Đinđić bio okružen izdajnicima: Onog momenta kad se suprostavio zapadu potpisao je smrtnu presudu!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akciju "Sablja", koja je počela odmah nakon atentata na Zorana Ðinđića, isplanirale su i organizovale strane službe (baš kao i samo ubistvo), a sproveli ljudi unutar naših struktura koje su one direktno kontrolisale.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANTONIĆ

Radili mu o glavi Zoran Đinđić

Sve se odvijalo pod budnim okom Endrua Monktona, bivšeg šefa engleske obaveštajne službe MI-6 za Balkan, koji je u Beograd došao neposredno pre petooktobarskih promena 2000, ali i Dejvida Bleka, tadašnjeg šefa CIA za Balkan (pogledaj okvir).

PROZIVKA BEZ ISTRAGE

Pored toga, iako je bilo prozivki, nikada nije istražena uloga bivšeg predsednika SRJ i nekadašnjeg načelnika Uprave vojne bezbednosti zbog toga što nisu preduzeli korake da uguše pobunu. Naprotiv, Koštunica je porukama razumevanja podsticao pobunu, a nazivao ju je, kako se navodi, opravdanim štrajkom iako je znao da je pripadnicima policije Ustav tada zabranjivao da štrajkuju.

Mile Isakov: Istraga bi bila efikasnija ako bi se usmerila u pravcu novca. Svi su bili upetljani, i mafije i biznismeni i političari

S druge strane, Tomić je garantovao Ulemeku da se Vojska neće mešati u pobunu JSO, koja je prethodila atentatu. (pogledaj šemu)

Jedno je sigurno: Premijer Zoran Đinđić potpisao je sebi smrtnu presudu odlukom da se suprotstavi planovima zapadnih službi u Srbiji. Počelo je njegovim intervjuom u Banjaluci, kada je tražio da se problemi Kosova i Republike Srpske rešavaju u paketu, a konačna odluka da bude likvidiran doneta je, po svemu sudeći, nakon što je odbio akciju "Mač", koju su osmislili američki i engleski špijuni u Beogradu (zvanično: obračun sa organizovanim kriminalom u Srbiji i političkim protivnicima tadašnje vladajuće garniture).

Čović: Zoran je sve znao

Nekadašnji veliki državni funkcioner Nebojša Čović u ispovesti za Srpski telegraf dao je odgovor na pitanje ko nije zaštitio premijera:

- Dve nedelje pred njegovo ubistvo sedeli smo kod njega kući i pričali o hitnom i efikasnom obračunu sa mafijom. Zoran je sve znao, kao i njegovi najbliži saradnici. Iz ovog se može jasno videti ko je mogao, a nije učinio ništa da zaštiti premijera.

I sam Zoran Đinđić govorio je da mu o glavi rade kriminalni klanovi, te da ima signala da mu je život ugrožen zbog mafije koja švercuje drogu i cigarete.

PRLJAVI KAPITAL

Jedan od lidera nekadašnjeg DOS Mile Isakov u razgovoru za Srpski telegraf kaže da su neki političari okretali glavu od onoga što se spremalo, a bilo je nekih koji su priželjkivali ili se radovali toj tragediji.

- Ali ne verujem da je neko od njih to i naručio, iako su Koštunica i Aca Tomić nekim potezima doprineli da se ovi osile... Ima tu još jedna stvar. Đinđić je "zemuncima" i JSO svašta obećavao pre 5. oktobra da pređu na našu stranu i da nas ne poubijaju, pa je pitanje šta od toga nije ispunjeno. Moguće i da njegovi najbliži saradnici nisu ispunjavali to iz nekih svojih razloga i time navukli omraz Đinđiću na vrat - objašnjava Isakov.

Rajko Danilović advokat porodice Đinđić

Sigurno je utvrđeno koji je deo državnog aparata zajedno sa kriminalcima učestvovao u ubistvu, ali nikada nije ispitivano ko je iz aparata i koji delovi politike su bili inspiratori i naručioci ubistva. Streljala ga je država

Kako ističe, istraga bi bila efikasnija ako bi se usmerila u pravcu novca jer su ogromne količine novca bile u opticaju, svi su bili upetljani, i mafije i biznismeni i političari.

- Zato tu treba tražiti razloge sukoba i ko je tu koga ucenjivao, potkupljivao i reketirao... Kad bi se to raščivijalo, mislim da bismo imali jasniju sliku o narudžbini ubistva Đinđića. Što se Kosova tiče, ja sam među prvima to pomenuo kao jedan od mogućih aspekata zavere. Mafija u Evropi, pa i u svetu, znala je šta se sprema, znali su i svi svetski moćnici, ali su okrenuli glavu i pustili da Đinđić bude ubijen. Na vrhu piramide ubistva su poslovni krugovi i prljavi kapital - zaključuje Isakov.

Foto: Srpski telegraf

Srpski telegraf 16. mart 2020RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading