Bivši ministar BiH: Alija naredio ubistvo svata da pokrene rat

Autor:

Vesti

09.05.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ozloglašeni sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo ubio je ispred pravoslavne crkve na Baščaršiji srpskog svata Nikolu Gardovića po direktnom nalogu Alije Izetbegovića, tadašnjeg lidera bosanskih muslimana. Cilj je bio da se tako započne rat u BiH, što se i dogodilo.

Alija Izetbegović

Šokantnu istinu o zločinu koji se dogodio 1. marta 1992. godine otkrio je bosanski političar, bivši ministar sigurnosti i vlasnik Dnevnog avaza Fahrudin Radončić pred Osnovnim sudom u Prištini, svedočeći u slučaju Nasera Keljmendija, osumnjičenog za organizovani kriminal, kao i moguću umešanost upravo u ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu. Za života Ćelo se hvalio po Sarajevu da radi za tajnu muslimansku službu pod rukovodstvom Izetbegovića, kao i da je po njegovom nalogu počinio veliki broj likvidacija i da je imao poseban spisak budućih žrtava. On je tokom rata bio komandant Devete muslimanske brigade, a za ratne zasluge od Alije Izetbegovića dobio je pištolj sa posvetom.

UCENJIVAO SLUŽBU

Odgovarajući na pitanja sudije, Radončić je izjavio da je Delalić "bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu", te da je "bio duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika Aliju Izetbegovića".

Radončićevo svedočenje je vrlo korisno da bi se sagledali povodi i uzroci izbijanja rata u BiH

- U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA, zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH - istakao je Radončić, navodeći, između ostalog, i to da je u javnosti, nekoliko meseci nakon što je Delalić ubijen, "bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac".

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci

On je dodao i da je Ćela dva dana pre smrti dao intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba, a kopije tog intervjua, objavljenog nakon što je Delalić ubijen, Radončić je predao sudiji.

Obrnuo ploču: Za sve je kriv Milošević

Srpski telegraf pozvao je Fahrudina Radončića da nam preciznije objasni umešanost Izetbegovića u ubistvo srpskog svata, ali je on iskoristio priliku da optuži Srbe iako smo mu citirali šta je izgovorio na suđenju.

- Rat u BiH je počeo okupacijom Miloševićevog režima i tadašnje JNA. Svaki dan rata sam bio u opkoljenom Sarajevu i u meni, kao Bošnjaku, nikada nije bilo dileme ko je kriv za početak agresije na BiH - kaže Radončić.

Optužbe na račun Alije odbacila je Stranka demokratske akcije, na čijem je čelu sada njegov sin Bakir.

Foto: Tanjug/AP
Bakir Izetbegović

- Zaprepašćeni smo insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama koje su iznesene - kratko su prokomentarisali.

Sve troje dece sveštenici

Nikolin sin, protojerej Jovan Gardović (služi u Hramu Aleksandra Nevskog u Beogradu) izjavio je 2017. u intervjuu za Sputnjik da on može da oprosti, ali nema kome. Srpski telegraf pozvao je protojereja Jovana juče, međutim, on nije želeo da govori o toj tragediji. Pre dve godine, protojerej je rekao da je nebrojeno puta pregledao snimak svadbe, doček gostiju, otkup mlade, venčanje, radosna lica, ozareno lice oca u crkvi iza mladenaca. Samo pola sata nakon toga otac mu je ubijen.

Jovanov brat Milan, tog dana mladoženja, danas je sveštenik u Malmeu, dok treći brat Arsenije služi kao sveštenik u Stokholmu.

S druge strane, dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić za naš list potvrđuje da je svedočenje Fahrudina Radončića vrlo korisno da bi se sagledali povodi i uzroci izbijanja rata u BiH.

Foto: Tanjug/AP
Fahrudin Radončić

- U kontekstu ubistva Ramiza Delalića i političkih ubistava koje je on počinio ponovo se pominje bosanska tajna služba kao organizator. U svakoj pravno uređenoj zemlji tužilaštvo bi reagovalo na ovo svedočenje. Ali mali su izgledi da će do toga doći - ocenjuje Ćeranić.

Policajac: Nisu hteli da zovu pomoć

Penzionisani policajac koji je prisustvovao tragičnom događaju 1992. u Sarajevu jednom prilikom opisao je kako je sve izgledalo:

- Još osećam njegovu vrelu krv na rukama, a nisam zaboravio ni kako me moj bivši kolega policajac ignorisao kada sam ga zamolio da pozove miliciju i hitnu medicinsku pomoć. Tada me uhvatila panika - on ne reaguje, a pored nas... Kroz svu tu gužvu prolaze čak tri medicinska auta i ne gledaju na nas, a Nikola nam umire na rukama...

POSTOJE DOKUMENTA

Bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović objašnjava da su se Alija, a posebno Franjo Tuđman, mnogo pre početka sukoba pripremali za rat.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nikola Šainović

Oni su ubijali za Aliju

* Ramiz Delalić Ćelo

* Jusuf Juka Prazina

* Ismet Bajramović Ćelo

* Mušan Topalović Caco

- U Haškom tribunalu objavljena su dokumenta o oružanim pripremama koje je sprovodila SDA, a odnose se na organizaciju jedinica, naoružanje... Sve je to pripremano, motiv da se oružjem osvoji vlast u Bosni je očigledno postojao, a ubistvo srpskog svata, nažalost, simbolika je svega što je usledilo. Ubistvo zbog srpske trobojke, svadba, mladenci... Pucanj na tu svadbu i srpskog svata je simbol i onoga ko je hteo rat i onoga ko je stradao - podvlači Šainović.

Foto: Tanjug/AP

Šainović: Izetbegović i Tuđman su se mnogo pre izbijanja sukoba spremali na rat

Prema rečima stručnjaka za terorizam Dževada Galijaševića, nema dileme da je Izetbegović hteo rat:

- Ramiz Delalić Ćelo je uz mnoge druge kriminalce bio na neki način vlasništvo Alije Izetbegovića i njegov ubica. Te poslove su radili i Jusuf Juka Prazina, Ismet Bajramović Ćelo, Mušan Topalović Caco... Svi su ubijeni da ne bi svedočili.

O zločinu na Baščaršiji

- Ubistvo srpskog svata u Sarajevu dogodilo se 1. marta 1992. tokom srpske svadbe ispred Stare crkve na Baščaršiji
- Usledilo je nakon održavanja referenduma o nezavisnosti BiH
- Pored počinioca ubistva Ramiza Delalića Ćela, svedoci su kao napadače i saučesnike prepoznali Suada Šabanovića iz Zvornika (tokom suđenja nalazio se u Italiji, te je amnestiran), Muhameda Švrakića, sina osnivača zloglasnih "Zelenih beretki" Emina Švrakića i kriminalca Taiba Torlakovića (nakon rata ubijen, kao i Ćelo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading