(VIDEO) Saznajemo! Jedan deo iz Trampovog kofera od 60 milijardi dolara stiže u Srbiju!

Autor:

Vesti

04.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp zadužio je dvojicu čelnika Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja (DFC), organizacije koja ima budžet od čak 60 milijardi evra, da jedan deo tog novca ulože u Srbiju. Ovu korporaciju formirao je lično predsednik Amerike 2018. godine, a zamišljena je kao pandan kineskom projektu "Novi put svile" kako bi Sjedinjene Države parirale širenju uticaja Pekinga širom sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Pre nešto više od mesec dana u Srbiji je boravio Kejleb Mekari, savetnik generalnog direktora Razvojne finansijske korporacije, dok se pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu sastao sa izvršnim direktorom ove organizacije Adamom Boehlerom. Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, jedna od najjačih američkih državnih finansijskih institucija planira kod nas ulaganja u poljoprivredu, ekologiju i još neke sektore.

SVE POTVRĐENO

Potvrda ove informacije stigla je juče i od predsednika Vučića, koji je sumirao posetu Vašingtonu. On je podsetio da je Džared Kušner, zet Donalda Trampa i čovek od njegovog najvećeg poverenja, zadužen za rešavanje kriza širom sveta, veliki prijatelj sa izvršnim direktorom korporacije SAD Adamom Boehlerom.

Vučić je naglasio i budžet korporacije u visini od 60 milijardi dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

- Mene je iznenadilo da toliko vremena posvete nama u danu kada zbog koronavirusa američka centralna banka FED smanjuje kamate da bi spustila pritisak na privredu. I pored toga oni su proveli toliko vremena sa predsednikom Srbije. To neće promeniti u korenu njihovu politiku, ali hoće da se naši stavovi čuju i imamo više razumevanje u budućnosti - istakao je Vučić.

Glavne investicije biće u sektore poljoprivrede i ekologije

Sagovornici Srpskog telegrafa ističu da ono što se može naslutiti iz ove poruke jeste da Srbija može da očekuje pomoć u vidu investicija, ali i da ekonomsko povezivanje Trampova administracija vidi kao jedan od načina koji nas može približiti kompromisnom rešenju za Kosovo. Druga strana medalje je ono što Mekari tokom posete Beogradu nije rekao, a to je da su ova sredstva delom opredeljena za Srbiju kako bi istrgli kineski kapital odavde.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Jakša Šćekić

Šćekić: Sve bi da reše parama

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić u izjavi za Srpski telegraf kaže da je ovo očekivano od američkog predsednika.

- Tipičan Tramp, biznismen, hoće sve da reši parama, kao kad je hteo da kupi Grenland, pa se naljutio što su ga Danci odbili. A što se tiče Kineza, on je pripretio da ko radi sa Kinezima, lako može da dođe pod sankcije. Podsećam vas i da se jako naljutio i na Borisa Džonsona, koji je Kinezima dao mali deo za razvoj 5G mreže - dodaje Šćekić.

Potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Srpski telegraf kaže da pozicija američke administracije i jeste da kroz ulaganja i ekonomsko osnaživanje Srbije, ali i celog regiona, prvenstveno poveća svoj uticaj, ali i mogućnost da se ključna politička pitanja reše kompromisom i na dug rok.

Vučić: Posvetili su nam puno vremena u danu kad su donošene važne odluke na unutrašnjem planu u SAD

- U prilog ovoj tezi ide i angažovanje specijalnog izaslanika predsednika Trampa za pregovore između Beograda i Prištine, koji je na prvo mesto stavio ekonomiju, razvoj trgovine, infrastrukturno povezivanje i biznis kao preduslov za bilo kakvo političko rešenje, a ne autopilot politika koju su zastupale prethodne američke administracije. To je na kraju i pristup našeg predsednika Vučića. Pravi primer za to je mali Šengen - naglašava Marinković.

RepublikaFoto: youtube.com/ American Society of Nephrology
Adam Boehler

Adam Boehler

  • američki biznismen i vladin zvaničnik, izvršni direktor Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja (DFC)
  • veliki prijatelj Trampovog zeta Džareda Kušnera
  • DFC je osnovan po Trampovom nalogu 2018. godine
  • glavni cilj suprotstavljanje širenju uticaja Kine kroz projekat "Novi put svile"

Kejleb Mekari

  • radio dugo pri senatskom odboru za spoljne odnose
  • bio je odgovoran za Evropu
  • nedavno posetio Srbiju
  • u drugoj Džordža Buša bavio se tranzicijom kubanske privrede, onako kako bi to želeli Amerikanci
  • otac mu je u mladosti radio za CIA, a pisao je i špijunske romane

VEĆE PRIBLIŽAVANJE

Prema rečima predsednika Centra za proučavanje globalizacije Dejana Miletića, činjenica je da bez snažnog ekonomskog prisustva nije moguće ostvariti ozbiljan politički uticaj u savremenoj Srbiji.

- Ponašanje američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija, kao i specijalnog predstavnika američkog predsednika za Balkan Ričarda Grenela, jasno ukazuje da SAD imaju želju da kroz ekonomsku saradnju dođe do dodatnog približavanja Srbije i SAD, što je ozbiljna, pobednička strategija. Pored toga, saradnja Srbije sa Kinom, putem ekonomije, otrežnjujuće deluje na SAD - zaključuje Miletić.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte sve o pljački u Italiji u kojoj je učestvovao i "srpski spajdermen", a tom prilikom je ukrdeno 600.000 evra. Takođe, pročitajte ekskluzivni intervju sa oficirom Unmika Džoom Mekalisterom koji je spreman da svedoči o zločinima protiv Srba na Kosovu. Saznajte i sve o raskolu u srpskoj opoziciji, kao i šta su teme ovogodišnjeg Kopaonik biznis-foruma. U današnjem izdanju saznajte i kakva sudbina čeka Malčanskog berberina. O svemu ovom čitajte i na sajtu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading