Šeik Zajed dovodi Trampa u Beograd

Autor:

Vesti

15.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muhamed bin Zajed rešen je da pomogne Srbiji kada je u pitanju rešenje kosovskog problema, te da odlične veze koje ima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom iskoristi kako bi šefa Bele kuće ubedio da poseti Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Mohamed bin Zajed

- Na kojeg god moćnog političara u svetu da pomislite, šeik Bin Zajed je u odličnim odnosima s njim. Nije izuzetak ni Donald Tramp, s kojim prvi čovek Ujedinjenih Arapskih Emirata ima direktan i vrlo otvoren odnos. Nama naruku ide činjenica da je predsednik Srbije u odličnim prijateljskim, gotovo bratskim, odnosima sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Šeik Muhamed želi da pomogne i Vučiću i Srbiji i da bude link koji će povezati Srbiju i Ameriku - navodi naš sagovornik.

Ističe da bi bin Zajedovo posredovanje moglo da bude ključno u razgovorima Beograda i Vašingtona o situaciji na Kosovu.

- Šeik je nekoliko puta dosad u razgovorima sa Vučićem ponovio da želi da pomogne Srbiji da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom, što bi značilo obezbeđivanje trajnog mira. Pored toga, Zajedovu sugestiju da bi bilo korisno da poseti Srbiju Tramp ne bi odbio - navode diplomatski izvori Srpskog telegrafa.

O velikom uticaju bin Zajeda u Americi nedavno je pisao i Njujork tajms (pogledaj okvir) ističući, pored ostalog, da su arapskom princu uvek širom otvorena vrata Bele kuće. - Bez obzira ko bio na čelu Amerike, to će uvek biti tako, što i čudi s obzirom na to da njegove investicije premašuju 80 milijardi dolara. Samo taj podatak svedoči da bolju vezu sa Belom kućom i američkom administracijom teško možemo da nađemo - ističu upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

Najznačjniji za Srbiju

RepublikaFoto: Tanjug
Mohamed bin Zajed i Aleksandar Vučić

Vučić i Bin Zajed su već godina u odličnim odnosima, a u komunikaciji između Beograda i Abu Dabija nije bilo nikakvih nesporazuma. Govoreći o odnosima sa Emiratima, Vučić je prošle godine, posle susreta sa šeikom, potvrdio da je saradnja sa UAE od najvećeg značaja za Srbiju.

Na tom sastanku posebno je naglašen veliki napredak projekta "Beograd na vodi", kao i nastavak saradnje kroz ulaganje "Etihada" u "Er Srbiju", a razgovaralo se o mogućim investicijama i projektima u oblasti energetike i poljoprivrede, kao i o obrazovanja.

Vučić je tada šeiku govorio o taksama koje je Priština uvela na srpsku robu, te je zamolio Zajeda da uticajem koji ima u različitim međunarodnim krugovima obezbedi podršku za rešavanje problema mirnim putem.

Da bi posredovanje bin Zajeda bilo značajno za kosovsko pitanje, ali i dolazak Trampa u Srbiju, uveren je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Srbija je u velikoj diplomatskoj ofanzivi. Više puta smo isticali da bi dolazak Trampa u Srbiju bio od izuzetnog značaja, zbog čega je i predsednik Srbije u nekoliko navrata pozivao Trampa da poseti Beograd. Tačno je da su naši odnosi sa Emiratima više nego odlični, a svaka pomoć, naročito šeika bin Zajeda da dovedemo Trampa u Srbiju, više je nego dobrodošla - kaže ministar u izjavi za Srpski telegraf.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi podrška svetski uticajne ličnosti, kakav je šeik Bin Zajed, značajno pomogla rešenju kosovskog problema u korist Srba i unapređenju odnosa između Srbije i Amerike.

- To je odlična vest za Srbiju. Princ je čovek sa velikom geopolitičkom težinom i renomeom na, politički gledano, istoku i zapadu. On ima realne šanse da doprinese unapređenju naših odnosa sa SAD i pomeri stvari sa mrtve tačke po pitanju Kosova i Metohije, a da za to dobije i podršku Moskve - naglasio je Anđelković.

Milioner kao posrednik između Amerike i Rusije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šeik Zajed i Donald Tramp

Američki list Njujork tajms detaljno je analizirao geopolitički uticaj princa Muhameda bin Zajeda, sa posebnim osvrtom na njegove bliske odnose i saradnju sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Prenosimo najzanimljivije delove teksta koji je objavio Njujork tajms.

* Krunisani princ Abu Dabija Muhamed, koji sada ima 58 godina, postao je de fakto vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata i najmoćniji lider u arapskom svetu. On je među najuticajnijim strancima u Vašingtonu. Reč je o možda najbogatijem čoveku na svetu jer kontroliše suverene fondove vredne 1,3 triliona dolara, više nego bilo koja druga zemlja

* Šeik se posle Trampove inauguracije za predsednika SAD izborio da njegov uticaj u Vašingtonu bude veći nego ikad

* Ima dobar odnos sa predsednikom Trampom, koji je podržao stavove princa o Kataru, Libiji i Saudijskoj Arabiji, čak se i oglušio o savete zvaničnika predsedničkog kabineta i važnih službenika nacionalne bezbednosti. Zapadne diplomate koje poznaju princa kažu da je opsednut sa dva neprijatelja, Iranom i Muslimanskim bratstvom. Predsednik Tramp je težio da se snažno usprotivi obojici, prošle nedelje je preduzeo korake da zaobiđe kongresnu opoziciju kako bi nastavio da prodaje oružje i Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

* Pred Trampovu inauguraciju, u periodu promene vlasti, imao je tajni sastanak sa Trampovim zetom Džaradom Kušnerom

* Princ je pokušao da posreduje u razgovorima između Trampove administracije i Rusije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica ističe da je svaka pomoć uticajnih zemalja, kako bi se rešio problem Kosova i Metohije i pronašlo neko održivo rešenje za Srbe, značajna.

- Trampova poseta bila bi značajna za ceo Balkan. Za Srbiju je važna saradnja sa Arapima s obzirom na značaj princa Bin Zajeda u svetu. Srpski prijatelji iz Emirata bi mogli da utiču da Srbija poboljša odnose sa Vašingtonom, posebno sa okruženjem Donalda Trampa - objašnjava Zubenica.

Dejan Miletić, Centar za globalizaciju

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

SAD i Arapi imaju ogromne vojne aranžmane, a šeik je zaslužan za nekoliko medijacija prilikom nabavke naoružanja iz SAD i ta saradnja se održava u kontinuitetu bez obzira na američku administraciju. Za naš narod je dobro da s njima imamo bliske odnose. Naša vlast treba da bude oprezna i mudra i izvuče najveću korist, njihovi resursi su ogromni

Dejan Vuk Stanković, analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Šeikova podrška i lobiranje u korist Srbije važan je korak u procesu rešavanja kosovskog pitanja. To je značajno i u smislu približavanja i otopljavanja odnosa između Srbije i SAD. Zajed je prijatelj Srbije i osoba od velikog uticaja u svetu politike i biznisa. Ako uspe da doprinese Trampovoj poseti Srbiji, to će biti velika stvar za nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je rođendan predsedniku SAD Donaldu Trampu poželevši mu "najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti" i ponovo ga pozvao da poseti Srbiju.

Pozivnica uz rođendansku čestitku

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Dozvolite da vam i ovom prilikom uputim poziv da posetite Srbiju jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije. Srbija i SAD su iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze - piše u čestitki.

Vučić je, između ostalog, istakao da je i sam Tramp u nekoliko navrata iskazivao spremnost da se reši kosovsko pitanje.

- Kao što i sami znate, gospodine predsedniče, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti. Nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena koliko Srbiji. Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu.

- Prateći vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog obostrano prihvatljivog rešenja mogao da bude nastavljen.

Srbija je spremna da organizuje samit Rusija-Amerika na svojoj teritoriji i postane veza za uspostavljanje dijaloga između Moskve i Vašingtona, izjavio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

- Mi smo to već predlagali pre dve godine, predložićemo ponovo. Mislim da je to idealno rešenje. Beograd je uvek bio mesto susreta različitih političkih snaga. Zato smo spremni da organizujemo takvu vrstu pregovora - naglasio je Dačić u intervjuu za rusku Izvestiju.

Predlog srpskog šefa diplomatije juče je komentarisao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da Moskva za sada nije od Vašingtona dobila nikakav predlog za pripremu sastanka predsednika dveju zemalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading