IZVEŠTAJ RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE GRU IZ 1999: Istina o ubijenim NATO vojnicima i oborenim avionima

Autor:

Vesti

27.07.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je u ratu protiv Srbije 1999. godine, koji je trajao 78 dana, izgubio više od 400 vojnika i 60 aviona. Srpska vojska oborila je, između ostalog, tri nevidljiva bombardera F-117A i 1.000 krstarećih raketa Alijanse, ekskluzivno objavljuje Srpski telegraf podatke koje je prikupio ruski glavni obaveštajni direktorat, čuveni GRU, a obelodanio poznati vojni dopisnik Vladislav Šurigin, koji je tokom rata bio stacioniran i u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
MNOGI SE NISU VRATILI Sahrana američkih specijalaca

Šurigin se takođe poziva i na poverljivi izveštaj ruskog ministarstva odbrane i konstatuje da Pentagon nikada neće priznati prave gubitke, a kao dokaz iznosi činjenicu da je NATO slagao čak i za broj borbenih letova - umesto 35.000, bilo je, u stvari, samo oko 25.000.

- Broj od 400 poginulih nije nerealan i odnosi se samo na vojnike NATO. Ako bi se uračunale paravojne jedinice, šiptarski teroristi i njihovi pomagači na terenu, taj broj bi bio nemerljivo veći. Agresor gubitke krije i 21 godinu kasnije, ali postoje dokumenta - potvrđuje za Srpski telegraf general Vladimir Lazarević, ratni komandant Prištinskog korpusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
ŽILAV OTPOR AGRESORU Generali Pavković i Lazarević na Kosmetu

Koliki su zaista gubici bili, napominje Lazarević, govori i obraćanje generala Veslija Klarka, glavnokomandujućeg napada na Srbiju, pripadnicima Atlantske brigade dve godine posle rata.

- Tu brigadu sačinjavali su šiptarski dobrovoljci iz Amerike, a Klark im se maltene izvinjavao jer se manje od polovine njih vratilo živo. Mi svoje žrtve ne krijemo, ali Amerikanci moraju jer bi priznanje pravih gubitaka bio njihov poraz - kaže Lazarević.

AMERIČKI DUH NALETEO NA SRPSKU RAKETU

Na meti raketa naših protivavionaca, osim američkih aviona, kojih je bilo najviše, našlo se i pet nemačkih tornada, nekoliko britanskih harijera, dva francuska miraža, po jedan belgijski, holandski i kanadski avion. Strateški bombarder B-52 u zoni između Slankamena i Inđije eksplodirao je posle direktnog pogotka rakete SAM 7. juna, a 20. maja oboren je B-2 A, poznatiji kao duh.

Koliko god da se gubici moćne Alijanse na prvi pogled čine neverovatni, dovoljno je pogledati članak atinskog lista Katimerini od 7. aprila 1999. godine u kom se tvrdi da je NATO izgubio 88 vojnika! S obzirom na to da je to bilo posle samo dve nedelje rata, kada je intenzitet borbi bio niži, može samo da se pretpostavi koliko je žrtava NATO imao tokom 11-nedeljnog sukoba.

STRADANJE SASOVACA

Tajni izveštaj, do koga je došao Šurigin, navodi da je srpska vojska uništila veliki broj helikoptera apač, u koji su se Amerikanci kleli. Prvi veliki udarac doživeli su na aerodromu "Rinas", kod albanske prestonice Tirane, 26. aprila, kada su avioni galeb na pisti uništili dve eskadrile ovih helikoptera i oštetili više od 10. Sličnu operaciju je srpska vojska izvela na aerodromu u Tuzli, koji je korišćen kao aerodrom za prinudno sletanje - tada je na zemlji uništeno oko 15 NATO aviona.

- Ne samo da su NATO piloti ginuli nad Srbijom, već su stradali i vojnici koji su tragali za oborenim pilotima. Srpska protivvazdušna odbrane je oborila najmanje pet helikoptera, u kojima je poginulo oko 100 vojnika. Transportni avion herkules, koji je prevozio pripadnike britanske specijalne jedinice SAS, trebalo je da preteknu ruske padobrance da ne stignu prvi na aerodrom Slatina u Prištini, ali se misteriozno 11. juna srušio u Albaniji. Američki borbeni izviđački helikopter srušio se 26. maja u Bosni, a preživelih nije bilo - tvrdi se u izveštaju koji prenosi Šurigin.

SPASILAČKI HELIKOPTERI KAO LETEĆE GROBNICE

27. 3. oko 3.20 između Vrutaka i Kremne, u blizini Užica

Helikopter Sfora sa 22 vojnika. Nakon kratke borbe sa jugoslovenskom pešadijskom jedinicom uništen mobilnom strelom-1M. Nema preživelih.

28. 3. - 3.00 u blizini Bijeljine

Helikopter Sfora HH-60 pejv hok sa 12 vojnika. Preživela samo dva člana posade

31. 3. po podne u blizini Gnjilana

Pogođen spasilački helikopter sa 20 komandosa

22.45, planina Tara

Srušen spasilački NATO helikopter CH-53 sa 25 komandosa. Oborila ga strela-2M. Nema preživelih

6. 4. posle ponoći, jugoslovensko-albanska granica (Crna Gora)

Pogođen NATO helikopter sa 20 vojnika. Preživeo samo pilot koji se katapultirao

11.10, planina Skopska Crna Gora

Dva spasilačka helikoptera NATO sa 40 komandosa. Nema preživelih

13. 5. oko 5.00, Rakovica kraj Beograda

Pogođen je spasilački helikopter. Poginulo je 17 vojnika, a tri su zarobljena

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i sve o likvidacijama članova "škaljarskog klana", sve detalje sa suđenja Ivani Buhi, kao i sve o umešanosti stranaca u proteste u Beogradu. Čitajte i tekst o tome kako Hrvati plaćaju haos na tribinama u Srbiji i kako će funkcionisati "oko sokolovo", novi sistem za kažnjavanje bahatih vozača. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading