Tramp spremio Angeli osvetu zbog sabotaže pregovora o Kosovu

Autor:

Vesti

26.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogrešio je svako ko je pomislio da će se američki predsednik Donald Tramp povući pred nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon što je Berlin minirao sastanak u Vašingtonu koji je bio zakazan za subotu 27. jul.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Angela Merkel

Tramp je sa svojim specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom, kako saznaje Srpski telegraf, spremio tešku osvetu i opasan kontraudar na Berlin. Ne samo što će nastaviti po svom i protivno volji Merkelove zakazati nov sastanak Beograda i Prištine u Beloj kući već će, uz saveznike u EU, preduzeti niz mera koje će minirati ekonomske i političke poteze Nemačke.

Bilt: Kako sačuvati svedoke?

Karl Bilt

Bivši švedski premijer Karl Bilt rekao je da će Tači biti uhapšen ako optužnica protiv njega bude potvrđena, ali je i upozorio da će zaštita svedoka biti priličan problem.

- Ako se optužnica koja je objavljena potvrdi, tada će se suočiti sa hapšenjem. I moraće da ode u Hag i da se suoči sa dugim i komplikovanim suđenjem, gde će zaštita svedoka biti priličan problem - rekao je Bilt.

- Tramp sprema odmazdu za Merkelovu. Ni pokoju cenu se neće povući pred njenom prljavom igrom pošto je protiv predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija i njegovog ratnog saborca Kadrija Veseljija u terorističkom OVK podignuta haška optužnica za zločine protiv čovečnosti i to baš tri dana uoči razgovora, zbog čega su odustali od puta u Vašington. Amerikanci, međutim, zakazaće novi termin razgovora, a Albanci se neće usuditi da drugi put odustanu. Neće imati opravdanje. Istovremeno, Trampova administracija radi na aktiviranju saveznika u EU, koji će ubuduće, uz podršku Vašingtona, opstruirati Merkelovu - priča diplomatski izvor Srpskog telegrafa.

BLOK DRŽAVA

U tom bloku država su, kako navodi naš sagovornik, izvesno Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Grčka, Rumunija, Bugarska, čak i Francuska...

Nemački specijalac za Kosovo

RepublikaFoto: youtube.com/VideoVoyage.TV
Zgrada nemačkog Bundestaga

Poslanik u nemačkom Bundestagu i koordinator za transaatlansku saradnju u nemačkom MSP Peter Bajer (u prevodu glavni čovek Angele Merkel koji treba da sruši svaku Trampovu inicijativu o Kosovu), nije demantovao da je tajming za objavljivanje optužnice protiv Tačija povezan sa odlaganjem sastanka u Vašingtonu. Upitan da li je u pozadini zapravo neslaganje Nemačke i SAD koje se reflektuje na rešenje kosovskog problema, a za koje u Vašingtonu ima prostora za kompromis, Bajer priznaje da je za njih to evropski problem.

- Jer samo EU može da garantuje konstruktivan, siguran put ka učlanjenju u EU. To je politički proces. Mi radimo na tome da se dostigne veća transparentnost u inicijativama Vašingtona - kaže on i precizira da će na kraju biti potrebno ne samo de fakto, već i de jure priznanje Kosova.

- Trampu je posebno bitna saradnja sa Francuskom, kao drugim tegom EU, uz Nemačku, jer je sramota da predsednik Emanuel Makron izigrava Angelinog potrčka. U novoj konstelaciji položaj Francuza bio bi za njih značajno povoljniji. Tramp će na taj način minirati Merkelovu u EP, a onda i pojačati optužbe protiv Berlina zbog migrantske politike, dati podršku Velikoj Britaniji za Bregzit, insistirati da za NATO uplaćuju dva odsto više novca nego do sada - priča naš sagovornik i ističe da spisak osvetničkih mera nije konačan.

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže za naš list da u čitavom slučaju nije nimalo zanemarljivo što je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio održavanje sastanka u Beloj kući u cilju obnove dijaloga Beograda i Prištine posle 19 meseci zastoja.

Milić: Nemačka je sama sebi zabila autogol

- Desio se tektonski poremećaj u svetu, ali to nikako nije poraz Trampa. Naprotiv. Nemačka je sama sebi dala autogol. Najznačajnije, Beograd u svemu može da poentira. Optužnicama protiv Tačija i njegovih 10 saboraca iz OVK srušena je paradigma da je Beograd za sve kriv i da je zato osnovano proglašena nezavisnost - priča Milićeva.

Kredibilitet Fajonove

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Tanja Fajon

- Kako je izlaznost od 28 odsto u redu kada je reč o izborima na kojima je, na primer, za evroparlamentarku izabrana Tanja Fajon, a nije dovoljna ni 50 odsto izlaznost na izborima ako dobija SNS - zapitao je Vučić, odbacujući kritike pojedinih evroparlamentaraca, među kojima je i Fajonova, na račun izlaznosti na izborima u Srbiji.

Upravo je Fajonova, dodao je, dobila mandat u EP na izborima na kojima je izlaznost bila samo 28 odsto.

- A uskoro će i izbori u Sloveniji, pa ćemo videti kakva će biti izlaznost, a i imaćemo mnogo pitanja o statusu Srba u Sloveniji.

MOŽDA I IZBORI

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je uveren da Amerikanci "neće odustati od ovog posla". On smatra da bi trenutna situacija mogla da se završi čak i novim izborima na KiM.

Da se SAD ne povlače, potvrdio je i sam Grenel, navodeći da se raduje zakazivanju novog termina razgovora Beograda i Prištine. Osvrnuo se i na članak u američkom listu Njujork tajms, u kojem se, između ostalog, navodi da odlaganje sastanka Beograda i Prištine predstavlja udarac za Trampovu spoljnu politiku, konstatujući da u tim navodima ima mnogo grešaka. On je istakao da je pristup SAD oduvek koncentrisan na ekonomiju i zapošljavanje, te da brzo rešenje nije bio američki prioritet, kao i da nije bilo govora o razmeni teritorija u njegovom prisustvu:

 Janić: Amerikanci sigurno neće odustati od ovog posla

- Razgovarao sam direktno sa nemačkim i francuskim savetnicima za nacionalnu bezbednost kako bismo uskladili ograničen (i isključivo ekonomski) pristup. Mi se ne mešamo u politiku Kosova i Srbije. Mi koordinišemo sa onim ko je odgovoran - napisao je Tramp na Tviteru.

Trampove mere protiv Merkelove

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

1. Stop za migrante - zaoštravanje na spoljnim granicama EU

2. Podrška Velikoj Britaniji u Bregzitu, odnosno razvodu od EU

3. Miniranje svih inicijativa Berlina u Evropskom parlamentu

4. Insistiranje da Nemačka izdvaja dva odsto BDP za budžet NATO

5. Sankcije (bez izuzetka) za sve firme uključene u "Severni tok 2"

Trampovi saveznici u EU

1. Grčka

2. Rumunija

3. Bugarska

4. Francuska

5. Slovačka

6. Češka

7. Poljska

8. Slovenija

9. Mađarska

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa imeđu ostalog možete pročitati:

Epidemilog Predrag Kon upozorava da se koronavirus vraća i ako je potrebno moguće je ponovno uvođenje mera kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Otkrivamo ko ima najviše šansi da bude predsednik Srbije.

Skandalozan postupak oca Lune Đogani. Gagi gledao lascivne sadržaje pred svojom ćerkom.

Našim dragim čitaocima poklanjamo magazin "Super enigma", u kojem možete da uživate i dobro se zabavite u rešavanju problema koje smo vam zadali. A tu je i nalepnica grba Srbije.

Sve ove priče kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 27. jun 2020. godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading