Angelina prljava igra protiv Trampovog dogovora o Kosovu! Borba svetskih sila oko rešavanja južne srpske pokrajine

Autor:

Vesti

25.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka predvođena kancelarkom Angelom Merkel sabotirala je inicijativu američkog predsednika Donalda Trampa da se u subotu u Beloj kući obnovi dijalog Beograda i Prištine nakon 19 meseci zastoja. Akcija Berlina protiv američkog učešća u rešavanju kosovskog pitanja traje već godinama (o čemu je Srpski telegraf već pisao), a uoči razgovora u Vašingtonu, kancelarka je odigrala najprljaviju igru, kojom je osujetila sastanak koji je sazvao Trpamov specijalac Ričard Grenel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

- Nemačka je iskoristila uticaj da bi se posle 21 godinu od monstruoznih zločina tokom rata na KiM aktivirale optužnice protiv Tačija i Veseljija, čime su im poslali poruku da budu poslušni. Ne samo što je Tači odustao od odlaska na taj sastanak, već je to morao da učini i premijer tzv. države Kosovo Avdulah Hoti, koji inače slovi za američkog čoveka - priča sagovornik našeg lista.

Paralelno je vršen i pritisak na Beograd jer su iz Berlina stigle lažne optužbe i pretnje na račun naše države. Posle nedeljnih izbora nemački dnevnici, kako je pisao portal Republika, ustvrdili su da se Srbija ubrzano kreće ka jednopartijskoj i autokratskoj državi sa demokratskom fasadom, te da je sve dalje od EU, koja napokon mora da shvati realnost i promeni pristup prema Beogradu...

Grenel: Tražimo novi datum sastanka

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel odložio je sastanak u Beloj kući, pošto ga je je kosovski premijer Avdulah Hoti obavestio da ne dolazi zbog situacije vezane za podizanje optužnice protiv Tačija.

- Hvala, premijeru Hotiju. Razumemo vašu odluku i iščekujem promenjeni datum sastanka uskoro - napisao je Grenel na Tviteru.

To je neprihvatljivo mešanje u unutrašnju politiku, protivno deklaracijama SB UN, usput ignorisanje izborne volje 3,3 miliona građana Srbije, koji su glasovima poslali sedam lista, odnosno 14 stranaka u srpski parlament.

Diplomata Srećko Đukić smatra da je podizanje optužnice protiv bivših vođa OVK pokazatelj da se EU ne miri sa sporednom ulogom u pregovorima:

Prkosi! Tači postavio amblem OVK

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je juče promenio naslovnu fotografiju na zvaničnom Fejsbuk nalogu i postavio amblem terorističkog OVK, samo dan pošto je objavljena optužnica, gde se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući otmice, progone, mučenja, ubistva, i u kojoj je, uz Veseljija, osumnjičen za gotovo 100 likvidacija.

- Sve se desilo kad su dogovoreni ključni razgovori Beograda i Prištine u Beloj kući, koji je trebalo da budu veoma važni ne samo za nas već i za spoljnopolitički imidž SAD i važan poen za Trampa pred izbore.

TUŽNO LICE BERLINA

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže da je podizanje optužnice protiv Tačija i saboraca iz OVK Pirova pobeda Nemačke i pokušaj da se minira inicijativa Vašingtona:

- Sada je "ogoljeno" koliko su akteri spremni da manipulišu mehanizmima tranzicione pravde da bi minirali i Grenelove i Trampove napore. Na potez tužilaštva, koje je suprotno praksi objavilo optužnicu protiv Tačija, upućuje nedavna izjava jednog od ključnih aktera nemačke političke scene Pitera Bajera, koji je pozvao predstavnike Beograda i Prištine da ne idu u Vašington i ne prihvataju nikakav "prljavi" sporazum Grenela. Tako eksplicitno ogoljavanje - "dabogda komšiji crkla krava" u međunarodnim odnosima nisam odavno videla.... To je tužno lice Nemačke koje vidimo.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 26. jun 2020.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading