Zapadne službe sumnjaju: Daka je ruski agent, zbog toga je upucan?

Autor: B. KAŠANSKI - M. Ž. LAZIĆ

Vesti

11.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miodrag Davidović Daka, biznismen iz Nikšića koji je preksinoć ranjen u beogradskom hotelu "Kraun plaza", u operativnim izveštajima zapadnih obaveštajaca označen je kao "eksponent ruskih službi na Balkanu, a pre svega u Crnoj Gori i Srbiji". Za sada je istraga o ranjavanju, osim u pravcu da je ranjen upravo zbog pomenute stvari, usmerena i ka još neproverenim informacijama da se možda radi o neraščišćenim računima u trgovini oružjem.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
TRAG METKA Rupa na prozoru hotela

Davidović (62) u trenutku ranjavanja, oko 21 čas, bio je u kafiću, na međuspratu hotela "Kraun plaza" na Novom Beogradu, zajedno sa vladikom Joanikijem, episkopom budimljansko-nikšićkim. Daka je pogođen u ruku hicem iz snajpera, a prema prvim saznanjima iz istrage, samo je splet srećnih okolnosti pomogao da ne bude ubijen.

BIO JE NALAKĆEN

- U trenutku napada Davidović je bio nalakćen, ruka mu je bila u visini grudnog koša. Razgovarao je sa vladikom Joanikijem, kom je baš govorio o zadužbini koju planira da sagradi na planini Goliji. Upravo tada začuo se tup udarac. Čovek iz Dakinog obezbeđenja jedini je shvatio o čemu se radi i bacio se na biznismena, vičući: "Na pod, na pod, gađaju iz snajpera" - otkriva izvor Srpskog telegrafa iz istrage.

 

Kako objašnjava naš sagovornik, metak je Davidovića pogodio u ruku, prethodno zakačivši stolicu, čiji se deo zario tik iznad oka vladike Joanikija. Davidović je krvario, što vladika nije u prvi mah shvatio, pa je zapitao: "Otkud crno vino kad ga nismo pili".

Debelo dvoslojno staklo hotela i naslon stolice donekle su skrenuli putanju metka, što je spaslo Davidovića

- Po svemu sudeći, debelo dvoslojno staklo hotela i naslon stolice donekle su skrenuli putanju metka, što je spaslo Davidovića. A pucač bi sigurno opalio još jednom da nije bilo ovakve reakcije čoveka iz obezbeđenja - priča naš izvor i dodaje da se sumnja da je metak ispaljen sa nekog od okolnih solitera, sa udaljenosti od oko 300 metara vazdušnom linijom (najverovatnije iz napuštene zgrade GP "Rad" i da je sasvim izvesno da je atentator imao odličnu logističku podršku i da je Daka celog dana praćen).

RepublikaFoto: youtube.com/ TVKopernikus
Miodrag Davidović

Davidović: Razlog napada je podrška crnogorskoj opoziciji

Davidović je inspektorima policije rekao da je ubeđen da je razlog napada to što je protivnik crnogorskog režima i što podržava opoziciju u toj državi i pomaže joj, saznaje naš list.

On je takođe u izjavi za medije poručio da se dobro oseća i zahvalio svima na podršci.

DOGOVOR IZ 2017.

Kako Srpski telegraf saznaje u obaveštajnim krugovima, Davidović je godinama veoma zanimljiv stranim službama i njegovo ime se pominje u raznim papirima i izveštajima zbog odnosa sa Milom Đukanovićem, SPC, crnogorskom opozicijom, ali i navodne povezanosti sa pojedinim stranim obaveštajnim agencijama. Tako ga zapadne službe odavno imaju na oku pod sumnjom da radi za Ruse.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
UKLANJANJE TRAGOVA Mesto gde je zapaljen reno

Automobil spaljen ispod drveta

Automobil koji su koristili napadači pronađen je spaljen iste večeri u dvorištu medicine rada u Ulici omladinskih brigada.

- Reno megan karavan pronađen je iste večeri spaljen u dvorištu medicine rada, na oko dva kilometra od hotela. U ugljenisanom automobilu pronađena je i snajperska puška, koju je napadač namerno ostavio u kolima kako bi i ona izgorela, a plamen uništio moguće tragove - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Napadači su automobil ostavili ispod drveta kada su ga zapalili kako bi krošnja zaklonila plamen.

Spaljeno vozilo i pušku policija je odnela na forenzičku analizu. Nezvanično se pominje da su i vozilo i kraljevačke tablice na njemu ukradeni.

- Kontroverzni crnogorski biznismen i vlasnik firme "Neksan" Miodrag Davidović zvani Daka, kog je Amfilohije odlikovao Ordenom svetog kralja Milutina, važi za eksponenta ruskih obaveštajnih struktura u Srbiji i Crnoj Gori. Prema našim saznanjima, Amfilohije i Davidović su u aprilu 2017. postigli saglasnost da se angažuju na planu obezbeđivanja srpskog pasoša za Svetozara Marovića, koji je u bekstvu od crnogorskih organa - stoji u jednom od izveštaja koji su operativci jedne zapadne službe poslali iz Beograda.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika Joanikije

Vladika ranjen u oko

U hotelu "Kraun plaza" odvijala se prava drama nakon što je ispaljen hitac iz snajpera na Davidovića. Biznismen je sve vreme bio pribran, ali je dodatnu pometnju unelo to što je pogođen i vladika Joanikije. Njega, međutim, nije pogodio metak, već mu se deo stolice koji je hitac ispaljen na Daku odvalio zario tik iznad oka, pa u prvi mah niko nije znao da li je možda i episkop pogođen snajperom. Srećom, ispostavilo se da nije...

U istom dokumentu konstatovane su i bliske veze Davidovića upravo sa vladikom Joanikijem.

S druge strane, ima informacija, još nepotvrđenih, da bi ceo slučaj u stvari mogao da bude vezan za neraščišćene račune u trgovini oružjem, pa se uz "špijunski pravac" istrage proveravaju i ta saznanja.

Činjenice o Miodragu Davidoviću

* vlasnik firme "Neksan", osnovane 1992. godine kao porodično preduzeće

* pre toga je 12 godina kao ekonomista radio u Železari Nikšić

* u ratnom vihoru devedesetih bio načelnik Centra bezbednosti Nikšić

* u nikšićku Železaru ponovo se vratio 2011. da bi je podigao na noge nakon što ju je holandska firma MNNS uz pomoć vlade u vidu kredita i garancija dovela do gašenja

* godinu dana kasnije Železara prodata turskom "Toščeliku", koji i danas njom upravlja

* par godina kasnije isto će se desiti sa rudnicima boksita, kojima je Davidović počeo da upravlja, a preneti su u ruke druge firme

* zaključio je da za njega više nema mesta u Crnoj Gori i preselio se u Beograd

* poslednjih osam-godina živi u hotelu "Kraun plaza" i nijednom za to vreme se nije vraćao u Crnu Goru

* pre par meseci u intervjuu jednom beogradskom mediju rekao da bi se na narednim izborima kandidovao za crnogorskog predsednika

* "Neksan" je, kako piše na sajtu, preduzeće koje se sada bavi građevinarstvom i gradi u Podgorici, Budvi, Kotoru i Nikšiću

* poznat je kao veliki ktitor Mitropolije crnogorsko-primorske, a mitrololit Amfilohije ga je 12. maja 2015. odlikovao Ordenom svetog kralja Milutina

* bio glavni finansijer renoviranja manastira Ostrog

* sagradio Manastir Svetog Save na Goliji, kod Nikšića, zbog čega ga je patrijarh srpski Irinej odlikovao Ordenom Svetog Save prvog stepena

* u jeku afere "državni udar" u Crnoj Gori Davidović je u pojedinim medijima naklonjenim režimu Mila Đukanovića označen kao finansiijer opozicionog Demokratskog fronta

* najdalje se otišlo sa optužbama kada je objavljeno da je Davidović navodno bio dobavljač oružja za grupu koja je uhapšena 16. oktobra 2016. zbog optužbi da su planirali puč na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

* nikad nije ponuđen bilo kakav dokaz da je poznavao bilo koga od uhapšenih

* pre nekoliko meseci se oglasio da podržava formiranje novog opozicionog bloka u Crnoj Gori

Osim toga, sutra u Srpskom telegrafu za 12. decembar možete čitati sve detalje o skandalu srpskog sportiste Milana Gurovića, o pljački glumice Gorice Popović... Saznajte i sve o istorijskom uspehu Torlaka, kako je direktor CBRE Nebojša Nešovanović izbegao pitanja novinara Srpskog telegrafa i zašto, kao i koja je to nova afera lidera opozicije Boška Obradovića. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading