Službena beleška otkriva: Čeda imao 11 tajnih sastanaka sa mafijom

Autor:

Vesti

25.05.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U periodu od samo četiri meseca Čedomir Jovanović je posetio čak 11 puta vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Okružnom zatvoru u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Čedomir Jovanović

Iako nekadašnji bliski saradnik pokojnog premijera Zorana Đinđića i dalje negira bilo kakvu povezanost sa "zemuncima", o njegovim posetama crno na belo svedoči službena beleška UBPOK do koje je ekskluzivno došao Srpski telegraf, gde je taksativno navedeno kako je od početka juna do kraja septembra 2001. posećivao ove kriminalce.

Prema svedočenjima načelnika Službe za obezbeđenje i komandira jedinice (imena poznata redakciji), tadašnji šef poslaničke grupe DOS je u CZ dolazio najčešće samostalno, ali u nekoliko navrata i sa tadašnjim komandantom JSO Miloradom Lukovićem Legijom.

Fila: Posećivao ih u Šilerovoj; Petronijević: Nosio im cigarete

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Toma Fila

Sagovornici Srpskog telegrafa takođe su potvrdili Čedine odlaske u CZ pre skoro 20 godina.

- Naravno da je odlazio u posete Šiptaru i Kumu. To ne kažem ja, već su o tome glasno i jasno govorili čuvari zatvora kao svedoci. Sve to ima u zatvorskoj knjizi poseta. Obojicu ih je skrivao i sklanjao, a onda ih posećivao u Šilerovoj - kaže advokat Toma Fila.

Njegov kolega Goran Petronijević za naš list izjavio je da je od ljudi iz Jovanovićevog okruženja saznao sam da ih je redovno posećivao.

- Nosio im je cigarete, dolazio sa njihovim ženama i decom. Sve to je u više navrata potvrđeno tokom niza svedočenja u nekoliko sudskih postupaka. Viđan je i u Šilerovoj, gde se, prema mojim izvorima, po dnevnom jelovniku tačno znalo kog dana Jovanović dolazi - rekao nam je Petronijević.

Pomenuti pripadnici zatvorskog obezbeđenja su 21. 4. 2003, povodom Jovanovićevih dolazaka, izjavili sledeće:

- Da su dana 2. 6. 2001. godine, u vremenu od 18.15 do 19.15 na raport kod upravnika Dragiše Blanuše privedeni pojedinačno bez viđenja pritvorenici Spasojević Dušan, Bujošević Nenad i Ilić Nenad. Privođenje lica je izvršio nadzornik C. B., a razgovoru sa licima su prisustvovali tadašnji poslanik Čedomir Jovanović i tadašnji komandant JSO Milorad Luković Legija - stoji na početku izveštaja sa informativnog razgovora dvojice čuvara.

SVEDOČENJA ČUVARA

Prema njihovom svedočenju, Jovanović je još tačno deset puta dolazio u CZ. Samo u junu 2001. Čeda je kod Spasojevića u poseti boravio čak sedam puta, pretežno u kasnim večernjim satima. Kako ovaj izveštaj pokazuje, Jovanović je jednom prilikom (15. 7. 2001) doveo Spasojevićevu suprugu i ćerku njemu u zatvorsku posetu. Poslednji, 11. put, krajem septembra 2001, navedeno je da je oko 19 sati Jovanović došao da poseti pritvorenika Mileta Lukovića. To je bio jedini put da Čeda nije posetio Šiptara.

Jovanović redovno, u kasnim večernjim satima, obilazio Šiprata i Kuma u Okružnom zatvoru

Da je Jovanović zaista dolazio u CZ, potvrdili su i drugi zaposleni u ovoj ustanovi. Prema ovoj belešci, nekoliko radnika izjavilo je da je lidera LDP viđalo u krugu zatvora. Tako se pomoćnik nadzornika M. M. izjasnio da je jednom prilikom video poslanika Jovanovića u kancelariji sekretarice upravnika Okružnog zatvora, koji je tada nosio belu fiksir kragnu, navodeći da zna da je privodio Dušana Spasojevića. Drugi radnik N. T. izjasnio se da je u junu 2001. privodio Spasojevića na molbeni raport kod Blanuše, a po završenom razgovoru video poslanika Jovanovića kako izlazi. U belešci je zapisan i iskaz zatvorskog čuvara Lj. J., koji je naveo da ga je video kod sekretarice, ali da s njim nije komunicirao.

Blanuša: Čeda pitao za Slobino zdravlje

Slobodan Milošević

Iako se njegovo ime pominje u ovim beleškama, tadašnji upravnik Okružnog zatvora Dragiša Blanuša negirao je da je dolazilo do susreta Jovanovića sa šefovima "zemunskog klana".

- Odgovorno tvrdim da Čedomir Jovanović, iako je u CZ dolazio više puta od 1. aprila do 28. juna 2001, nijedanput nije posetio Dušana Spasojevića. Dolazio je direktno kod mene u kancelariju i njegove posete su evidentirane, a raspitivao se za Miloševićevo zdravlje i tretman - rekao je Blanuša u junu 2003.

Pokušali smo da dobijemo komentar od njega, ali se nekadašnji upravnik CZ nije javljao na broj poznat redakciji.

ZATAŠKAVANJE ISTRAGE

Pored ovih, i drugi zatvorski radnici svojevremeno izjavljivali da su Čedu viđali oko CZ. Slavomir Banđur rekao je medijima u junu 2003. da je Jovanović više puta tokom 2001. posetio Spasojevića i Lukovića, potvrdivši da je i kasnije nastavio da se viđa s njima u Šilerovoj ulici u Zemunu.

- Hoću da istina izađe na videlo, Jovanović je bio u CZ bar 15 puta - rekao je tada Banđur.

I njegov tadašnji kolega Novak Terzić je u isto vreme potvrdio ove navode.

- Dva puta sam neposredno video kako Jovanović dolazi u zatvor s tamnosivim metalik BMW u pratnji dva gospodina - rekao je Terzić.

Čeda: Odustaćemo nikada

Foto: Facebook.com/printscreen

Lider LDP objavio je na Fejsbuku jučerašnju naslovnu Srpskog telegrafa, na kojoj je glavna priča o poslednjoj naredbi pokojnog premijera da službe bezbednosti prate svaku njegovu stopu.

- Pred svake izbore znate jedino da pričate da sam kriminalac, da sam radio sa "zemuncima" i da lažete i klevećete, kao sve kukavice. Mene obavezuje istina, vas zlo. Vi ste mrak, mi na to nismo nikada pristali. Zato izlazimo na izbore, a tamo ćemo vam svima odgovoriti. Odustaćemo nikada! - napisao je Jovanović.

O Čedinim susretima sa "zemuncima" iza rešetaka govorio je u medijima i Milan Veruović. Đinđićev šef obezbeđenja koji je ranjen u atentatu ispred Vlade Srbije opisao je kroz šta je sve prošao kada je tvrdio da istraga o ubistvu hoće nešto da sakrije.

- Čeda Jovanović me je odmah pozvao i pitao da li sam normalan jer rušim zvaničnu verziju atentata i hoću da oslobodim Đinđićeve ubice - rekao je Veruović, opomenuvši Jovanovića preko Tvitera nizom dokumenata koji dokazuju da se više puta sreo sa Šiptarom u zatvoru.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Otkrivamo nameru Đilasa i Šolaka da kupe dnevne novine "Danas". Za ovu operaciju spremni su da izdvoje ogromnu sumu novca.

U razgovoru za Srpski telegraf Branimir Nestorović kaže da je preležao koronavirus bez odlaska u samoizolaciju.

Ekskluzivno! Fotografija Sandre Afrike koja do sada nije bila poznata javnosti. Pevačica u strastvenom zagrljaju fudbalera Vladimira Volkova.

U četvrtak 28. maja, na Spasovdan, našim čitaocima poklanjamo ikonu Vaznesenja Gospodnjeg u zlatotisku. Obezbedite na vreme vaš primerak i ne propustite ovaj divan poklon.

Sve ove informacije kao i još puno zanimljivih priča možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 26. maj 2020. godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading