SAD popušta pred Kinom oko trgovinskog rata, Tramp najavljuje razgovore sa Si Đinpingom

Autor: Republika, Tanjug

Svet

18.06.2019

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i da će timovi dvojice lidera, nakon dugotrajnog zatišja, obnoviti trgovinske pregovore kako bi se pripremili za sastanak na samitu G20 kasnije ovog meseca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

U postu na Tviteru, Tramp je naveo da su se on i njegov kineski kolega, tokom telefonskog razgovora, dogovorili da otpočnu pripreme, prenosi agencija Rojters.

- Imao sam jako dobar telefonski razgovor sa predsednikom Kine Sijem. Sledeće nedelje ćemo imati produženi sastanak na G20 u Japanu. Naši timovi će početi pregovore pre našeg sastanka - objavio je Tramp na Tviteru. 

 

 

Njegovi komentari ublažili su zabrinutost da se taj sastanak neće održati, što bi, kako ocenjuje Rojters, eventualno dovelo do još jedne runde tarifa.

SAD i Kina nalaze se usred skupog trgovinskog rata koji pritiska finansijska tržišta i nanosi štetu svetskoj ekonomiji. Pregovori dve strane, s ciljem postizanja sveobuhvatnog dogovora, zapali su prošlog meseca u "ćorsokak", a od tada je došlo samo do ograničene interakcije. 

Tramp je ranije otvoreno poručio da želi da se sastane sa Sijem na sastanku G20 u Japanu sledeće nedelje, ali kineska strana još uvek nije izdala nikakvu potvrdu da će do tog sastanka doći.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading