Trampova odmazda 100 šiptarskih vođa OVK u Hagu

Autor:

Vesti

09.04.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američkog predsednika Donalda Trampa izdalo je strpljenje i naložio je odmazdu protiv prištinskih vlasti, a pre svega Ramuša Haradinaja, jer tvrdoglavim odbijanjem da ukinu takse na srpsku robu direktno ruše njegov plan o podeli Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/S. RADOVANOVIĆ
Donald Tramp i Ramuš Haradinaj

Za početak, tokom aprila će čak 100 nekadašnjih vođa terorističke OVK morati u Hag, gde će dati iskaze i dobiti status osumnjičenog ili svedoka. A mnogo će više, kažu dobro upućeni diplomatski izvori, biti ovih prvih...

ŠTA KAŽU DIPLOMATE

Miniranje plana o podeli Kosova Tramp je doživeo kao direktan napad na njega s obzirom na to da ga sledeće godine očekuje odsudna predsednička trka. Nije velika tajna, a takvo upozorenje preneto je i Srbiji iz vrha Trampove administracije, da Šiptari šuruju sa delovima CIA i takozvanom američkom dubokom državom, čiji je najveći cilj da se 2020. u Belu kuću useli novi stanar.

- Bahatost koju demonstrira Haradinaj nije slučajna. Tramp je to dugo trpeo, ali sada je kap prelila čašu. Zato će Haradinaj i njegovo okruženje biti udareni tamo gde ih najviše boli - otkrivaju naši sagovornici iz diplomatskih krugova.

Specijalni sud za zločine OVK zvaničnom Vašingtonu poslužiće kao jako sredstvo odmazde, ali i poluga za disciplinovanje neposlušnih u Prištini. Za sada, pred sud pozivaju ljude koji su tokom rata bili u Haradinajevom okruženju, ali veoma brzo na red bi mogli doći njegov brat Daut i on. O tome uveliko pišu i albanski mediji.

Šćekić: Ako Haradinaj i Tači postanu otežavajući faktor, vrlo brzo će ih se rešiti

- Dosta bivših pripadnika OVK otići će u Hag u aprilu, radi se o više od 100 pojedinaca - nedvosmisleno je poručio predsednik Udruženja ratnih veterana Hisni Gucati, a odmah nakon toga u Hag je na svedočenje otputovao Bljerim Kuči, poslanik stranke Ramuša Haradinaja.

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić za Srpski telegraf kaže da je važno da je krenulo.

- Mislim da Haradinaj i Tači nisu zaštićeni u ovom procesu, oni se ne pominju, ali to sve zavisi od toga kako bude išao dogovor sa Beogradom. Ako postanu otežavajući faktor, vrlo brzo će ih se rešiti. Ako budu konstruktivni, držaće ih dok ne završe domaći zadatak - ocenjuje Šćekić.

2015. GODINE FORMIRAN SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Šiptarski terorista i komandant OVK Ramuš Haradinaj (desno)

JASNA PORUKA

Kako navodi, rad Specijalnog suda za zločine OVK rezultat je pragmatične politike Trampa i Boltona:

- Oni jednostavno hoće da skinu taj problem sa dnevnog reda jer imaju mnogo veće probleme, kao što je problem Severne Koreje, Kina, Venecuela, radnici, migranti... Na kraju krajeva, Kosovo je rezultat američke demokratske stranke, a ne republikanske, tako da Tramp i Bolton apsolutno nikakvih obzira nemaju prema Prištini. Naprotiv, lomeći takvo jedno Kosovo i dovodeći ga u red, šalju poruku i demokratama.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da se nada da će u narednih nekoliko meseci biti podignute optužnice protiv bivših komandanata OVK i navodi da je to verovatno jedan od razloga nervoze koja postoji u Prištini.

Drecun: Tužioci Specijalnog suda za zločine OVK rade odgovorno, posvećeni su

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun napominje da tužioci Specijalnog suda za zločine OVK rade odgovorno, posvećeni su i tvrde da nema političkih pritisaka.

- Finansijska sredstva od EU su obezbeđena, pozivaju se neki koji su potencijalno osumnjičeni i to znači da oni ulaze u završnu fazu prikupljanja dokaza, nakon čega sledi njihova odluka da li će ići u podizanje optužnice - objašnjava Drecun.

Vladimir Marinković

Kongres srpsko-američkog prijateljstva

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Sama činjenica da su SAD odigrale glavnu ulogu u procesu formiranja ovog suda govori o tome da im je stalo da se pripadnici terorističke OVK koji su činili zločine prema Srbima procesuiraju i osude. Takođe, vidljiva je i promena njihove politike prema regionu, a posebno prema Srbiji

Danica Marinković, nekadašnji istražni sudija u Prištini, za Srpski telegraf iznosi nešto drugačije viđenje:

- Ne očekujem ništa, ali daj bože. Vidite da su u startu oni krenuli, pozivaju ih kao osumnjičene ili svedoke, to ne znamo, e sada da vidimo da li će podići optužnice i protiv koga.

Šta piše u izveštaju Dika Martija 

- na Kosovu počinjeni ozbiljni zločini koji uključuju trgovinu ljudskim organima

- Srbi i neposlušni Albanci bili zarobljeni na tajnim mestima, gde su ponižavani i mučeni

- najveći broj ovih ljudi netragom nestao

- nekim zatvorenicima vađeni organi, koji su potom prodavani na ilegalnom tržištu

* na osnovu ovog izveštaja postupaju tužioci

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading