Pompeo: Srbi, ne brinite, podelićemo Kosovo

Autor:

Vesti

12.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema promene u spoljnoj politici Vašingtona, podela Kosova ostaje rešenje od kojeg Bela kuća neće odustati, poruka je Majka Pompea, američkog državnog sekretara, posle smene Džona Boltona, savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Foto: AP/Andrew Harnik
Bolton, Pompeo i Tramp

Promenu u politici administraciji Donalda Trampa ne očekuje ni srpski šef diplomatije Ivica Dačić, kao ni politički analitičari koji ističu da se politika Vašingtona ne menja sa kadrovskim promenama u Beloj kući.

JASAN PRAVAC

Naime, Pompeo je, komentarišući Boltonovu smenu, izjavio je da lideri drugih država ne treba da očekuju promene u spoljnoj politici SAD.

Neće biti promene u spoljnoj politici zbog smene Boltona

Majk Pompeo, američki državni sekretar

- To je uvek bila predsednička politika. Delimo s njim naša saznanja, ali ne mislim da lideri stranih država treba da misle da će se spoljna politika predsednika Trampa promeniti ako neko od nas ode - rekao je Pompeo i potvrdio je da se u mnogo čemu nije slagao s Boltonom (pogledaj okvir).

Ministar spoljnih poslova Srbije objašnjava da je Tramp dolaskom na čelo Bele kuće trasirao spoljnu politiku, te da ne treba očekivati zaokret u spoljnoj politici Vašingtona.

- Smena Boltona neće promeniti pristup Vašingtona kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja. Najbolja potvrda je činjenica je da je američki predsednik u pismu predsedniku Vučiću istakao stav Vašingtona da podrži dijalog i postizanje vin-vin rešenja, što znači da nijedna strana ne gubi sve, da će i Srbi i Albanci nešto dobiti i nešto izgubiti - smatra Dačić.

Jovanović: Kompromis je napravljen 10. juna 1999. i to je Rezolucija 1244

Istovremeno, Dačić naglašava da su odnosi sa Amerikom visoko na listi prioriteta Srbije.

BEZ LOŠIH VESTI

Iskusni diplomata i bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović objašnjava da se američka politika ne menja u skladu sa kadrovskim rešenjima šefa Bele kuće.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Palmer uskoro u Prištini

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, koji je nedavno imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan, posetiće Prištinu, ali tačan datum još nije poznat, objavila je Gazeta ekspres. Palmeru će ovo biti prva poseta Prištini u ulozi specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan.

- Američka politika ima stabilan kurs, tu personalna rešenja i promene ne znače promenu politike. Kada je reč o predsedniku Trampu, on prvi želi da napravi otklon od Klintonove politike. I sam je na svojoj koži, tokom kampanje za predsedničke izbore, osetio koliko je ta politika amoralna i pogubna. Ne treba očekivati povratak na staro i vođenje politike koju je vodio Klinton - navodi Jovanović.

Kada je reč o kompromisu vezanom za kosovsko pitanje, Jovanović je kategoričan:

- Kompromis je napravljen 10. juna 1999. i to je Rezolucija 1244, koja je usvojena u UN i koju su prihvatile sve velike sile, Amerika, Rusija, Kina, Nemačka Francuska i Velika Britanija. To je pozicija na kojoj Srbija mora da istraje.

Miletić: Bolton je imao najviše sluha za naše stavove, ali da to ne znači zaoštravanje politike Bele kuće

Politički analitičar Dejan Miletić smatra da je Bolton bio važna karika, da je u Trampovoj administraciji imao najviše sluha za stavove Beograda, ali da to ne znači zaoštravanje politike Bele kuće prema Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

- Ne možemo da kažemo da su to baš dobre vesti, jer sada ipak imamo jednog čoveka manje u administraciji koji nas je razumeo. S druge strane, nije to ni mnogo loše s obzirom na to da je predsednik Tramp, kao i ostatak administracije u Vašingtonu, za pronalaženje i postizanje kompromisnog rešenja. Dobra vest je i Pompeova izjava koja potvrđuje da nema promene i pooštravanja politike prema Srbije. Suma sumarum, ne treba previše žaliti - mišljenja je Miletić.

Talibani mu došli glave

Tramp je tražio da Bolton podnese ostavku zbog njihovih međusobnih nesuglasica
Ko će biti novi savetnik, zvanično će biti saopšteno sledeće nedelje
Vašington post pisao je da je Bolton bio protiv tog da Tramp ode na sastanak s liderima pokreta Taliban i s predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem
Majk Pompeo bio je za taj susret koji je bio planiran za 8. septembra u Kemp Dejvidu
Dva dana kasnije Tramp je objavio da je tražio da Bolton podnese ostavku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading