Tajna dokumenta BIA: Ovako su Šiptari odvajali Kosovo

Autor:

Vesti

18.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreli jul u Beogradu. Ivanjdan 1899. godine. Nakon neuspelog atentata na kralja Milana na Kalemegdanu proglašava se vanredno stanje u Beogradu i Podunavskom okrugu i uvodi preki sud. Tog dana u večernjim satima na kralja je pucao izvesni Stevan Đura Knežević iz Risovca kod Bihaća. Za njega se kasnije tvrdilo da je agent ruske tajne službe i pristalica dinastije Karađorđević. Iako ne postoje nikakve indicije o umešanosti u atentat, po naređenju kraljevskog dvora, pohapšene su sve radikalske vođe.

RepublikaFoto: Srpski telegraf/ST/N. PANČIĆ
Nikad viđena dokumenta BIA

Tri meseca kasnije Skupština Kraljevine Srbije donosi zakon kojim obrazuje Odeljenje za poverljive policijske poslove. Taj momenat označava prvo zvanično formiranje nekog tela koje se bavi isključivo poslovima državne bezbednosti, preteču današnje Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koja sada slavi 120 godina postojanja.

Srpski telegraf zaronio je duboko u arhive BIA. U ekskluzivnom serijalu, danas i narednih dana, objavljujemo prvi put detalje tajnih operacija i strogo poverljivih izveštaja koji nikad ranije nisu ugledali svetlost dana.

Uz kratak istorijat službi koje su pod raznim imenima i u različitim organizacionim formama od te 1899. do danas brinule o državnoj bezbednosti čitaćete šta su jedan drugom pisali Ranković i Krcun, nepoznate detalje o hvatanju Draže Mihailovića, sve o šiptarskim akcijama u Beču, Njujorku i Parizu, kada, kako i zašto je pokrenuta operacija "Senka", čija je glavna meta bila Jovanka Broz...

Foto: BIA
BIA

U prvom nastavku otkrivamo kako se nova vlast u državi, još nakon Drugog svetskog rata, morala suočiti maltene sa istim problemom sa kojim se suočavamo danas: težnjom Albanaca da se otcepe od zajedničke države i pripoje Albaniji, odnosno stvore "veliku Albaniju". Iz dokumenata se vidi kako je tadašnja Ozna uspela da spreči da se još tada formira zajednička država Albanaca. Izveštaji Ozne (Odeljenje za zaštitu naroda - formirano nekoliko meseci ranije) detaljno opisuju kontraofanzivu albanskih balista protiv partizana krajem 1944. godine i sve što se nakon toga događalo.

120 GODINA POSTOJANJA OBELEŽAVA BIA

- Napadom na Uroševac, početkom decembra 1944, balisti sa oko 3.000 odmetnika otpočinju kontrarevoluciju. U to vreme, po naređenju glavnog štaba NOV (narodnooslobodilačka vojska, prim. aut.) za Srbiju, operativni štab za Kosovo i Metohiju započinje mobilizaciju lica radi upućivanja na Sremski front ili u sastav drugih jedinica - stoji u dokumentima Ozne.

OPŠTA BEŽANIJA

Šiptari koriste ovaj momenat i napadaju partizane sa više strana. - Odmetnička grupa, pod komandom Šabana Poluže, sukobljava se sa jedinicama NOVJ na planini Čičavici, dok druga grupa napada partizanski bataljon potisnuvši ga ka Kosovskoj Mitrovici. U cilju slamanja pobune Josip Broz Tito donosi odluku da se na KiM 1945. godine uvede vojna uprava. Do odlučujućeg sukoba sa grupom Šabana Poluže došlo je u Drenici, gde je likvidirano oko 3.000 pobunjenika. Posle toga preostale odmetničke grupe pokušavaju da se održe u pojedinim delovima Kosova, nastojeći da se prebace u Grčku ili Albaniju - navodi se u dokumentu Ozne i dalje opisuje delovanje separatističkog pokreta podržanog iz Tirane:

- Zavođenjem vojne uprave na KiM uspostavljen je donekle poredak vlasti i sprečeno nasilno delovanje odmetnika u ostvarivanju ideje "velike Albanije". Separatistički pokret, podržan iz Tirane, odlučuje da likvidira Miladina Popovića, političkog sekretara KPJ. Haki Taha, učitelj iz Đakovice, član ilegalne organizacije, ubija Popovića, a potom izvršava samoubistvo. U cilju pacifikacije albanskog stanovništva Tito započinje masovnu integraciju Albanaca u institucije vlasti i partijske strukture.

Ranković: Čvrsta ruka sa Šiptarima, inače će doći do krvoprolića između njih i Srba

O delovanju albanskih separatista na KiM opširno piše u svojim izveštajima i načelnik Ozne pri povereništvu NKOJ Aleksandar Ranković:

- Zbog specifičnosti situacije i uticaja Albanije na albanski živalj na Kosovu, napravljen je opširan plan akcije za sređivanje prilika na tom području. Sa tim planom bio je upoznat CK i u potpunosti se sa tim složio. Krenulo se u akciju. Sakupljeno je 27.000 pušaka, nekoliko hiljada mitraljeza, revolvera, bombi, bacača, pa čak i dva topa. Poznato je koliko je živalj na Kosovu privržen oružju, pa je i jasno na koje su sve akcije organi unutrašnjih poslova prilikom ove akcije nailazili. Paralelno sa našom akcijom, albanska obaveštajna služba je želela to raspoloženje stanovništva da iskoristi, pa je i ona pojačala svoju aktivnost, ubacujući veći broj špijuna, a i vrbujući živalj na Kosmetu da stvaraju atmosferu da ih tamo progone i terorišu - piše Ranković.

On iznosi i svoje viđenje daljeg delovanja:

- Lično smatram da ne treba biti sentimentalan, da oni svi, manje-više, naginju Albaniji, da su dobrim delom pod njihovim uticajem i da treba voditi politiku nepopuštanja, tj. politiku čvrste ruke, jer u svakom drugom slučaju neminovno bi došlo do krvoprolića između Šiptara s jedne i Srba i Crnogoraca s druge strane. Jedino se takvom politikom na Kosovu može uspeti. Svaka druga je pogrešna.

Konačno, Ranković piše i o demonstracijama koje su izbile na Kosmetu:

- Do toga je moralo doći jer uticaj Albanije i njihove mreže je toliki na albanski živalj na Kosmetu da oni žele otcepljenje od Srbije i pripajanje Albaniji.

Zanimljivosti

* Karađorđe je bio na meti nekoliko planiranih atentata, pa su Rusi poslali odred kozaka da ga obaveštajno i fizički obezbeđuje, i to su prve obaveštajno-bezbednosne aktivnosti u Srbiji

Foto: Promo foto
Karađorđe

* U "Načertaniju ustrojstva policajne vlasti u Beogradu i po tom pročim mjestima otačestva" iz 1811. godine prvi put se razdvajaju poslovi policije i vojske

Foto: Promo foto
Miloš Obrenović

* Knez Miloš Obrenović koristi tajno dopisivanje u prepisci s ruskim poslanstvom u Carigradu. U korespondenciji se služi šiframa, a poverljiva pisma obično su pisana limunovim sokom, koji se na hartiji osuši, izbledi i prividno nestane. Kad se takvo pismo stavi iznad vatre, tada se pojavi ono što je pisano

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 19. - 20. oktobar 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading