EKSKLUZIVNO! Posle Francuza i Ameri ulaze u pregovore: Tramp pravi samit o Kosovu

Autor: T. KOVAČEVIĆ - M. R. ILIĆ

Vesti

18.07.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici Beograda i Prištine dobiće poziv za sastanak u Americi, i to odmah posle samita u Parizu, koji organizuje francuski predsednik Emanul Makron.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Upućeni u dešavanja oko rešavanja statusa južne srpske pokrajine navode da je Vašington odlučan da pitanje reši do kraja godine, te su spremni da daju novi impuls i pomognu nastavku dijaloga koji bi vodio do konačnog rešenja.

- Plan Vašingtona je da se odmah posle Pariza u septembru sastanu lideri kako bi se stvari pomerile sa mrtve tačke. Makron je preuzeo na sebe da organizuje novi sastanak, a osnovni cilj ovog skupa je namera Zapada da natera Prištinu da ukine necivilizacijske mere protiv srpskog naroda - navodi naš sagovornik i dodaje da će francuski lider razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Angeleom Merekl, koja će takođe biti učesnik skupa u Parizu.

PRITISAK SA SVIH STRANA

Naši izvori dodaju da Makron, kada je reč o Kosovu, ima punu podršku Vašingtona, koji je uključen u sve razgovore, ali koji uporedo vodi svoje akcije.

RepublikaFoto: MInistarstvo spoljnih poslova
Erat na sastanku sa Dačićem

Stavovi Džona Erata

  • Naša pozicija jeste da smo saglasni sa bilo kakvim sporazumom koji postignu dve strane
  • Bićemo uključeni onoliko koliko je potrebno. Ako bude od pomoći - pozvaćemo obe strane da dođu u Vašington
  • Želimo da učinimo šta god je potrebno, što bi moglo biti od koristi
  • Pričao sam i sa Francuzima i Nemcima o situaciji na Balkanu. U budućnosti ćemo rado učestvovati u bilo kakvoj inicijativi koju bi organizovali Berlin i Pariz

 

- Procena je da na Prištinu treba izvršiti istovremeni pritisak sa svih strana, te je na predlog Džona Erata, glavnog direktora za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, inače bliskog Trampovog saradnika, neophodno da se predstavnici Beograd i Prištine pozovu na razgovor u Vašington - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

Ističu da je Bela kuća više puta dosad poručivala, apelovala, savetovala, zahtevala od Priština ukine takse na srpsku robu i time otvori put za nastavak dijaloga.

Foto: Ilustracija

- Međutim, to se nije desilo, Priština se ponaša kao da su oni supersila jača od Amerike, Kine, Rusije, Francuske, Nemačke... Kada se na sve to doda da je dijalog u Briselu utihnuo, jasno je da je Vašington rešen da stvar ne ostavi na statusu kvo. Čak je i predsednik Donald Tramp u pismima Vučiću i Tačiju ponudio da Amerika bude domaćin sastanka koji bi rezultirao sklapanjem sporazuma, ali stvari se nisu pomerile sa mrtve tačke - navode naši sagovornici.

Propao letnji samit

Erat je, kako navode naši sagovornici, u prvi mah imao ideju da se sastanak predstavnika Beograda i Prištine organizuje tokom leta i pre septembra. Međutim, to nije bilo izvodljivo, što zbog obaveza američkih zvaničnika, što zbog izbora u samoj Evropskoj uniji.

Ističu da Amerika u ovom poslu nije sama i da ima putu podršku Francuske.

- Makron je u više navrata pokazao da nema razumevanja za ono šta prištinski vlastodršci, pre svih Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, rade. Šta misli, jasno je pokazao i u Berlinu, kada je besno poručio Haradinaju da bez ukidanja taksi i nastavka dijaloga Priština ne treba ni da sanja o napretku na putu ka Evropskoj uniji. Ozbiljnost i istrajnost pokazao je i odlukom da otkaže samit u Parizu, koji je trebalo da bude nastavak berlinskog samita i pomak na putu ka rešenju. Poteze francuskog predsednika podržali su i Amerikanci, koji su uključeni u sve razgovore, čak iako nisu uvek na pozornici - objašnjavaju situaciju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Haradinaj: Kupujemo oružje ako nema priznanja

Ramuš Haradinaj, premijer takozvane države Kosovo, pobesneo je zbog činjenice da Zapad okreće leđa Kosovu i da je sav pritisak usmerio na Prištinu. Prema njegovim rečima, potezi međunarodne zajednice povećavaju potrebu Prištine da nabavi naoružanje.

- To znači da nas savetuju da kupujemo mistrale jer oni snabdevaju Srbiju mistralima - rekao je Haradinaj.

Dodao je da Srbija nabavlja oružje iz Rusije, kao i da je postigla sporazum sa Francuskom o raketnom sistemu.

- U međuvremenu, oni nam govore da sporazum ne možemo nazivati "sporazumom o uzajamnom priznanju u postojećim granicama". Šta onda da radimo, mi smo nezavisna država i od dijaloga ne očekujemo ništa, osim uzajamnog priznanja. Ukoliko niste spremni na to, onda je to poruka za nas da bi i mi trebalo da kupujemo oružje - rekao je Haradinaj.

BITKA VELIKIH

Upućeni u diplomatska zbivanja tvrde da, uprkos oštrom stavu Nemačke, koja je za priznanje nezavisnosti, Pariz i Vašington prave novu osovinu.

 

 

- Makron želi da bude najjači lider u Evropi, te je stoga logično da želi brzo i mirno rešenje problema koje ima u svom dvorištu. Rešenje višedecenijskog problema na Balkanu želi i Trampova administracije, te je logično što su se Pariz i Vašington udružili kako bi se došlo do kompromisa koji je jedini garant mira u regionu - ističe izvor Srpskog telegrafa.

MOJ STAV

Mišel Zubenica, Centar za međunarodnu i javnu politiku

Poznat je odavno stav Trampove administracije da su oni spremni da podrže kompromis. Što se tiče evropskih partnera, poseta Makrona samo Beogradu, što se tiče našeg regiona, govori da je on spreman da sasluša srpske stavove, a već je i pokazao volju da izvrši jače pritiske na Prištinu kako bi ukinula takse

Vladimir Marinković, potpredsednik parlamenta

Tačno je da Džon Erat ima ideju da se stvari pomere sa mrtve tačke, ali čak i od njega najfleksibilniji stav ima Berkli, na liniji su Boltona da nema crvenih linija. To je važno istaći. Takođe, Trampova administracija je nedvosmisleno za ukidanje taksi i nadam se da ćemo uz Makronovu fleksibilnost ipak uspeti da dođemo do razgraničenja

Prema rečima analitičara Nebojše Krstića, ukoliko se SAD ne uključe aktivnije u rešavanje kosovskog problema, on neće biti rešen...

Trapove poruke Vučiću

  • U pismu koje je 20. decembra prošle godine poslao Aleksandar Vučić američki predsednik je između ostalog napisao:
  • Ohrabrujem vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja
  • Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast
  • Sporazum između Srbije i Kosova je nadohvat ruke
  • Radujem se prilici da vas i predsednika Hašima Tačija ugostim u Beloj kući kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum

- To bi značilo produžavanje agonije, dalji pritisak na Srbe i njihov nestanak sa KiM. To je jedna strana medalje. Druga je da i uključenje Amerikanaca ne garantuje čak ni relativno povoljan ishod za nas. Treba biti svestan te veoma teške situacije u kojoj Vučić pokušava da sačuva Srbe na KiM, dostojanstvo Srbije, mir na Balkanu i perspektivu razvoja, dok mu svi drugi politički faktori odmažu. Uključujući medije i javnost, koja ima nerealna očekivanja - ističe Krstić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mrsavi

18.07.2019 16:29

Sve nasi prijatelji.

Zoi

18.07.2019 18:02

Pocelo je, pocelo!