TAJNA ANALIZA CIA: Evropa se deli na tri dela, Srbija ulazi u Balkansku uniju!

Autor:

Vesti

01.10.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CIA ima plan da Evropu podeli na tri dela. Naime, prema analizi američkih obaveštajaca, u prvom bloku našle bi se države zapadne Evrope, koje bi vodio dvojac Markon-Merkelova, drugu grupu činile bi države koje su u vreme posle Drugog svetskog rata činile Varšavski pakt, gde se kao lider već sada profilisao mađarski premijer Viktor Orban. Iz tog istočnog bloka bile bi izuzete Bugarska i Rumunija jer su one u trećem delu, poznatom kao balkanska unija, zajedno sa Srbijom.

Foto: Ilustracija

Pored nas, u ovom takozvanom trećem pravoslavnom šeširu su još i Grčka, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija. U ovaj savez ušlo bi i Kosovo, koje je po Ustavu Srbije južna pokrajina u sastavu Srbije, što se poklapa sa planom CIA.

PODRŠKA BELE KUĆE

Priču o balkanskoj uniji i jačem povezivanju država iz regiona u razgovorima sa stranim zvaničnicima često potencira srpski predsednik Aleksandar Vučić. Njegov ideja već je dobila podršku šefa Bele kuće Donalda Trampa, kao i nemačkih i francuskih lidera Angele Merkel i Emanuela Makrona, o čemu je Srpski telegraf ranije pisao.

RepublikaFoto: Tanjug/APD
Donald Tramp

Sagovornici Srpskog telegrafa jedinstveni su u stavu da je posle Bregzita svima je postalo očigledno da Evropa teško da može da opstane na način na koji je dosad funkcionisala, a da neke podele neformalno uveliko postoje, što ide na ruku Amerikancima.

Jedan deo koji bi označili kao pravoslavni i u kojem je Srbija posebno će biti tretiran i nadgledan

Ljuban Karan, potpukovnik u penziji

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić ističe da je u konkretnoj analizi podele Evrope uočljivo da Amerikance nije briga u kom obliku Evropa, odnosno EU, postoji sve dok je Vašington u igri:

- Sve dok je Vašington uključen na tlu Evrope politički i vojno, njih ne zanima mnogo da li će ta Evropa biti podeljena na dva, tri ili četiri dela. Njihov glavni cilj je da svojim prisustvom ne dozvole da budu prisutne Rusija i Kina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP/Pixabay.com
Foto: Ilustracija

TREĆE DVORIŠTE

Za analitičara Branka Raduna ovde nema mnogo dileme.

- Podela Evrope na tri dela neformalno već postoji, a najgore za sada prolaze ove iz "trećeg šešira", gde je i Srbija, za koje je pitanje kad će i da li će uopšte ikada da budu primljene u zapadni savez. Slabljenjem Evrope Vašington i London ostvaruju veći uticaj - ocenjuje Radun.

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Tramp će nastaviti sa doziranim pritiskom na Evropsku uniju na razne načine, pa i okupljanjem američkih saveznika unutar EU, ali u tim pritiscima neće ići do kraja, što bi podrazumevalo neku vrstu rascepa Unije

Jelena Milić, direktorka CEAS 

Sa aspekta Srbije, jačanje veza sa zemljama Višegradske grupe i pravoslavnom trojkom Rumunijom, Bugarskom i Grčkom (jer su sve zemlje članice NATO) najlogičniji je potez koji ona trenutno pravi, kao i poboljšanje odnosa sa SAD

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan ističe da je moguće da CIA planira Evropu u tri dela, gde bi jedan deo označili kao pravoslavni, koji bi bio posebno tretiran i posebno nadgledan.

- Međutim, veliki deo planova CIA padne u vodu i nikada se ne ostvari. Postoji stara priča o tri dvorišta EU, koja je mnogo verovatnija i koja nije vezana za pravoslavlje nego čisto ekonomske razloge. Prvi i najpovlašćeniji deo bile bi zapadne države EU. Drugo dvorište bi činile istočne države EU, a treće dvorište balkanske države koje tek treba da budu primljene u Uniju sa Bugarskom i Rumunijom. Nešto po ugledu na stara bogatija seoska domaćinstva koja su redovno imala tri dvorišta, a dobro znamo šta se u kom dvorištu nalazilo. Srbiji se u toj varijanti, ako uopšte bude primljena, planira treće dvorište - smatra Karan.

Makronova tri kruga

Francuski predsednik Emanuel Makron prošle godine izneo je viđenje buduće EU i Evrope, koja bi kroz deset ili 15 godina imala "tri kruga". U njoj bi ključni krug, "srce reaktora", predstavljala osetno ojačana zona evra s Nemačkom i Francuskom kao okosnicom. U drugom krugu bi bile članice Unije "u snažnom jedinstvenom tržištu, negde između šire EU i zone evra". Najširi krug bi predstavljala "unija vrednosti, demokratskih načela i ekonomskih sloboda", negde između EU i Saveta Evrope, koja bi bila mnogo manje integrisana, u kojoj bi moglo biti mesta i za Rusiju i Tursku, ali tako da te zemlje usvoje i strogo poštuju evropske demokratske vrednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading