Novi detalji istrage: Nemačka obaveštajna služba čuva ubicu Olivera Ivanovića!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka obaveštajna služba BND (Bundesnachrichtendienst) čuva Fljorima Ejupija, ubicu Olivera Ivanovića.

RepublikaFoto: printscreen/RTV KIM
Fljorim Ejupi

Tajna služba Nemačke pomogla mu je da iz te zemlje preko Tirane doputuje na Kosovo i istim putem se vrati nekoliko sati posle zločina. Sve vreme njegovog boravka na KiM, a posebno u Mitrovici, gde je Ivanović likvidiran, Ejupi je imao logističku podršku nemačkih obaveštajaca i njihovih saradnika na terenu.

Fljorim Ejupi, koji je odgovoran i za podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva 2003. godine, boravi u Nemačkoj, a u kontaktima sa BND je duže od 15 godina. Prema podacima do kojih su došle srpske službe, upravo zahvaljujući urgencijama Nemačke on je i oslobođen na suđenju za bombaški napad u kojem je poginulo 12 Srba, iako protiv njega postoji mnoštvo dokaza.

Čović: To što se slobodno šetka po Nemačkoj pokazuje čiji je saradnik Ejupi i za koga izvršava određene zadatke

- Ejupi je odgovoran za još nekoliko atentata na Kosovu. U početku bio je deo plaćeničke ekipe Kadrija Veseljija, ali ga sada u potpunosti kontroliše nemački BND. Zbog toga i boravi u Nemačkoj i pod njihovim je punim nadzorom. Kakve sve poslove i za koga obavlja, teško je utvrditi, međutim, ono što pouzdano znamo jeste da je poslednji put na Kosovu bio baš u vreme likvidacije Ivanovića i da su i dolazak i napuštanje teritorije KiM logistički pokrili Nemci - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa iz srpskih bezbednosnih struktura.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Oliver Ivanović

GDE SU SNIMCI?

O vezi Ejupija i jednog od njegovih pomagača sa ubistvom Ivanovića govorio je i predsednik Aleksandar Vučić.

- Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodroma u Tirani? Na aerodrom "Rinas" u Tirani sleteo je iz Nemačke Fljorim Ejupi, koji je u toj zemlji bio pod prismotrom. Kretao se prema Kosovu, došao tamo, ubrzo napustio našu teritoriju, a potom se ponovo preko Albanije vratio u Nemačku. Ko je Nedžmedin Zekaj, koji je promenio svoje ime u Ljiram Zekaj? Šta su oni radili u Mitrovici u vreme ubistva? - upitao je Vučić.

Dugogodišnji operativac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić potvrđuje da nema nijednog segmenta na KiM u koji nije umešana BND.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

- Nemačka obaveštajna služba sve zna. Oni su 2005. i 2007. izdali dokument o osobama koje se sumnjiče za terorizam i korupciju na KiM, u kom se pominje i Ejupi. Znali su i sada svaki njegov pokret. Nemci su ga sklonili nakon zločina, Ejupi se u Nemačkoj oseća bezbednim. Ne treba zaboraviti ni da BND ima bliske veze sa CIA, sedište američke službe je u blizini Frankfurta - kaže Spasić i dodaje:

- Jasno je bilo otpočetka da je ubistvo dobro organizovano. Ejupi je neposredni izvršilac, dok je Zekaj vozio i uništio tragove.

DIREKTNA VEZA

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je indikativno što je Ejupi odmah nakon atentata otišao u Nemačku.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- To je krajnje sumnjivo i ukazuje da postoji nešto u pozadini. Nesumnjivo je da su albanski faktori i zapadne sile koje ih podržavaju zainteresovani za destabilizaciju KiM - podvlači Anđelković

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ističe da je očigledna namera zapadnih sila da se ne otkriju počinioci atentata.

- Ejupijev ulazak u EU indirektno govori o tome kako je on pobegao iz Bondstila, to što se slobodno šetka po Nemačkoj pokazuje zapravo čiji je saradnik i za koga izvršava određene poslove. Njegov saradnik Zekaj je ličnost kriminalnog podzemlja, poznat po transferu droge. Učestvovao je u organizaciji provokacije s dronom na utakmici Srbija-Albanija u Beogradu. Centar koji ih koordinira i izdaje im naloge je zajednički, oni blisko sarađuju - objašnjava Čović.

Ko je Ejupi

  • Fljorim Ejupi rođen je 1980. godine u podujevskom selu Sekirača
  • Bivši je oficir kosovskog zaštitnog korpusa, koji je nastao transformacijom terorističke OVK
  • Podmetnuo 2003. bombu pod autobus "Niš ekspresa", kada je poginulo 12 Srba
  • U prvostepenoj presudi 6. juna 2008. osuđen na 40 godina zatvora
  • Vrhovni sud lažne države Kosovo 2009. preinačio presudu i oslobodio ga svih optužbi
  • Učestvovao sredinom marta 2004. godine u albanskom pogromu nad Srbima, uhapšen iste godine u Tirani
  • Držan u bazi Bondstil, iz koje je misteriozno nestao

Činjenice o BND

  • Obaveštajna agencija Nemačke, neposredno podređena kancelaru
  • Sedište u centralnom delu Berlina
  • Ima 300 punktova u Nemačkoj i inostranstvu
  • Zvanično broji 6.500 ljudi, od kojih su 10 odsto vojnici
  • Nepoznat broj tajnih saradnika
  • BND je osnovan tokom Hladnog rata, 1956. godine, kao obaveštajna agencija Zapadne Nemačke
  • Imaju izuzetno blisku saradnju sa CIA

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading