Ovo kriju od 1999: Posle dve decenije otkrivena najveća NATO tajna

Autor:

Vesti

23.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan je pao kod Buđanovaca, u Sremu, drugi teško oštećen jedva prinudno sleteo nedaleko od Zagreba, a treći, takođe gotovo potpuno uništen, na teritoriji BiH. Dve decenije nakon bombardovanja SR Jugoslavije otkrivena je tajna koju je NATO dugo čuvao - Vojska SRJ oborila je čak tri aviona F-117A, poznatija kao nevidljiva.

 

 

O nadrealnom uspehu naše protivvazdušne odbrane godinama se samo šuškalo, ali kako vreme prolazi, počinju da se pojavljuju i ljudi, sada u penziji, koji su spremni da progovore o tome.

Podsetimo, ruska agencija ITAR - TASS objavila je 25. marta 2000, pozivajući se na Glavnu obaveštajnu upravu ruskog generalštaba, da je NATO za vreme agresije izgubio tri nevidljiva aviona F-117A i oko 40 drugih borbenih aviona.

O tome svedoči i general-pukovnik Spasoje Smiljanić, koji je u vreme NATO napada komandovao RV i PVO naše vojske i, po svemu sudeći, čvrsto veruje da smo oborili tri nevidljiva aviona.

 

 

Ovako su rušeni avioni F-117

Prvi oboren kod Buđanovaca

Zoltan Dani, pukovnik u penziji poznat po obaranju ponosa NATO alijanse 27. marta 1999. kod Buđanovaca, za Srpski telegraf opisuje kako su on i njegove kolege postigli neverovatan uspeh:

Narod igra na olupini F-117

- Imali smo dva sistema za praćenje, osmatrački i nišanski radar, a opasno je da ovaj drugi radar bude predugo uključen jer privlači protivradarske rakete. Gledali smo da njime što manje zračimo. Kada se cilj približi na 15 kilometara, tu je jako bitno da imate odlično obučenu posadu da bi se markirao i da bi se raketa ispalila u pravom trenutku. Kada se sve poklopilo, jednostavno sam ispalio raketu. Taj avion jeste manje uočljiv, ali daleko od toga da je bio nevidljiv. Videli smo ga i oborili.

Drugi oboren kod Zagreba

Treći divizion 250. raketne brigade RV i PVO Vojske SR Jugoslavije krajem marta 1999. godine teško je oštetio navodno nevidljivi F-117. Za taj podvig nije se odmah saznalo, s obzirom na to da je letelica nekako uspela da napusti vazdušni prostor iznad naše zemlje i prinudno sleti na aerodrom "Pleso" kod Zagreba.

Američki ponos vrlo brzo je rasklopljen i odvezen transportnim avionom kako bi se sprečilo preuzimanje tehnologije, a tek kasnije iz krugova bliskih Alijansi procurila je informacija o ovom gubitku. Ovaj F-117 vrlo brzo je rashodovan.

Na račun vlasti u Zagrebu tada su stizale pohvale od Amerikanaca da se Hrvatska dokazala kao veran američki saveznik jer je zaštitila avion od ovih neželjenih pogleda.

Treći pao u Bosni

Prema pouzdanim saznanjima iz samog NATO, treći nevidljivi avion (a hronološki gledano u stvari prvi, jer se sve dešavalo pre rušenja ovog kod Buđanovaca) teško je oštećen protivavionskim delovanjem sa zemlje.

RepublikaFoto: youtube.com/Airshow World
Avion F-117

Postoje dve verzije događaja, za obe je zajedničko da je avion bio toliko oštećen da je jedva uspeo da sleti i da je odmah rashodovan. Razlika je u tumačenju da li je završio na aerodromu u Tuzli ili na Butmiru kod Sarajeva.

Po istom principu kao i Hrvati vlast u Sarajevu je omogućila brzopotezno rasklapanje aviona, koji je transportnim avionom prebačen u bazu NATO u Avijanu (Italija).

- Naveliko se pričalo i pisalo da su pored oborenog F-117A pogođena i još dva aviona istog tipa, te da je jedan od njih sleteo, srušio se ispred piste na aerodromu "Pleso" kod Zagreba, a drugi na aerodrom "Butmir" kod Sarajeva. Pisano je, ali je i sasvim tačno, da je administracija vazduhoplovnih snaga SAD, osim oborenog F-117A, odmah posle završetka agresije na SRJ rashodovala još dva aviona F-117A. Kasnije je obustavljen program proizvodnje tog aviona - poručuje Smiljanić.

111 miliona dolara koštala izrada jednog F-117

MOJ STAV
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Miroslav Lazanski

Zvanično su oborena samo dva aviona. Pominje se nezvanično drugi broj i sumnja se da su gubici NATO alijanse neuporedivo veći, ali da se kriju. Mislim da NATO nikada neće priznati svoje prave gubitke

Kako navodi ovaj prekaljeni oficir, tada je praktično srušen mit o svemoći ove američke letelice.

- Naši raketaši su prvi u svetu srušili F-117A. Prva američka reakcija bila je da je obaranje bilo slučajno. Međutim, nekoliko noći kasnije preciznom raketnom vatrom oštećen je i drugi F-117. Oštećenje je bilo takve prirode da se avion jedva dovukao do teritorije pod kontrolom američkih lokalnih saveznika - otkrio je Smiljanić u intervjuu za Pečat.

Šta je sve izgubio NATO tokom agresije

  • 46 aviona - 920 miliona dolara
  • 36 helikoptera - 860 miliona dolara
  • 182 rakete tomahavk - 254 miliona dolara
  • 28 bespilotnih letelica nepoznato
  • 3 stelt letelice F-117 najmanje 330 miliona dolara*

* neuporedivo veća šteta je što je odmah nakon napada na SRJ obustavljen enormno vredan projekat izrade F-117, koji je razvijan godinama
 

U izjavi za Srpski telegraf, pukovnik Zoltan Dani, koji je oborio američki avion kod Buđanovaca, kaže da je moguće da je bilo još oborenih letelica tog tipa, ali da on za to nema nikakav dokaz.

- Ja sam čuo dosta tih podataka povezanih sa nekim našim gađanjima za koja znam - poručuje Dani.

Vojni kontraobaveštajac u penziji Ljuban Karan objašnjava da su NATO piloti imali instrukcije da se u ovakvim slučajevima na svaki način domognu teritorije saveznika.

- Verujem da su ruski podaci o tome da su pogođena jos dva aviona F-117A tačni - objašnjava Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading