Dramatično upozorenje Lukašenka: Vučiću, pazi se gruzijskog scenarija!

Autor:

Vesti

22.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorava da bi obračun Amerike i Rusije, koji trenutno bukti u Gruziji, ali i Moldaviji, uskoro mogao da se preseli u Srbiju. U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji na poziv beloruskog kolege boravi u dvodnevnoj poseti Minsku, Lukašenko je do najsitnijih detalja analizirao situaciju u Gruziji i Moldaviji (pogledaj okvir).

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko

- Mnogo sam čuo od Lukašenka o zbivanjima u Moldaviji i Gruziji, a Lukašenko je čovek koji veoma dobro poznaje situaciju i ima dobar uvid u zbivanja i političke procese u zemljama bivšeg SSSR - naveo je predsednik posle razgovora sa liderom Belorusije.

O detaljima razgovora nije želeo da govori, ali je istakao da je Lukašenko bio uz Srbiju i u najtežim periodima.

Lukašenko je bio jedini šef države koji je došao u našu zemlju tokom bombardovanja NATO, što Srbija ne može da zaboravi. Tada je pokazao veliko srce i ljubav prema srpskom narodu - podvukao je Vučić.

Perišić: Gruzija je američki saveznik u poslednjih 15 godina, izabrali su pogrešnu silu

STIŽU SPECIJALCI

Diplomatski izvori Srpskog telegrafa tvrde da upozorenja iz Minska ne treba olako shvatiti i podsećaju da su se u Moldaviji Zapad i Rusija udružili samo da bi sklonili jednog čoveka sa vlasti.

- U Srbiju uskoro, kao ambasadori, stižu Putinov i Trampov specijalac Aleksandar Bocan Harčenko i Entoni F. Godfri. Takve igrače ne šalju da bi oni ovde sedeli skrštenih ruku. Odmeravanje snaga velikih sila na našoj teritoriji može skupo koštati narod i zemlju u kojoj se taj rat vodi - objašnjava naš izvor.

Foto: Srpski telegraf

Podseća da je lično Vladimir Putin odlučio da u srpsku prestonicu za ambasadora pošalje Harčenka, diplomatu zaduženog za najteže zadatke.

- Odmah je usledio odgovor Vašingtona, pa po Trampovom nalogu put Srbije kreće dosadašnji zamenik ambasadora SAD u Moskvi Entoni F. Godfri, čovek koji je godinama angažovan na najosetljivijim pitanjima američko-ruskih odnosa, što pokazuje koliko je bitan i značajan za Belu kuću. Sva je prilika da će u zakazano konačno odmeravanje snaga dve sile, a da su je za mesto obračuna odabrali Beograd - kaže naš sagovornik.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

POGREŠNA STRANA

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za Srpski telegraf ističe da male zemlje stradaju u dva slučaja: ako izaberu pogrešnu stranu i ako ne izaberu nijednu stranu. Na primeru Gruzije i Moldavije Perišić pojašnjava ove dve greške malih zemalja koje je naveo.

- Gruzija je američki saveznik u poslednjih 15 godina, izabrali su pogrešnu silu! Oni su u sastavu Rusije od početka 19. veka i nakon raspada SSSR oni nisu znali šta će. Rusija je bila slaba i onda su se opredelili potpuno pogrešno na stranu Amerike, a graniče se sa Rusijom. Izabrali su neprirodnog saveznika i zato sad oni stradaju! S druge strane, Moldavija je podeljena, jedan deo je za EU i zapad, a drugi, kao što je predsednik Moldavije Igor Dodo, za Rusiju i oni ne mogu međusobno da se dogovore koja je velika sila zaštitnica - ocenjuje Perišić.

RepublikaFoto: Public

MOJ STAV: Dragomir Anđelković, analitičar

- Za Srbiju je manje rizično odmeravanje mišića Rusije i Amerike nego situacija kada je samo Amerika dominirala na našem prostoru. Kada je Amerika dominirala, videli smo kako smo prolazili - bombardovanje 1999. i priznavanje tzv. nezavisnosti Kosova

Karijerni diplomata Zoran Milivojević uveren je da Beograd ima ključnu poziciju na Balkanu, te da je to ključni razlog što Vašington i Moskva šalju vrhunske diplomate u Beograd.

- Bez Srbije na Balkanu ne može ništa da se reši, nijedno otvoreno pitanje! Naš interes je da se "veliki" ne tuku preko naše grbače, a i nema uslova za to ovde. Ne postoji razlog da dođe do neke konfrontacije zbog koje bi Srbija stradala, mi imamo takvu politiku koja nas drži u neutralnoj poziciji - zaključuje Milivojević.

Gruzijski sukob

- na protestima u Tbilisiju policija upotrebila suzavac i gumene metke
- predsednica Gruzije Zurabišvili, zemlje koja je saveznik SAD, nazvala je Rusiju "neprijateljem i okupatorom" i dodala da ruska "peta kolona" stoje iza nasilnih protesta u toj zemlji
- ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje, a ova zemlja vodila je i izgubila kratkotrajni rat sa Moskvom 2008.
- od tada Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose, a Moskva priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, Južne Osetije i Abhazije, gde su sada stacionirane ruske trupe
- kriza je izbila zbog dolaska ruskog poslanika u gruzijski parlament

HAOS U MOLDAVIJI

  • Rusija, SAD i EU, za koje je Moldavija, jedna od najmanjih evropskih država, tradicionalno predstavljala arenu za sukobljavanje, udružile su snage kako bi sa vlasti uklonile oligarha Vladimira Plahotnjuka, koji je kontrolisao vladu
  • smena Plahotnjuka nije donela mir iako je bio nepoželjan za sve strane, jer su sada Rusija i Zapad nastavile borbu, svako u skladu sa svojim intersima
  • promene u političkom sistemu Moldavije mogu dovesti do mogućnosti da se započne rešavanje Pridnjestrovskog sukoba (između Moldavije i Pridnjestrovlja, nepriznate države koja je proglasila autonomiju 1989. godine)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zara

22.06.2019 17:40

Narod je uz predsednika.