Najveća pljačka Srbije! Nestala tajna knjiga Beobanke sa spiskom političara i tajkuna koji su pokrali milijarde!

Autor:

Vesti

30.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument od nekoliko desetina strana, iz kog se jasno vidi kako je 3,5 milijardi maraka iz trezora Narodne banke Srbije, preko Beobanke, završilo na Kipru, odnet je u Moskvu, gde ga je do smrti čuvao Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića.

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Borislav Milošević

Do ovakvih saznanja došli su srpski obaveštajci, a našem listu ih je u petak potvrdio bivši funkcioner DB Božidar Spasić. Tajna knjiga Beobanke poslednji je dokument koji bi mogao da pomogne da se otkrije koji su političari i tajkuni uzeli famozne kiparske pare jer su svi ostali papiri zapaljeni ili uništeni na druge načine.

POTPUNA KONTROLA

Spasić, koji je i sam na Kipru učestvovao u jednoj akciji potrage za milionima iznetim iz Srbije, za naš list objašnjava:

- Sve istrage o tim parama prekidaju se 2003, kada se i toj knjizi gubi svaki trag. Ispitivanja na Kipru, gde sam se jednom prilikom lično bavio tim slučajem, pokazuju da ona nikada nije ni bila odneta na to ostrvo. Knjiga je gotovo izvesno završila kod Borislava Miloševića, koji ju je odneo u Rusiju i ona je tamo bila sve vreme. To je opravdano činjenicom da su odande mogli da kontrolišu deo finansijskih tokova tog novca. Borislav je bio slobodan čovek, u smislu finansijskog poslovanja, pa je iz Moskve mogao da transferiše novac na određene lokacije gde bi bio sigurniji nego na Kipru, pošto je priča o parama u toj zemlji vremenom postala javna tajna - navodi Spasić.

Trifunović: Poslovna knjiga Beobanke je nestala iz zgrade, a iz nje se vidi da su Miloševići iznosili novac na Kipar

Bivši obaveštajac poručuje da u svetu postoji praksa da se u trenutku ozbiljne pretnje urušavanja vladajućeg režima uništava gotovo kompletna dokumentacija kompromitujućeg sadržaja.

- U toj dokumentaciji dobar deo zauzimaju finansijski izveštaji o nelegalnim transakcijama u zemlji i svetu. Tako je i kod nas bilo, pa je 90 odsto dokumentacije uništeno, osim te jedne knjige, koja je više nalik na fasciklu ili svesku. U nju su se upisivali samo najosnovniji podaci o tome koliko je novcu izneto iz Beobanke i Srbije. Znam da je u sve te podatke najbolje bila upućena Borka Vučić - kaže Spasić.

 

 

Borka Vučić

Borkin misteriozni upad

Prema pisanju medija, krajem 2000. Borka Vučić nasilno je sa obezbeđenjem upala u prostorije Beogradske banke, koje su se nalazile u Palati Albanija.

- Oko jedan čas ispred vrata Beogradske banke pojavila se bivša predsednica banke koju obezbeđenje nije pustilo da uđe. Petnaestak minuta kasnije se pojavila veća grupa naoružanih osoba koja je prišla banci preko obližnjeg gradilišta, polupala stakla na prvom spratu zgrade, razoružala regularno obezbeđenje i zaposela prostorije - naveo je tada u saopštenju predsednik Beogradske banke Jovan Vidojević, dodajući da je Vučićeva posle incidenta ušla u prostor banke gde se nalaze trezor i važna dokumenta i zadržala se oko sat vremena.

BRUTALNO UBISTVO

Prema dobro upućenim izvorima i svedočenjima mnogih zaposlenih u Beobanci, u operaciji odnošenja para na Kipar sinhronizovano su učestvovali operativni sastav Uprave carina, pod rukovodstvom Mihalja Kertesa i službe Državne bezbednosti. Posebnim kanalima na beogradskom aerodromu, kojim je kao generalni direktor dugo upravljao kasnije likvidirani Žika Petrović, novac je iznošen u torbama, koferima i džakovima. Čitav proces nadzirala je Miloševićeva bankarka Borka Vučić, bez čijeg pregleda i potpisa nijedan akt o nekoj finansijskoj transakciji nije mogao da prođe.

Tokove takozvanih kiparskih para godinama je istraživao profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović.

Uspon i pad Beobanke
- osnovana 1. oktobra 1929.
- uspela da prebrodi ekonomsku krizu tridesetih godina, Drugi svetski rat i teške posleratne godine
- krajem osamdesetih godina imala kreditni potencijal oko tri milijarde dolara
- u Beobanci bilo oko 85 procenata beogradske privrede i skoro sve savezne i republičke institucije
- u više od 120 ekspozitura bilo oko pola miliona tekućih računa
- na oko 40.000 kvadratnih metara poslovnog prostora radilo je više od 5.000 radnika
- krajem 1991. u uređenje zemljišta i projekat poslovne zgrade na Slaviji, tada najmodernije na Balkanu, uloženo oko 70 miliona dolara
- zatvorena početkom 2002. zajedno sa još tri velike srpske banke
- u novembru 2016. zgrada Beobanke na Zelenom vencu prodata na javnoj licitaciji za 4,25 miliona evra firmi "Štatverk" iz Beograda

- Poslovna knjiga Beobanke je 5. oktobra nestala iz zgrade, a iz te knjige se vidi da su Milošević i njegovi iznosili pare na Kipar. Postoje žene koje su radile u toj banci i svedočile su da su pripadnici DB nemilice u džakovima iznosili pare preko beogradskog aerodroma jer je jedina aktivna avionska linija u vreme sankcija bila Beograd-Larnaka. Zna se da je to rađeno po naredbi porodice Milošević, a tužilaštvo mora da nađe tu knjigu kako bi se videlo koliko je milijardi tačno izneto na Kipar - kaže Trifunović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading