AFERA KESA! Otkrivamo kome je mito bio namenjen: Ruski špijun plaćao generala?!

Autor:

Vesti

20.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Špijunska afera potresa Srbiju! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog Vojnobezbednosnoj agenciji da istraži pozadinu snimka na kojem se vidi kako ruski špijuni vrbuju srpske agente, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: youtube.com/Kdjuey Lskduf
Ruski agent i srpski oficir

Video, prema analizi koju je dao Hristo Grozev, novinar Belingkat istraživačke otvorene platforme, prikazuje pripadnika ruske vojnoobaveštajne službe (GRU) Georgija Klebana, koji daje mito "srpskom agentu - visoko pozicioniranom službeniku", a prema informacijama kojima raspolaže Srpski telegraf, reč je o oficiru Vojske Srbije.

- Postoji sumnja da je visokopozicionirani oficir VS kojem je na snimku objavljenom na Jutjubu 17. novembra zamagljeno lice trebalo taj novac da preda nekom generalu. Istraga je u toku, radi se temeljna provera, istražuje se svaka moguća opcija, pa i mogućnost da je novac namenjen nekom od dobropozicioniranih generala, a da je oficir sa snimka imao ulogu kurira. Postoje pomaci i indicije, ali o detaljima istrage ne želim da govorim. Stvar je izuzetno ozbiljna - poručuju naši izvori.

U međuvremenu, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je autentičnost snimka, a o detaljima slučaja javnost će biti obaveštena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Evo čime se bavi GRU:

  • Glavna obaveštajna uprava glavnog štaba oružanih snaga Ruske Federacije ili, jednostavnije, ruska vojna obaveštajna agencija
  •  Jedna je od tri ruske špijunske agencije, a druge dve su Savezna služba sigurnosti (FSB) i Spoljna obaveštajna služba (SVR)
  • Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je još 2010. promenila naziv i zvanično se zove Glavna uprava
  • Šef GRU odgovara ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu
  • Struktura agencije, broj agenata i finansije su državna tajna
  • U slučaju "Skripalj" pominje se umešanost agenata GRU

DRŽAVA U PRIPRAVNOSTI

Na pitanje Srpskog telegrafa da objasne da li je snimak autentičan, te ko su osobe koje se nalaze na njemu, kao i šta je cilj ove akcije, nismo dobili odgovor od predstavnika ruske ambasade u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/Kdjuey Lskduf

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac prvi je na Tviteru skrenuo pažnju na ovaj snimak i saznanja Grozeva.

- Kada su se MO i GŠ obratili domaćoj i stranoj javnosti rečenicom da neće dozvoliti puč, možda su na ove strance mislili?! Obavezno pročitati i pogledati - napisao je Šutanovac, a zatim ironično dodao da veruje da je danas svima jasno zašto se insistira na diplomatskim statusu vatrogasaca u Nišu, uz ocenu da "razmena bele za crvenu kesu iziskuje imunitet".

 

Ko je Georgij Kleban

  • Bio je na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.
  • Kako je objašnjeno u MSP, on se ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji
  • Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vesti od 23. oktobra 2017, kada je kao predstavnik izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije, koji su poginuli u borbi za oslobođenje
  • Ruski obaveštajac je u avgustu na pitanje srpskog prijatelja: "Kada se vraćaš u Beograd" odgovorio: "Bojim se nikad"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin napustio je juče pre podne, bez objašnjenja, sednicu Skupštine Srbije na kojoj se razgovaralo o budžetu Srbije. Prethodno je izjavio da je u poslednjih 24 sata, uz načelnika VBA generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa Vučićem, te da očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi. Naglasio je da je situacija ozbiljna.

- Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika Generalštaba VS. Situacija je ozbiljna i vrhovni komadant će zaključke doneti posle podrobnog i strpljivog razmatranja - rekao je Vulin.

REAKCIJE

Ljuban Karan, potpukovnik u penziji

Ako se potvrdi da je u pitanju obaveštajna aktivnost ruske obaveštajne službe, ne bi bilo ništa čudno. Obaveštajni rad je neprekidna aktivnost i odvija se ne samo prema neprijateljskim nego i prijateljskim državama, s tim što su metode drugačije.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Pink
Ljuban Karan

Na Balkanu je počelo žestoko sučeljavanje najmoćnijih službi gde je svašta moguće

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost Edukons

RepublikaFoto: mc.rs
Miroslav Bjegović

Bez obzira na pokušaj davanja poverljivih informacija od pripadnika Vojske Srbije drugim stranim vojnim službama, naše službe bezbednosti su pokazale profesionalizam i sposobnost gde su otkrile i presekle špijunsku aktivnost koja je usmerena protiv nacionalne bezbednosti Republike Srbije

Stefan Stamenkovski, Srpska stranka Zavetnici

Ovog puta, očigledno po nalogu određenih zapadnih struktura, pripremaju nove modele pritisaka na Srbiju po starom receptu.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Stefan Stamenkovski

U svakoj njihovoj režiranoj predstavi glavnu ulogu ima Rusija. Očigledno je da im smeta jačanje strateških odnosa Beograda i Moskve i činjenica da je Ruska Federacija najveći oslonac Srbiji u očuvanju naših interesa

Prema ministrovoj oceni, postoje neke stvari koje su nesporne, ali je siguran da se "iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti".

ŠTA JE NAMERA

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić u izjavi za Srpski telegraf poručuje da je ovo pokušaj destabilizacije Srbije, kao i da državni organi treba da utvrde da li je na snimku neko od pripadnika VS.

- Posredi je ozbiljna stvar, reč je o ozbiljnom ruskom obaveštajcu GRU i naše službe moraju precizno da razjasne ko su lica na snimku, zašto je ruski obaveštajac dao novac, navodno, srpskom oficiru i s kojim ciljem, šta je krajnja namera. Ja ovo tumačim kao neprijateljski akt Rusije prema Srbiji, kao i da je cilj destabilizacija naše zemlje - smatra Dragišić.

Rusi pokušali atentat na Zaeva?

Ruski oficir iz GRU navodno je organizovao pogrom u makedonskom parlamentu 2017, kada je razbijena glava Zoranu Zaevu, piše portal na ruskom jeziku Faktor.bg.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

Kako navode, Zaev je lakše povređen u pesničenju i podsećaju da je Makedonija bila na ivici građanskog rata tokom ustanka manjinskih Albanaca 2001. da bi se potom situacija donekle smirila uz međunarodno posredovanje, ali da je međuetnička napetost ostala. Simpatizeri VMRO-DPMNE upali su u Skupštinu nakon što su poslanici SDSM Zorana Zaeva i poslanici albanskih partija samoinicijativno izglasali za predsednika parlamenta Talata Džaferija, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije.

Potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković ocenjuje da je ovo veliki skandal i pokazatelj da Rusi ovde baš ozbiljno rade i vrbuju ljude iz države i službi.

- Treba ispitati svaku mogućnost, pa i tu da je ruski obaveštajac dao novac srpskom oficiru da ga odnese nekom od generala... Siguran sam da će naša služba da uradi do kraja svoj posao i spreči ovakvo delovanje stranih agenata i zaštiti naš integritet, a posebno sajber prostor i informacije koje su od strateškog značaja za bezbednost zemlje - zaključuje Marinković.

  • Ko je objavio skandalozan snimak na kome srpski bezbednjak prima mito od ruskog špijuna?
  • Koje su najpoznatije špijunske afere tresle Srbiju i region?
  • Šta ruski portali pišu o špijunskoj aferi?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika!

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa 21.11

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading