Rusi sve raskrinkali: Putinova hitna depeša Vučiću

Autor: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Vesti

18.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kum Dragana Đilasa Mlađan Đorđević otkrio je Rusima plan opozicije da isprovocira sukobe demonstranata i policije. Razbijene glave građana šefovi Saveza za Srbiju iskoristili bi za svrgavanje Aleksandra Vučića sa vlasti. Ceo plan opozicije ruski predsednik Vladimir Putin depešom je dostavio srpskom kolegi Aleksandru Vučiću.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Đorđević godinama odlazi u Rusiju pokušavajući da se pozicionira kao strateški partner Moskve u Srbiji. Krajem januara, kao Đilasov glasnogovornik, jurio je političare lobirajući za podršku kumu da se ponovo vrati na vlast. Pred sagovornike je izašao sa konkretnim planom opozicije da izazove krvavi scenario. Ceo plan koji su Đilas i Obradović preko Đorđevića prezentovali Rusija je prosledila Srbiji, kao i Putinovo upozorenje da se sprema rušenje predsednika Srbije - navode izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih i bezbednosnih krugova.

SINHRONIZOVANA AKCIJA

U prezentaciji krvavog plana do tančina je najavljeno sve ono što su Đilas i Obradović pokušali da ostvare tokom proteklog vikenda.

- Cela akcija je sprovedena prema unapred smišljenom planu. Prvi korak predviđa napad na državnu televiziju. Đilas, Obradović i ekipa nadali su se da će time isprovocirati policiju i da će doći do sukoba sa njihovim pristalicama. Cilj im je bio da provale u zgradu RTS ako im ne pođe za rukom da tu izazovu policiju da isprebija demonstrante.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Protesti opozicije

Za slučaj da policija tu ne reaguje, ekstremisti iz redova pristalica saveza imali su zadatak da razbijaju automobile građana i zaposlenih u RTS na parkinzima blizu zgrade državne televizije. Računali su da će policija reagovati ishitreno, da će to biti inicijalna kapisla i da će uslediti obračun naroda sa policijom - navode sagovornici Srpskog telegrafa.

Strategija rušenja šefa države predviđa i plan B.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

OVO SU PLANIRALI

1. upad na RTS

2. opsada Predsedništva

3. sukob sa policijom

4. napad na parlament

5. nasilni ulazak u Vladu

- Rezervna varijanta, koju su juče pokušali da realizuju, bio je pokušaj upada i blokade zgrade Predsedništva dok je u njoj Aleksandar Vučić. Vođe protesta poručuju da su spremni da i direktno uđu u sukob sa policijom da napadnu neku policijsku stanicu, ali i da upadnu u još neke državne institucije poput parlamenta i Vlade Srbije - ističu izvori Srpskog telegrafa (pogledaj okvir).

Blizak sa tajkunom koji bi da ruši Putina

Mlađan Đorđević se dovodi u vezu i sa ruskim tajkunom Mihailom Hodorkovskim, koga zovu i ruski Soroš, inače velikim protivnikom Vladimira Putina. 

Kako dodaju, umesto podrške, Đorđević se u Srbiju vratio praznih ruku, bez Putinove pomoći, ali su zato ruske službe sačinile spisak svih poteza opozicije i prosledili ih vlastima u Beogradu.

GREBU NA SVE STRANE

O pokušajima Đilasa da preko kuma obezbedi podršku za sebe nedavno je govorio i lider LDP Čedomir Jovanović.

- Mlađan Đorđević, prijatelj i kum Dragana Đilasa, išao je nedavno u ime Saveza za Srbiju u Rusiju na skupštinu Instituta za strateške studije, koji je do 2009. bio deo ruske obaveštajne službe. Onog trenutka kad su otvorili kancelariju u Beogradu, oni su se transformisali u organ predsednika Ruske Federacije, a ovde imaju kancelariju. Na njihovoj skupštini u Moskvi pre tri nedelje, govorio je predstavnik Saveza za Srbiju Mlađan Đorđević - otkrio je Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE

MOJ STAV 

Aleksandar Vulin, MINISTAR ODBRANE

Ovo što opozicija radi je strašno upozorenje šta nam pripremaju i šta bi voleli da se desi

Boža Spasić, bivši obaveštajac, ističe da je očigledno da opozicija ne može na miran način da dođe na vlast, pa grebe na sve strane.

- Potrebno im je da stvore haos, za koji će potom optužiti režim kako je surov prema građanima. Ovo što se trenutno dešava, upad u RTS i pokušaj upada u Predsedništvo, deo je tog plana. To se definiše kao tihi pokušaj državnog udara, odnosno preuzimanje institucija bez upotrebe Vojske i policije na strani pobunjenika. To nije retkost, tako je Zaev došao na vlast, a njima je jedina meta Vučić - objašnjava Spasić.

REAKCIJE

Mišel Zubenica, Centar za međunarodnu javnu politiku

Problem je u tome što Vučić ima zaista veliku podršku građana i niko ne može na izborima da ga pobedi, zato politički faktori traže saveznike u inostranstvu i razmileli su se od Makedonije. Naime, Skoplje je trenutno regionalni centar što se tiče pokušaja obaranja režima Aleksandra Vučića preko Rusije, a podršku će tražiti u svim delovima sveta gde mogu da nađu logističku ili savetodavnu pomoć. Zaista postoji i taj deo iz SZS koji ima bliske odnose sa ruskim strukturama, ali mislim da sve to treba sprečiti u korenu jer su građani Srbije jedini koji treba da se pitaju ko je na vlasti u Srbiji.

Dragomir Anđelković, politički analitičar

Rusija je oduvek prijateljska zemlja Rusiji i potpuno je smešno da bi oni rušili vlast koja jedina u Evropi nije uvela protiv nje sankcije. Možda je neko išao nekim neformalnim krugovima, ali sve je to zaista tragikomično. Mislim da je vlast u Srbiji dovoljno čvrsta da niko ne može u ovoj fazi da je menja. Čak i kad je Zapad organizovao narandžastu revoluciju protiv Miloševića, to je bilo u momentu kada je veliki deo naroda bio nezadovoljan. Verujem da čak i opozicionari koji su za radikalne mere ne računaju na uspeh i da neko može da ih dovede na vlast jer su suviše slabi. To rade da bi opstali još neko vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Fotka sa Lavrovim suvenir za Boška

Boško Obradović, lider Dveri, bio je u februaru u Rusiji, gde je pokušao da pridobije podršku Moskve za proteste koje organizuje zajedno sa svojim šefom Draganom Ðilasom. Na jednom od prijema, kako pišu mediji, Obradović je saletao ruskog šefa diplomatije, ali jedino što je uspeo jeste da se slika sa Sergejom Lavrovim.

 

Ko je Mlađan Đorđević
  • kum i višegodišnji prijatelj Dragan Đilasa
  • predsednik Srpskog koda, potpredsednik Svenarodne skupštine evroazijskih naroda
  • bio Đilasov zamenik kad je bio ministar u Koštuničinoj vladi
  • dok je Đilas bio direktor Narodne kancelarije, Đorđević mu je bio desna ruka
  • u vreme dok je Đilas bio gradonačelnik, on (Mlađan Đorđević) postao Tadićev šef za Srbe van Srbije
  • Milo Đukanović optuživao Đorđevića da je pobegao iz Crne Gore preko brda spasavajući se sekund pre hapšenja

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading