(VIDEO) Potvrđeno pisanje Srpskog telegrafa: Odlaganje plaćanja kredita na 90 dana

Autor:

Vesti

17.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostvarilo se ono što je pre dva dana najavio javio Srpski telegraf - Narodna banka Srbije je na juče održanoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum). To praktično znači da u sledećih 90 dana, dok traje vanredno stanje, nećete morati da plaćate rate kredita.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Lumen roma
Narodna banka Srbije

Imajući u vidu neophodnost očuvanja dostignutog nivoa i daljeg jačanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji, NBS je donela odluku o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i odluku o privremenim merama za davaoce lizinga u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema. Povodom usvojenih mera guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da je finansijska stabilnost neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji.

- Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede - rekla je Tabakovićeva.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

Ovo su nove mere

1. Moratorijum na kredite na 90 dana

2. Najmanje dva metra razdaljine između gostiju u ugostiteljskim objektima

3. Najviše jedna osoba na četiri kvadratna metra u ugostiteljskim objektima

4. Sva dokumenta, uključujući i registracije automobila, važe i dalje iako im je istekla važnost

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

- Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata - kažu u NBS.

Za rad od kuće puna plata

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Đorđević

Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja imaju imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Đorđević. On je nakon vanredne sednice Socijalnoekonomskog saveta naglasio da je po Vladinoj uredbi, koja se tiče rada poslodavaca, predviđeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu - rad od kuće, gde god je to moguće.

- Takav rad je plaćen u istom iznosu kao kada zaposleni radi u firmi - kao je Đorđević.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, prema rečima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odlože službena putovanja.

Banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet-prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima. Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Kontrola na početnim stanicama

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

U skladu sa najnovijim merama grada Beograda i Sekretarijata za javni prevoz, kontrolori će biti angažovani na terminusima, odnosno početnim stanicama koje opslužuju linije javnog gradskog prevoza na teritoriji Beograda. Ispred svakih vrata na vozilu biće raspoređena po dva kontrolora koji će kontrolisati vozne isprave putnika prilikom ulaska u vozilo, objavljeno je na sajtu grada Beograda.

Vučić objavio spot o koroni

Novi spot sa preporukama za sigurno ponašanja u vreme pandemije koronavirusa objavljen je na Instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz njegovu poruku: "Pratite uputstva i sve će biti u redu".

U videu se poručuje da valja ostati u izolaciji u posebnoj prostoriji kuće koju bi trebalo redovno provetravati. Dodaje se da bi trebalo izbegavati kontakte i sa ukućanima, a sa spoljnim svetom komunicirati preko interneta. Učestalo pranje ruku, luftiranje čitavog stambenog prostora dodatne su preporuke u najnovijem antikorona spotu. Tokom kretanja po stanu kroz druge prostorije treba nositi masku ili tkaninu preko usta i nosa.

Stiglo još pet respiratora

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je da je pet novih nemačkih respiratora marke drager stiglo u KCS.

- Ne znam kako i odakle je predsednik Vučić nabavio i poslao nam ove najnovije nemačke respiratore, ali mi smo dobili najsavremeniju opremu. Hvala predsedniku neizmerno na svemu što čini za naše ljude i za naš narod - istakao je Ašanin.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte

Sve misterije o koronavirusu možete pronaći na jednom mestu.

Predsednik Srbije se sastao sa ambasadorkom Kine Čen Bo. Do kraja nedelje kineski lekari stižu u našu zemlju i zajedno sa srpskim stručnjacima radiće na suzbijanju koronavirusa.

Nove mere za vreme vanrednog stanja! Saznajte sve o tome kako se treba ponašati i u uslovima pandemije i vanrednog stanja.

Našim najstarijim sugrađanima poklanjamo dodatak Penzioner.

Sve ove priče kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 18. mart 2020 godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading