Pakleni plan Mila i Amfilohija: Dogovorili otimanje svetinja

Autor:

Vesti

29.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika igra Mila Đukanovića i Amfilohija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/R. PRELIĆ
Amfilohije / Đukanović

Crnogorski predsednik i mitropolit crnogorsko-primorski skovali su plan koji bi trebalo da omogući da se glatko okonča kriza u vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, koji poslednjih dana iz temelja trese Crnu Goru.

Prema pouzdanim izvorima Srpskog telegrafa iz Podgorice, Đukanović je sazvao sastanak na kom je svoje najbliže saradnike obavestio o nekoliko ključnih stvari, a najvažnija je svakako da je sa Amfilohijem sve dogovoreno i da je mitropolit, faktički, deo jedne dobro osmišljene predstave.

- Prvo, on im je rekao da je sve dogovoreno sa Amfilohijem, bukvalno tim rečima. Drugo, da sve ostaje isto, mada im nije objasnio čemu onda toliko insistiranje na usvajanju zakona, i treće, otkrio im je da će ove godine na Badnji dan, kao nekada, doći na nalaganje badnjaka u Cetinjski manastir, gde će ga dočekati Amfilohije - kaže naš izvor.

ZAVRŠNI UDARAC

Kako objašnjava izvor Srpskog telegrafa, Đukanović je siguran da će ovim udarcem ubiti nekoliko muva.

- Plan je da na ovaj način umiri i svoje ljude, Amfilohija tretira kao racionalnog partnera, ali i da Demokratski front satanizuje jer je to jedina snaga koja može da brani srpsku crkvu. S druge strane, Amfilohijev je zadatak, a pokazao je proteklih dana da ga uspešno obavlja, da amortizuje nezadovoljstvo vernika i srpskih partija i spreči veće blokade i otpor sprovođenju zakona čiji je krajnji cilj, nema sumnje, otimanje srpskih svetinja.

Naš sagovornik podseća da je mitropolit Amfilohije otvoreno za Duška Markovića rekao da je racionalan čovek, dok je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića kazao da je neznalica i izdajnik.

- Ne sme se zaboraviti da je Amfilohije pre samo dve sedmice pozvao na večeru pomirenja sve stranke u Crnoj Gori, te da tokom svih ovih incidenata ima previše pomirljive poruke za čoveka koji je poznat po tome što proklinje srpsko rukovodstvo. Takođe, lider DF Andrija Mandić poručio je da je na molbu Amfilohija odustao od ideje da od "crnogorske skupštine napravi bugarsku skupštinu, odnosno onu koja ne može da se održi".

Marinković: Amfilohije napada Vučića, jedinog čoveka koji realno može da zaštiti srpski narod i Crkvu u Crnoj Gori

Kad na sve to dodamo Amfilohijevu izjavu posle sastanka sa Markovićem ("vreme je Božića i nije vreme za svađu i podele"), onda je, objašnjava naš sagovornik, gotovo sve jasno.

Niko od predstavnika Crkve, uprkos našim pokušajima, nije želeo juče da komentariše informacije Srpskog telegrafa.

Potpredsednik srpskog parlamenta Vladimir Marinković u izjavi za naš list kaže da je ponašanje Amfilohija nedopustivo: - Amfilohije, umesto da bude saboran u ovim teškim trenucima za Crkvu i srpski narod u Crnoj Gori, on se obračunava i nalazi vremena da kritikuje predsednika Srbije Vučića. A Vučić realno jedini i može da zaštiti naš narod i Crkvu, gde god su oni ugroženi.

PRELAZAK CRTE

Urednik portala Embargo Predrag Jeremić veruje da Đukanović ne sme da pređe crtu i već postojeće nasilje pretvori u bratoubilački rat jer će time samo osnažiti albanski lobi koji u budućnosti preti da neutrališe ne samo srpski element u Crnoj Gori nego i Milove evropejce.

Jeremić: Čitava Amfilohijeva karijera prožeta je pokušajem da se dočepa trona

- Što se Amfilohija tiče, sujeta je uvek bila najveći neprijatelj na ovim prostorima jer je čitava njegova karijera bogosluženja prožeta pokušajem da se domogne vrhovnog trona. Sebe vidi u nekoj samo njemu znanoj mesijanskoj ulozi, u kojoj ne bira reči niti dela da do svog cilja dođe. Priznaćete, to nije baš hrišćanski... - smatra Jeremić.

MOJ STAV

Toma Fila

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Toma Fila

- Amfilohije je prešao granicu napadima na Vučića. Ipak verujem da on pokušava mirnim putem da reši stvari. S druge strane, to što napada Vučića, a hvali Markovića i Đukanovića, samo znači da živi tu pored njih, pa ne sme da ih napada. Ali zato soli pamet drugima

HRONOLOGIJA u poslednja tri dana

- zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je Predlog zakona o slobodi veroispovesti

- odluka o uvrštavanju tog propisa na dnevni red naišla je na burne reakcije vernika SPC, sveštenstva, poslanika srpskih partija

- zakon, koji je potpisao i Milo Đukanović, čim je stupio na snagu, predviđa da će svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore do 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti državna imovina

- veliki protesti na ulicama Crne Gore, incidenti u parlamentu, hapšenje poslanika DF

- policija brutalno pretukla čak i sveštenika SPC

- u više crnogorskih gradova nastavljeni protesti zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu

- policajac u Nikšiću dao otkaz ne želeći da bije narod

- u Hramu Hristovog vaznesenja u Podgorici održan episkopski skup, uz prisustvo velikog broja vernika

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 30. decembar 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

29.12.2019 21:21

Amfilohije je poput Mila, americki i NATO covek i karijeristi. Vladika koji anatemise vladu i predsednike, cita opelo zivim ljudima ne zasluzuje da nosi mantiju i pravoslavni Krst oko vrata.