Pipo Inzagi o prokletstvu „devetke“, golovima u finalima, ali i meču sa Zvezdom

Autor:

Sport

29.03.2020

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cela Italija se ove sezone klanjala Simoneu Inzagiju kao najboljem treneru Italije u toku sezone, jer ono što je on uradio na klupi Lacija vredi više od onoga što su uradili Sari u Juventusu ili Konte u Interu. Inzagi je dočekao da bude poznatiji brat.

Filipo Inzagi slavi gol

U senci je ostao njegov stariji brat Filipo ’Pipo’ Inzagi iako je i on sa Beneventom napravio fenomenalne rezultate u Seriji B i pregazio konkurenciju. Već je bio jednom nogom u Seriji A sa 20 bodova više od prvog pratioca 10 kola do kraja sezone. Doživeo je samo jedan poraz na 28 utakmica, a njegov tim je imao ubedljivo najbolji napad i najbolju odbranu u ligi.

 - Bolji je od mene u svemu. Imam mnogo toga da naučim od Simonea. On je moderan trener. Uživam gledajući njegov Lacio. Iznenadio me je u svakom smislu. On je iskren momak i takvi ljudi zaslužuju satisfakciju - kaže Filipo Inzagi o bratu u velikom razgovoru za Skaj.

On se nada da će se sezona nastaviti kada prođe pandemija koronavirusa.


 - Ja sam bez dileme za nastavak svih takmičenja. Ne razumem ljude koji žele drugačije. Sada treba da se vodi briga o zdravlju i onima koji su izgubili svoje najdraže. A kada sve prođe, bićemo spremni. U junu, julu ili avgustu, svejedno je. Čak i ako bude moralo da se igra na svaka tri dana. Treba završiti sezonu.

Ipak, mnogi misle da će to biti nemoguće jer će igračima biti potrebne pripreme.

 - Sada se priča o pripremama i kako će biti potrebne makar tri nedelje da se igrači pripreme za nastavak sezone. Ali hteo bih da vas podsetim na 2006 kada smo igrali kvalifikacije za Ligu šampiona. Posle finala Mundijala smo imali produženi odmor i u trening centru u Milanelu sam se pojavio tek 1. avgusta. Već 9. avgusta sam igrao protiv Crvene zvezde i dao im gol posle sedam dana treniranja. Treba poštovati pravila, ali se treba i što pre vratiti onome što volimo čim se stvore uslovi.  

Bile su to godine karijere legendarnog italijanskog napadača

 - Osvajanje Mundijala je bila neverovatna stvar. Iako nisam igrao mnogo. Kada fudbaler igra manje, onda može da bude važan na neke druge načine. Utakmica moje karijere je došla kasnije u finalu Lige šampiona kada sam dao dva gola.

Inzagi i MIlan su tada krenuli od pomenutih kvalifikacija protiv Crvene zvezde i došli do samog kraja trijumfom nad Liverpulom. Inzagi je bio u neverovatnoj formi.


 - Dva gola u finalu Lige šampiona u Atini. Jedan u Superkupu Evrope u Monte Karlu. I dva u finalu SP za klubove u Jokohami. Sve to za nekoliko meseci. Mislim da pet golova u tri finala zaredom nisu dali ni Mesi, ni Ronaldo. A imao sam 34 godine.  

Bilo je to vreme strašnog Milana. Inzagi ne može lako da se odluči za najboljeg saigrača iz tog doba.

 - Teško je izabrati. Igrao sam i sa starijima, i sa mlađima. Imao sam Maldinija i Nestu za igrače. Pa Pirla, Gatuza, Sedorfa, Ambrozinija... Ako bih baš morao nekoga da izdvojim, onda je to Kaka jer smo zajedno uradili neke velike stvari. Bilo mi je sjajno i u tandemu sa Ševčenkom. Ibrahimović je takođe veliki igrač, ali nismo mnogo igrali zajedno zbog moje povrede kolena.

Kako ste se navikavali na tako sjajne saigrače u napadu i uvek postizali golove?

 - Igrao sam sa Del Pjerom, Ševčenkom, Ronaldinjom, Ibrahimovićem... Ne morate da se adaptirate na takve igrače, već da im se stavite na raspolaganje. Uvek sam pokušavao da prvo razumem koji su njihovi najveći kvaliteti, da bih kasnije razumeo gde i kako će mi dodati loptu. Proučavao sam saigrače isto koliko i protivnike.

A ko je bio najteži protivnik?

 - Najteži je bio Kanavaro. Uvek me je vukao za dres. Nije mi dao centimetar prostora. Jednom sam ga igrajući za Milan prošao u Parmi. Rekao mi je da sam napravio faul. Nikad nije priznavao da ga je neko prošao.

U odnosu na vreme kada je igrao Inzagi, Milan je daleko od tog nivoa. Mnogi tvrde da je razlog za to i prokletstvo njegove ’devetke’ koja više nikad posle toga nije imala uspešnog vlasnika. A nosili su je: Pato, Matri, Destro, Tores, Luiz Adrijano, Lapadula, Andre Silva, Iguain i na kraju Pjontek.

 - Nasmejem se kad čujem priču... Naravno da je Milanova ’devetka’ težak dres, ali ne postoji prokletstvo. Da je Ibrahimović zimus obukao ’devetku’, „prokletstvo“ bi bilo gotovo i niko ne bi pričao o tome. To je isto kao da sam ja imao „prokletstvo“ zbog prethodnika poput Van Bastena i Žorža Vee. To je bitan dres u kojem će se opet jednog dana postizati golovi.

Ipak, Pipovog naslednika u Milanu nema ni na vidiku iako je u jednom trenutku delovalo da bi to mogao da bude Patrik Kutrone.

 - Trenirao sam Kutronea u mlađim kategorijama i znam vrlo dobro kakvu želju za golovima ima. Mislim da će uspeti u Fiorentini.

Ipak, Pipo vidi mogućeg naslednika u reprezentaciji Italije.

 - Porediti igrače nije lako, ali mislim da je Ćiro imobile trenutno najbolji italijanski napadač. On pokazuje nešto jedinstveno prethodnih godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading