Evo ko je ruski špijun u Srbiji

Autor:

Vesti

28.08.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ulazu u Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ekipu Srpskog telegrafa dočekali su ruski spasioci i piloti, a mi smo ih s vrata upitali: "Šta je vaš posao u Srbiji?"

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Rusko-srpski centar

- Špijuniranje - odgovaraju uglas, ozbiljnih lica, pokazujući nam satove u kojima su, kako tvrde, najmoderniji prisluškivači i kamere iz američkih filmova.

Zatim nas hvataju za ruke i vode stotinak metara unutar centra. Kažu, da odmah upoznamo glavnog ruskog špijuna u Srbiji, onog o kom je govorio i Dmitrij Rogozin kad je replicirao Brajanu Hojtu Jiju nakon što je američki zvaničnik rekao da je humanitarni centar samo paravan za špijunažu.

OTKUD SAD PUTIN?

Spremni smo da se oči u oči nađemo s tim ozloglašenih špijunom, zbog toga smo uostalom i zapucali u Niš, međutim, problem nastaje kad treba nešto da ga pitamo. Alpa, naime, ne govori - samo laje.

- Eto vidite, to je naša Alpa, naš verni čuvar. A u stvari špijun prerušen u belgijskog ovčara malinoa da bismo Amerikancima zavarali trag - sa osmehom nam pričaju domaćini.

Smisao za humor, kaže za Srpski telegraf direktor centra Bojan Glamočlija, još ih jedino drži u atmosferi medijskog linča i konstantnih optužbi da su špijunska ispostava i buduća ruska vojna baza u Srbiji.

- Tražimo status za humanitarce isključivo zbog para da ne bismo plaćali poreze i carinu na opremu koja nam stiže iz Rusije. Reč je o finansijskim olakšicama koje imaju sve međunarodne organizacije u Srbiji i nadamo se da će uskoro biti potpisan taj sporazum o privilegijama i imunitetu - navodi Glamočlija i poziva visokog zvaničnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija da im dođe u posetu.

5 godina postoji Rusko-srpski humanitarni centar u NIšu

Vešt je direktor Glamočlija, gotovo je uspeo da nas ubedi da se u Nišu niko ne bavi špijunažom. Naročito nakon što smo zavirili u svaku prostoriju Rusko-srpskog humanitarnog centra i zatekli tek gomile čamaca, ćebadi, šatora, agregata, kreveta, ronilačkih odela, pumpi za vodu, lampi... Onda, međutim, ugledamo i konačni dokaz da tu ipak nisu čista posla: usred Srbije ka nama korača, sve šireći ruke u znak dobrodošlice, Vladimir Putin lično. Trljamo oči, ne verujemo, smeje se i direktor Glamočlija i predstavlja nam komandira pilotske posade Vladimira Aleksandroviča Seriševa (43), kojeg po imenjaku i zovu Putin, jer, kako kažu, fizičkim izgledom neodoljivo podseća na ruskog predsednika.

ČUDOTVORNI SOFTVER

- Najradosnije za pilota je kad obavi zadatak i kad se vrati kući. Naš posao je da pomažemo ljudima u Srbiji. Ne razumem kako možemo biti špijuni kad smo danas ovde, sutra smo na drugom mestu - priča nam Serišev.

Centar, u šta smo se i sami uverili, ima ruski softver koji je bolji od onog u Briselu za slučaj elementarnih nepogoda i može da predvidi delovanje prilikom požara, poplava, oluja, a ove informacije od presudne su važnosti za delovanje humanitaraca.

- Ako dođe do velikih poplava ili obimnih padavina, kompjuterski se pokaže gde će se pojaviti voda i u kojim količinama, koliko ljudi treba da se evakuiše, koliko spasilaca angažuje. Te informacije dobijamo u intervalu od dva do deset minuta. Takođe, kod požara softver pokaže za svaki naredni sat u kom smeru se širi i da li vatra ugrožava neki vitalni objekat - objasnio nam je Glamočlija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading