazuje, kako ekonomska tako i politička, ili je zlonameran ili je potpuni politički laik. Više puta sam rekao da je jedna od stvari oko kojih se sa Vučićem u potpunosti slažem, upravo njegovo vođenje spoljne politike, a nakon ovog sporazuma to mogu samo još jednom da potvrdim i da mu iskreno čestitam. Sada je najvažnije da budemo, pre svega, složni, a zatim i mudri i da poziciju za koju smo se teškom mukom izborili pametno iskoristimo i konačno postavimo Srbiju na mesto koje nam pripada, a to je apsolutni lider zapadnog Balkana

Vladimir Orlić, poslanik SNS

- Mnogi su besni u Prištini, u Hrvatskoj, ali i kompletna tajkunsko-lopovska grupacija iz bivšeg režima u našoj zemlji. Svi oni danas koriste isti tekst, žaleći zbog toga što je Aleksandar Vučić snažno odbio bilo kakvo priznanje tzv. države Kosovo, ali je u isto vreme uspeo da dobije za naš narod ekonomske i infrastrukturne elemente vredne više milijardi dolara. Svi su se oni nadali bacanju Srbije na kolena

Vladislav Jovanović, BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE

- Hrvatska je imala vetar u leđa od Amerike, ali sada vide da Srbija uživa prvenstvo na Balkanu u tretmanu Amerike. Zagreb pati od kompleksa ljubomore u odnosu na Srbiju. Što se Prištine tiče, to je oprobana taktika Albanaca da simuliraju nejedinstvo ne bi li dobili na vremenu da sačekaju rezultat izbora u Americi, budući da njihov favorit nije Tramp, već Bajden

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić objašnjava da je bes Albanaca i Hrvata očekivan:

- Neki su navikli da srpski predsednici budu ponižavani, da ćutke potpisuju ono što im neki službenik američke administracije poturi. Podsetiću vas da je jedan od Vučićevih prethodnika (Boris Tadić, prim. aut.) kao veliki uspeh predstavljao ugovor koji je potpisao sa Kondolizom Rajs, a koji je NATO trupama omogućavao nesmetan prolaz kroz Srbiju.

KRAKI: Srbija u Vašingtonu požnjela prvu pobedu u ovih 20 godina. Idioti!

Dačić ističe da su upravo političari te bivše vlasti kolovođe napada na Vučića i sporazum iz Vašingtona.

- Čak su i Hrvati svesni značaja sporazuma i koristi koju će imati Srbija. Pa zar je malo što se glas Srbije uvažava, što smo izbacili tačku o međusobnom priznanju? Da li ta ljubomora Hrvata i bes Albanca ne pokazuju sav značaj ove posete. Svesni su u Prištini i u Zagrebu i svuda da ovaj sporazum otvara put ka strateškom partnerstvu sa SAD, što nismo imali još od Vilsona pre 100 godina - ističe Dačić.

Novi susret Vučića i Trampa?

Diplomatski izvori Srpskog telegrafa navode da je susret Vučića i Trampa samo početak jačanja veza između dve države.

- Očigledna je zainteresovanost Vašingtona da bude faktor stabilnosti u regionu, ali i ekonomski ključni igrač. Niko ne bi trebalo da se iznenadi ako u jako kratkom vremenu čujemo da će se dvojica predsednika Vučić i Tramp uskoro ponovo sresti - navode naši sagovornici.

SRBIJA JE POBEDNIK

Bivši premijer Srbije Nikola Šainović navodi da je sporazum od istorijskog značaja:

ŠAINOVIĆ: Svi oni koji računaju da njihov položaj zavisi od slabe Srbije su sada nervozni

- Doprineće našem daljem stabilnom razvoju saradnje sa Amerikom i sa Kinom i Rusijom, i naravno EU. Svi oni koji računaju da njihov položaj zavisi od slabe Srbije su očigledno sada nervozni jer je jaka Srbija nosilac mini-Šengena. Upravo ta nervoza potvrđuje značaj ovog sporazuma i mi na tu nevozu ne treba da se osvrćemo, već da grabimo naš stabilan položaj, koji je u interesu i naših građana na Kosovu, u celoj Srbiji i u interesu mira u regionu jer kad je mir u regionu, Srbija je pobednik.

Foto: Naslovna strana Srpskog telegrafa od 7. septembra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading