HOROR DAN! Najcrnjih 24 SATA od početka EPIDEMIJE KORONAVIRUSA U SRBIJI: UMRLO 18 LJUDI, ZARAŽENO ČAK 386

Autor:

Vesti

10.07.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najcrnji dan u Srbiji otkako vodimo bitku s opakim koronavirusom. Za 24 časa preminulo je čak 18 pacijenata, od čega 10 u Novom Pazaru. Prethodno, najgori dan je bio sa 13 mrtvih. Svi preminuli u Novom Pazaru imali su više od 75 godina. U tom gradu, kako je rekao koordinator zdravstvenog centra Mirsad Đerlek, među žrtvama nema mlađih osoba, a od korone se izlečilo 80 ljudi.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Foto: Ilustracija

Zbog teške situacije naciji se u petak obratila Ana Brnabić. Kako je rekla, smatrala je da kao premijerka ona treba da iznese crne brojke i upozori na najozbiljniju moguću opasnost s kojom se suočavamo.

- Po velikom broju parametara protekla 24 sata bila su najgora od početka epidemije. Ne samo da je preminulo 18 osoba, već na respiratorima imamo 130 pacijenata, a među 8.646 testiranih otkriveno je 386 novih slučajeva. Što se tiče broja preminulih, on je najveći do sada, a i po drugim stvarima se bližimo najgorim ciframa. Do sada smo najviše ljudi na respiratorima imali 12. aprila, bilo ih je 146, dok je najveći broj zaraženih bio četiri dana nakon toga, čak 445 - rekla je Ana Brnabić, uz poruku da država neće prezati ni od najrestriktivnijih mera ukoliko se situacija ne popravi.

Direktor KBC "Zemun": Sada trošimo duplo više kiseonika

Direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović kaže da je ustanova kojom rukovodi puna, da je ispunjeno svih šest intenzivnih nega respiratorima i aparatima za kiseonik.

RepublikaFoto: youtube.com/Gradska Opstina Zemun
Dragoš Stojanović

- Klinička slika se razvija vrlo brzo i postaje veoma teška. Mladi koji nemaju druge bolesti dobijaju obostrane upale pluća i veoma brzo postaju kandidati za kiseonik - objasnio je dr Stojanović.

Prema njegovoj proceni, ovaj talas virusa korona je za negde oko 20 odsto jači po intenzitetu nego prethodni.

- Potrošnja kiseonika je jedan od pokazatelja lošije kliničke slike. Kapacitet dozera za kiseonik je 10 tona. U ranijem periodu smo taj dozer trošili za sedam dana, a sada za tri i po dana - naznačio je on.

NEKOLIKO FAKTORA

Premijerka je zamolila građane da se strogo pridržavaju svih mera, naglasivši da su to nošenje maski, razmak od najmanje metar i po i često pranje ruku.

Ana Brnabić: Nećemo prezati ni od najrestriktivnijih mera ukoliko se situacija ne popravi

 

Prema informacijama iz Novog Pazara, veliki broj umrlih posledica je nekoliko faktora.

Bar neka dobra vest: Porodile se dve žene za koronavirusom

U KC Vojvodine dve pacijentkinje koje su pozitivne na KOVID-19 porođene su carskim rezom i njihov postoperativi tok protiče uredno. Bebe su takođe dobrog opšteg stanja i pod nadzorom neonatološkog tima.

Foto: Ilustracija

Pošto obe porodilje imaju blagu kliničku sliku korone, lekari očekuju da će za nekoliko dana biti puštene kući.

- Reč je o pacijentima koji su došli u teškom stanju, koji su došli kasno, s takvim upalama pluća da se njihova pluća i nisu videla. To su bili stariji ljudi, svi su imali neke hronične bolesti - objasnio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Đerlek: Svih 10 preminulih u Novom Pazaru imalo je više od 75 godina

Najteži dan od početka epidemije bio je i u Vojvodini. Sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je u pokrajini umrlo četvoro ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu. Takođe, u Vojvodini se četiri dana zaredom beleži trocifren broj novozaraženih.

Krizni štab opet pred novinarima

Članovi kriznog štaba ponovo će se od ponedeljka svakodnevno obraćati javnosti na konferencijama za medije, uobičajeno od 15 časova. Ova informacija potvrđena je u Vladi Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Krizni štab

Ta praksa trajala je do početka maja, kada su, sa poboljšanjem epidemiološke situacije, redovne konferencije obustavljene.

MOŽDA I DUPLO

Gojković kaže da, ukoliko se nastave okupljanja u velikom broju u zatvorenom i otvorenom prostoru, broj zaraženih može da se duplira, a takav udar zdravstveni sistem neće moći da izdrži.

Gde je najgore

1. Beograd

2. Šabac

3. Kragujevac

4. Novi Pazar

brojka

130

PACIJENATA TRENUTNO NA RESPIRATORIMA

Dvoje pacijenata preminulo je u Čačku, po jedan u Kraljevu i Beogradu.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs čekaju vas i druge ekskluzivne informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 11. jun 2020. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mirko

11.07.2020 20:31

Od korone nema leka. Ne pomaže apoteka. Kao što nema leka ni za grip. Ko preživi neka se zahvali.