Testament Mire Marković kojeg se svi plaše

Autor:

Vesti

16.04.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirjana Marković ostavila je iza sebe pisani materijal, neku vrstu testamenta, a te beleške trenutno su u rukama njenih advokata.

Mirjana Marković

Kako Srpski telegraf saznaje od porodičnih prijatelja Miloševićeve udovice koji su je redovno posećivali u Moskvi, deo dokumenata trebalo je da bude pretočen u treći tom memoara "Takvog ga znam", dok se deo odnosi na imovinu i način njene raspodele posle Mirine smrti.

Posebno bi mogle da budu zanimljive beleške koje predstavljaju svojevrstan politički testament, u kom je ona pisala o ljudima iz njenog i Slobinog okruženja, tome ko ih je izdao, ko se okoristio i devedesetih zaradio silne milione maraka, a sasvim moguće i gde su te pare završile. Sasvim je sigurno, zbog tih papira drhte mnogi u Srbiji.

Markovićeva je u nedelju preminula u Rusiji od upale pluća posle četiri operacije, koje su usledile nakon što je polomila ruku. Kako kažu njeni prijatelji za Srpski telegraf, ona je neke beleške pisala kako bi se objavile nakon njene smrti.

Dragoljub Kočović, bliski prijatelj: U rukopisima će biti potkačeni oni koji su joj naneli zlo

Mirin dugogodišnji saradnik i, kako sam kaže, iskreni prijatelj Dragan Radević, predsednik Udruženja Sloboda, za naš list tvrdi da će nešto od pisanog materijala ugledati svetlost dana već u bliskoj budućnosti.

- Mira je napisala treći deo memoara "Takvog ga znam". Taj rukopis je gotov i ona je njega trebalo da preda istom izdavaču koji je objavio prva dva dela. Zamisao je da to bude trodelna celina kojom će ona završiti svoje spisateljsko i životno poglavlje. Video sam taj rukopis. Delimično se on tiče vremena dok je Milošević bio predsednik, a ona prva dama. Ostatak ne bih otkrivao, osim da su unutra opisani istorijski važni događaji i momenti - objašnjava Radević.

Dragan Radević, predsednik Slobode: Nešto od pisanog materijala ugledaće veoma brzo svetlost dana

Još jedan od bliskih saradnika Mirjane Marković Dragoljub Kočović za naš list ističe da zna da je ona ostavila beleške koje će, kako kaže, neko objaviti.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dragoljub Kočović

- Prilikom našeg poslednjeg razgovora, onog dana kada je u Beogradu oborena presuda, u jednom momentu mi je rekla: "Čim mi bude bolje, javiću ti se." Znao sam da joj je teško. Rekla mi je da bi najviše volela da se vrati u Srbiju, ali ne pod uslovom da je odmah sa aerodroma vode u CZ - priseća se Kočović, dodajući da se Mira retko kome javljala.

Cilj joj je bio, kako pojašnjava Kočović, da za života spere ljagu sa Miloševićevog i svog imena.

- Stavljanje na stub srama i druge muke koje je propatila ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju - kaže Kočović, naslućujući, kako se izrazio, da će u rukopisima biti potkačeni oni koji su joj naneli zlo.

Šta sadrže beleške

1. Raspodela imovine

 2. Politički testament

3. Materijal za knjigu

HRONOLOGIJA BOLESTI

- pre mesec i po dana Mira je pala i polomila desnu ruku u šaci

- nosila je gips nedelju dana

- jedne noći joj je pozlilo, te je prevezena na kliniku u Moskvi

- ustanovili su da joj je usled pada želudac skočio iznad dijafragme i da je došlo do komplikacija

- urađena je intervencija, ali su rekli da joj je želudac previše slab

- nije mogla da uzima hranu, već je primala infuziju nedelju dana

- pošto joj se nije poboljšalo stanje, lekari su se odlučili za još jednu intervenciju

- nakon te intervencije je dobila upalu pluća

- sredinom prošle nedelje stabilizovalo joj se stanje, bila je svesna, ali nije mogla da govori

- u nedelju je umrla od posledica upale pluća

Čitulju majci u podgoričkom dnevnom listu Pobjeda dali su Mirjanini sin i ćerka. Na čitavoj strani sa fotografijom iznad koje je zvezda petokraka piše sledeće:

- Naša mama Mira Marković umrla je u izbeglištvu u Moskvi u 77. godini 14. aprila. Očajni Marko i Marija Milošević.

Foto: umrli.me

Stamenkovski: Znala je da više neće videti Srbiju

Predsednik Zavetnika Stefan Stamenkovski među poslednjima je iz Srbije imao priliku da razgovara sa Mirjanom Marković. Bilo je to u januaru ove godine, a Stamenkovski za Srpski telegraf prepričava detalje tog susreta.

- Zajedno sa suprugom Milicom otišao sam na dogovoreni sastanak u jednom restoranu u elitnom delu grada. Mira se dovezla u skromnom automobilu, verovatno najjefitinijem mogućem koji sam ikada video u Moskvi. Dovezao ju je vozač, a ona je rekla da inače vozi, ali da je polomila ruku i da zato nije bila u stanju sama da se doveze - priseća se Stamenkovski.

On kaže da je Markovićeva potpuno izgubila veru da će se ikada više vratiti u domovinu.

- Mada sam joj rekao da će se steći uslovi pod kojima bi možda mogla da dođe u Srbiju, ona više nije u to verovala. Svesna je bila da neće dočekati pravdu, tako da pred nama nije komentarisala aktuelnu političku situaciju. Prema današnjim političarima imala je nekako rezervisan stav - priča naš sagovornik.

Mira je preko Stamenkovskog poručila da su mnogi njeni prijatelji, koji su se tako predstavljali u Srbiji, zapravo kočili njen povratak.

- Ona je imala osećaj da je sve isfabrikovano. Smatrala je da je dosovskim vlastima bilo neophodno da Miloševića isporuče Hagu, a nju optuže na bilo koji način i mnoge političke aktere tog doba sklone sa scene kako mnoge istine o njima ne bi isplivale. Pričali smo i o optužnici. Ona kaže da je pomagala kome god je mogla da dobije stan, ali u konkretnim slučajevima za koje se tereti nije ništa uradila - prepričava Stamenkovski.

Svaki dan se čula s Marijom

Foto: youtube.com/ Azra Redžić Radulović

Marija Milošević

Kako kaže Stamenkovski, Mira je njemu i supruzi pričala da se svaki dan čula sa Marijom, koja je majku obaveštavala o svemu, čak i kad ide kod frizera.

- Pretužno je bilo kad je rekla da 17 godina nije videla ćerku. Tužna je takođe bila što ne može da poseti grob muža - navodi Stamenkovski.

Marko u šoku, nije ovo očekivao

Marko Milošević

Marko Milošević išao je juče u bolnicu da identifikuje majku. On je i dalje u stanju šoka jer nije očekivao ovakav ishod s obzirom na to da je Mirjani poslednjih dana bilo bolje.

Mirjana Marković biće kremirana u Moskvi, a urna sa posmrtnim ostacima biće položena u grob u Požarevcu u subotu u 15 časova, potvrdio je njen sin Marko Milošević za BK televiziju.

Urnu će položiti pored Slobodana u Požarevcu

- Time će biti ispunjena njena želja da počiva ispod lipe pored svog supruga Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije - navedeno je u saopštenju.

U Rusiji živela od 2003.

RepublikaFoto: youtube.com/euronews

Bila je doktor sociologije i lider Jugoslovenske levice, a od 2003. živela je u Rusiji. Rođena je 10. jula 1942. godine u selu Brežane nadomak Požarevca. Ćerka je Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara, i Vere Miletić, koju su okupatori streljali 1944. Sa suprugom Slobodanom Miloševićem se upoznala u vreme gimnazijskih dana, a u braku su dobili ćerku Mariju i sina Marka. Bila je profesor sociologije na PMF u Beogradu, a sociologiju je predavala i na Američko-francuskom fakultetu za menadžment i Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka.

Zločini sa kojima je povezivana

Mirjana Marković povezivana je sa mnogim ubistvima tokom devedesetih godina. U istragama i na suđenjima bilo je čak i svedočenja koja su je s tim ubistvima direktno povezala, međutim, nikad nije optužena po tom osnovu.

Zoran Todorović Kundak, 24. oktobar 1997.

Nepoznati ubica ispalio je iz heklera dva rafala u nekadašnjeg visokog funkcionera JUL i direktora "Beopetrola". Njegovoj sahrani je prisustvovao ceo tadašnji državni vrh predvođen Slobodanom Miloševićem, dok se Mira, koja je tada bila u Indiji, pismom oprostila od Kundaka. Cela prestonica je brujala da je glavu izgubio zbog navodne ljubavne afere sa prvom damom Jugoslavije

Slavko Ćuruvija, 11. april 1999.

Iako zvanično nije optužena da je učestvovala u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa, ime Mire Marković se pominjalo u istrazi ovog zločina. Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada iako su pre toga bili bliski, pa je u Politici ekspres naručila sramni tekst "Ćuruvija dočekao bombe". Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Slavko Ćuruvija

Ivan Stambolić, 25. avgust 2000.

Nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije je otet tog datuma, a njegovo telo je pronađeno tri godine kasnije, zakopano i poliveno krečom na Fruškoj gori. U završnoj reči na suđenju kriminalnoj grupi koja je ubila Stambolića, tužilac je, između ostalog, rekao:

- Režim je uspostavio više strukturnih nivoa: takozvane dvorske intelektualce, ekonomsku mafiju, tajnu i drugu policiju, Vojsku, vladajuće partije, a sve to sa Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković, kao centrom mreže i personifikacijom tog sistema

RepublikaFoto: Public
Ivan Stambolić

Ibarska magistrala - četvoro mrtvih u atentatu na Vuka Draškovića, 3. oktobar 1999.

Organizovan je atentat na Vuka Draškovića, koji je tog dana s pratnjom krenuo na Ravnu goru. Lider Srpskog pokreta obnove, tada jedne od najjačih opozicionih stranaka u Srbiji, čudom je preživeo insceniranu saobraćajnu nesreću kada je na njegovu kolonu naleteo kamion napunjen peskom. Poginuli su, međutim, Veselin Bošković, rođeni brat Vukove supruge Danice, kao i članovi obezbeđenja Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović Gaga. Za atentat na Ibarskoj magistrali pravosnažno je osuđeno nekoliko osoba, a najveću kaznu dobio je Radomir Marković, koji je u vreme zločina bio šef Resora državne bezbednosti

Mitrović: Epoha te nije razumela

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Željko Mitrović

Od Mirjane Marković oprostio se i vlasnik TV Pink Željko Mitrović.

- Draga Miro, obeležiti jednu epohu bez da je ta ista epoha bila spremna da te razume nije samo tvoja sudbina, već sudbina svih čije su ideje označene velikim vizijama, ali i grehovima! Bio sam klinac, ali znam da si me volela i zato budi mi dobro i spokojno tamo gde ideš! Tvoj Željko

Bojan Pajtić

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Na kraju je Mira Marković, nehotice, učinila i jedno dobro delo. Poštedela je Srbe ponižavajuće scene njenog trijumfalnog povratka u zemlju: izjavio je Bojan Pajtić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading