AMERIKA U OFANZIVI: Tramp udara na Angelu, PRAVI NOVU EVROPU

Autor:

Vesti

14.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka administracija predvođena Donaldom Trampov krenula je u ofanzivu. Posle potpisivanja istorijskog mirovnog sporazuma između Izraela u Ujedinjenih Arapskih Emirata šef Bele kuće odlučio je da stvari dovede u red i u Evropi. Zadatak da na Starom kontinentu reše probleme dobili su državni sekretar Stejt departmenta Majk Pompeo i Ričard Grenel, doskorašnji ambasador Amerike u Nemačkoj, a na udaru će se naći nemačka kancelarka Angela Merkel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Angela Merkel

Dvojica Trampovih najbližih saradnika već su krenula u akciju. Pompeo je već na evropskoj turneji u poseti državama na koje Amerika računa u novoj podeli evropskih karata i koja će skresati krila Merkelovoj. Istovremeno, Grenel, koji je Trampov specijalac zadužen za kosovsko pitanje, početkom septembra sastaje se sa predstavnicima Beograda i Prištine (pogledaj okvir).

VRH AGENDE

Boravak na Starom kontinentu Pompeo je započeo dolaskom u Sloveniju. Posle razgovora s političkim vrhom Ljubljane, državni sekretar je otišao u Beč, gde je, pored austrijskih zvaničnika, razgovarao i sa Grcima koji inače imaju jake veze sa Vašingtonom.

MILETIĆ: Kad god Amerika pomene "Severni tok 2", Nemci isprovicraju nešto na Kosovu da preusmere pažnju

Pompea će zatim posetiti Češku, Poljsku, Mađarsku, a glavna tema, bar zvanično, o kojoj se govorilo na svim sastancima ticala se suzbijanja kineskog uticaja i upliva njihovih kompanija, pre svega, tehnoloških u Evropu. Izbor država u koje će otići Pompeo nimalo nije slučajan, one su deo inicijative Tri mora (pogledajte okvir), o kojoj je Srpski telegraf ranije pisao. Ta ideja ima za cilj stvaranje nove Evrope, u kojoj Tramp želi i Srbiju, a koja okuplja 12 država. Rešavanje kosovskog čvora je u vrhu agende ove grupe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Majk Pompeo

Na vezi sa Vučićem

Kada je reč o Srbiji, Pompeo je u nekoliko navrata otvoreno govorio da Vašington u Beogradu vidi saveznika. Da nisu u pitanju prazne fraze, svedoči intenzivna komunikacija koju američki državni sekretar ima sa vlastima u Beogradu, pre svega s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim je više puta razgovarao oči u oči. Uoči evropske turneje Pompeo je poslao poruku Srbiji i to kroz pismo koje je prošle nedelje uputio šefu diplomatije Ivici Dačiću.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/Tanjug/AP
Vučić, Pompeo i Tramp

Ipak, dolazak Pompea u Srbiju zavisi od kosovske priče. Izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova objašnjavaju da ukoliko bi došao u Beograd, Pompeo bi morao da ode i u Prištinu.

- A upravo to Vašington ne želi jer je Priština opstruirala Grenela i američke predloge, igrali su na nemačku kartu. Dok se po tom pitanju ne postignu pomaci, niko od visokih američkih zvaničnika neće dolaziti u posetu - navode naši izvori.

DUPLA IGRA

Zoran Ðorđević, ekonomski savetnik u ambasadi Srbije u Pekingu, tvrdi da je priča o tehnologiji samo paravan:

Inicijativa Tri mora osnovana 2016. u Dubrovniku

  • ulaze države koje izlaze na tri mora: Jadransko, Crno i Baltičko
  • sve su američki saveznici u Evropi, većina održava bliže veze sa Vašingtonom nego sa Briselom
  • prvi govor u inostranstvu nakon izbora za predsednika SAD Donald Tramp održao na samitu inicijative u Varšavi
  • prvobitni cilj inicijative bio je da pospeši plasman tečnog gasa iz SAD i nekih arapskih zemalja u Evropu, a da smanji potrošnju ruskog gasa
  • s vremenom inicijativa je iz energetske prerasla u političku
  • jedna od ključnih figura inicijative je Viktor Orban i nije slučajno što ga je Tramp u maju 2019. primio u Beloj kući u najvećem jeku izborne kampanje za Evropski parlament i dao mu vetar u leda
  • Amerikanci spremili 48 velikih projekata za ulaganja investitora u zemlje inicijative
  • Nemačka pokušala da bar kao posmatrač bude deo inicijative, ali je odbijena

- Sigurno da će biti pomena, ali iz ličnog iskustva, koje sam imao učestvujući u razgovorima na najvišim nivoima i izveštavajući o njima, shvatio sam da ono što se negde isforsira kao neka tema uopšte ne mora da bude prioritet, nego samo paravan za ono što se radi i što je od većeg suštinskog značaja, a to je popravljanje strategijskih odnosa Amerike prema Evropi.

 

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, navodi da Nemačka igra duplu igru i da potezi Berlina utiču i na Srbiju.

Mirovni sporazum umesto ratova

Posredstvom Trampa Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su istorijski mirovni sporazum koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa između dve bliskoistočne države. Za razliku od prethodnih američkih predsednika, Tramp u trku za novi mandat ulazi bez ijednog započetog rata i sa rešenjem pitanja koje je godinama izazivalo tenzije na Bliskom istoku.

Ovo bi mogao da bude ključni razlog za većinu Amerikanaca da 3. novembra na glasačkim listićima zaokruže Trampova ime. Podrška aktuelnom lideru Amerike stiže i od oko milion Srba koji žive u Americi i koji su aktivno uključili u predsedničku trku, skupljajući podršku za Trampov reizbor.

U pregovore oko postizanja sporazuma bili su uključeni i Trampov zet i viši savetnik Džared Kušner, američki ambasador u Izraelu David Fridman i predstavnik za Bliski istok Avi Berković, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan i Pompeo.

Zanimljivo je da su, pored Grenela, u rešavanje kosovskog pitanja uključeni upravo Pompeo, Kušner i O'Brajan.

- Nikada se nije desilo da neki specijalni sud najavljuje podizanje optužnice. A upravo se to desilo pred razgovore Beograda i Prištine, koje je Grenel zakazao, a koji su potom otkazani zbog optužnice koja je spremana Hašimu Tačiju. Nemačka ne odustaje od borbe za kosovsku nezavisnost, međutim, ovo pitanje koristi i zarad ostvarivanja svojih interesa. Naime, kad god Tramp i Amerika pomenu gasovod "Severni tok 2", Nemci nešto urade da isprovociraju situacija na Kosovu, pa ceo svet, uključujući i Vašington, pažnju preusmere na tu stranu - objašnjava Miletić.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs čekaju vas i druge ekskluzivne informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 15-16. avgust 2020. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading