Kako su operativci DB sprečili seriju terorističkih napada: Služba razbila šiptarsku mrežu Crveni front!

Autor:

Vesti

22.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci su još od kraja Drugog svetskog rata počeli u inostranstvu da formiraju ilegalnu mrežu čiji je jedini cilj bio borba protiv režima u Jugoslaviji i pripajanje Kosova Albaniji, odnosno stvaranje "velike Albanije". U strogo poverljivim dokumentima državne bezbednosti, koje Srpski telegraf objavljuje već nekoliko dana, nalaze se i izveštaji o tajnoj šiptarskoj organizaciji Crveni front, koja je delovala u zemljama zapadne Evrope.

Ibrahim Rugova

Prema informacijama naše službe s početka osamdesetih godina prošlog veka, mreža Crvenog fronta uspostavljena je preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Albanije u zapadnim centrima.

- Albanska obaveštajna služba, ugrađena u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Beču, Parizu i Njujorku, nastoji da usmeri balističku emigraciju protiv naše zemlje. Služba državne bezbednosti je pratila i ostvarivala opšti uvid u aktivnost albanskih organizacija, a naročito posle bekstva u inostranstvo njihovih organizatora (Kadri Zeka, Hajet Hiseni, Jusuf Grvale...). Služba je posebno usmerena prema organizaciji Crveni front s ciljem da se dokumentuje njena veza sa stranim faktorom, posebno albanskom obaveštajnom službom - stoji u dokumentu DB.

Hteli da bacaju bombe na diplomate

Operativci BIA koji su radili na razbijanju šiptarske organizacije Crveni front svedočili su o planovima te mreže. U izveštajima SDB navodi se da su srpski agenti došli do konkretnih saznanja o pripremi čitavog niza terorističkih napada, pre svega na jugoslovenske diplomate i objekte u zapadnim zemljama. Srećom, služba je namere Albanaca uspela da osujeti.

USPELA OPERACIJA

Kako se ispostavilo, operativci Službe državne bezbednosti (9SDB) tadašnje SFRJ uspeli su da neutrališu delovanje Crvenog fronta. Posebno je napeto bilo 1981. godine, kada je na Kosovu i Metohiji izbio niz incidenata i protesta označenih tada kao svojevrsna kontrarevolucija.

- Usledio je 1981. godine niz događaja u SAP Kosovo, koji su ocenjeni kao kontrarevolucionarna akcija sa pozicija albanskog nacionalizma. Studentske demonstracije 26. marta okvalifikovane su kao "neprijateljskog karaktera" i usmerene na razbijanje Jugoslavije. Stvoreno je krizno stanje koje je moguće zaustaviti samo energičnom intervencijom. Prvog i drugog aprila na Kosovo se upućuju posebne jedinice, kao i funkcioneri, radi opštenarodne odbrane u pokrajini - stoji u dokumentu SDB.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović potvrđuje da su Albanci još od 1968. godine finansirali otcepljenje Kosova.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Nicović: Bujar Bukoši, predsednik tzv. vlade Kosova u egzilu, organizovao je prikupljanje novca za razbijanje SFRJ

- Albanci su odgovorni za napade u SFRJ, kao i terorističke akcije protiv diplomata u Jugoslaviji. Imali su dobro razrađen sistem, odnosno strategiju za otcepljenje Kosova. Bujar Bukoši, koji je bio predsednik tzv. vlade Kosova u egzilu, organizovao je da svi Albanci moraju da plaćaju mesečni porez za takozvanu republiku Kosovo, kojim je finansirano oružje i lobiji u Americi, Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, sve da bi se Kosovo osamostalilo. Albanska borba za destabilizaciju Jugoslavije počela je 1968. godine, a posebno se intenzivirala početkom osamdesetih. Sve to novcem iz tog takozvanog državnog fonda, koji se punio još i novcem od krijumčarenja droge i oružja, koji je išao Bukošiju - tvrdi naš sagovornik.

Odluka doneta posle atentata

Kao vreme osnivanja BIA (u nekom drugom obliku, naravno) uzima se oktobar 1899, kada Skupština Kraljevine Srbije donosi Zakon o obrazovanju odeljenja za poverljive policijske poslove. To je bila direktna posledica neuspelog atentata na kralja Milana tri meseca ranije. 

Tajna policija bila je organizovana po uzoru na iskustva Francuske i Austrougarske. Informacije su stizale preko poslanstava Srbije u Parizu i Beču.

TRAJALO DECENIJAMA

Marija Đorić, stručnjak za terorizam navodi da su godinama pojedini delovi jugoslovenske emigracije, pre svega albanska i hrvatska, radile na dezintegraciji tadašnje Jugoslavije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Marija Đorić: Paralelno se radilo na stvaranju "velike Albanije" i velike hrvatske države

- Jedni su išli ka stvaranju "velike Albanije", dok su drugi težili ka stvaranju velike hrvatske države. Činjenica je da su pojedini albanski ekstremisti radili na destabilizaciji Jugoslavije i to je trajalo decenijama. S druge strane, najevidentnije akcije organizovao je i ustaški pokret, kao što je napad na bioskop "20. oktobar" u Beogradu - objašnjava ona.

NASTAVAK SUTRA

Foto: Republika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading