Salvinijev čovek otkriva: Italija povlači priznanje Kosova?!

Autor: B. KAŠANSKI - N. VLAČO

Vesti

09.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liga predvođena Mateom Salvinijem vratiće se na vlast u Italiji. A kad se to desi, nemojte sumnjati da ćemo preispitati odluku kojom je Rim priznao lažnu državu Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Mateo Salvini i Aleksandar Vučić

Vito Komančini je istaknuti funkcioner Lige, trenutno ubedljivo najpopularnije i najjače stranke u Italiji, poslanik u parlamentu i, što je za ovaj razgovor najvažnije, jedan od najbližih saradnika političke figure broj jedan u Italiji Matea Salvinija. Naš sagovornik, prvi je utisak, pažljivo odmerava reči. I baš zato, nijedna nije ispucana uprazno i ima težinu. U Beogradu je boravio proteklog vikenda, a poziv Srpskog telegrafa za intervju prihvatio je bez oklevanja.

*Blizak ste saradnik gospodina Salvinija. Doskora, Liga je bila na vlasti i onda se svojom voljom povukla u opoziciju. Kada ćete ponovo na vlast?

- Naš trud trenutno je usmeren na predstojeće veoma bitne izbore u pokrajini Emilija Romanja, koji oduvek imaju izuzetan značaj za celu Italiju. To je tradicionalno uporište levice, ali uopšte ne sumnjamo da ćemo odneti pobedu. A taj trijumf svakako će biti dovoljan razlog i za promene na nacionalnom nivou.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Vito Komančini

*Znamo Salvinijev stav o lažnoj državi Kosovo. Mnoge države širom sveta povlače priznanja, hoće li neka vaša buduća vlada razmotriti odluku kojom je priznata samoproglašena tvorevina?

- Sigurno je da je Kosovo veliki problem, čak i za celu Evropu. Tu su narko-trafiking, trgovina ljudskim organima, islamski teroristi, povratnici s ratišta. Naš stav je da na svaki mogući način pružimo podršku Srbiji. I da, odluku o priznavanju Kosova svakako ćemo preispitati.

Imam veliki respekt prema Vučićevoj politici, a ekonomski rezultati su impresivni

*Kakva je budućnost EU, da li se Unija deli na dva dela? I gde je tu Srbija?

- EU je podeljena ne samo na dva dela već na mnogo više. Sada je tu i izazov Bregzita, što je težak udarac za Uniju. Da bi EU mogla da nastavi dalje, mora da promeni svoj put. Siguran sam da Srbija ispunjava sve što je potrebno za članstvo, ali definitivno je potrebno i da se EU promeni.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vito Komančini

*Kakav je vaš stav o sankcijama protiv Rusije? Srbiji često zameraju da previše sarađuje s Putinom i tom zemljom.

- Prosto rečeno, sankcije su veoma pogrešno rešenje. Zbog njih ozbiljnu štetu trpe mnoge italijanske kompanije. Svakako podržavam odluku Srbije da sarađuje s Rusijom. Vaša zemlja bi trebalo da bude most između EU i Evroazijske unije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ni ja više ne jedem nutelu

*Mateo Salvini pre nekoliko dana je objavio da više neće jesti nutelu jer su u njoj lešnici proizvedeni u Turskoj.

- Ne jedem je više ni ja. Mi u Ligi imamo otvoreno kritične stavove prema onome što rade Turska i Erdogan. Oduvek smo se opirali nameri da ta zemlja uđe u EU. Posebno smo zabrinuti zbog Erdoganove arogancije i finansiranja islamskih centara u Evropi.

*Koliko pratite unutrašnja politička zbivanja u Srbiji?

- Mislim da sam veoma dobro informisan preko kontakata sa vašim poslanicima i na razne druge načine. Imam veliki respekt prema politici koju sprovodi predsednik Vučić, a rezultati u ekonomiji su vam impresivni.

*Došli ste u Beograd na skupštinu Srpske narodne partije. Otkad datira ta saradnja?

- Sve je počelo pre otprilike godinu dana. Drago mi je što delimo iste principe, a tu pre svega mislim na odbranu strukture prirodne porodice, odnos prema migrantima, očuvanje evropskog načina života, odgovor na demografsku krizu...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Petro Porošenko

Porošenka, srećom, više nema

*Ostali ste upamćeni po tome što ste kao većnik u Veroni pre nekoliko godina izdejstvovali da se tadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku oduzme status počasnog građanina tog grada.

- Bio sam tri puta u Donbasu i video svu tragediju naroda koji živi tamo. Zato za mene nije bilo nikakve dileme. Srećom, Porošenko više nije predsednik. A ja sam na crnoj listi Ukrajine.

*Za koga ćete navijati na američkim izborima?

- Tramp je osoba koja takođe podržava vrednosti o kojima sam malopre govorio. Podsetiću vas da je Mateo Salvini bio među prvima koji su se sreli s Trampom pre nego što je izabran za predsednika. U najkraćem, mi u Ligi uzdamo se u njegovu pobedu.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa za 10. decembar čitajte i sve o Srpkinji koja je poznatija po imenu "kraljica meta", kao i sve o novoj sramoti kablovskog operatera SBB. Saznajte detalje o otvaranju Nokijinog centra u Srbiji i sve o bizarnom slučaju dede koji se zbog neverovatnog razloga našao u bolnici. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zv

09.12.2019 20:45

Lepo, tako treba. Zauzvrat posto vise nema Juge mi da podrzimo da vam se vrati jadranska obala.