Saznajemo ko je imao tajne račune u inostranstvu: Ministri i direktori ukrali 234 miliona evra!

Autor:

Vesti

06.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri i direktori iz bivših i sadašnje vlasti koji su zgrnuli silne milione služeći se malverzacijama sada će odgovarati za svaki dinar koji su ukrali. Predlogom novog zakona o poreklu imovine predviđa se da svi koji su se obogatili posle 2007, a ne utvrdi se da su milionski kapital stekli na legalan način, ostaće bez 75 odsto imovine. Izvori Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura otkrivaju da se uveliko istražuje imovina političara i državnih funkcionera.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Mlađan Dinkić: BEZ KOMENTARA

- Podaci kojima raspolažu bezbednosne službe i koji su dobijeni iz inostranstva i okruženja ministara i direktora pokazuju da je njih 18 nezakonito prisvojilo ukupno 234 miliona evra. Reč je o ministrima i direktorima koji su nekada bili na ključnim pozicijama i koji su iskoristili da bi novac namenjen državi i investicijama preusmerili na privatne račune - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Prema rečima našeg sagovornika uključenog u istragu, dosad je bila praksa da se žmuri na lopovluke visokih funkcionera.

Pod istragom i jedan ministar iz aktuelne vlade

- Time što su bili deo vlasti ili što su njihove stranke bile u koaliciji sa vladajućim strukturama bili su zaštićeni, a istrage su stopirane. Mislili su da nikada neće biti procesuirani jer su dobro sakrili tragove. Međutim, prevarili su se jer smo češljali podatke iz zemlje i inostranstva, istraga je proširena na njihove porodice, rođake, bliske i manje bliske prijatelje... Ispostavilo se da mnogo podataka možemo da dobijemo, na primer, od švajcarskih banaka - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Foto: Tanjug
Aleksandar Vlahović: BEZ KOMENTARA

BITKA ZA SOPSTVENI DŽEP

U beleškama službi na spisku onih koji su muljali sa tenderima i zloupotrebili položaj osumnjičeni se, kako navodi naš sagovornik, navode po inicijalima.

- Jedan od osmorice ministara je V. I., koji se obogatio preko fiktivnih poslova nekoliko javnih preduzeća sa privatnim firmama. Njegov tadašnji kolega M. M. sa saradnicima je stekao višemilionsku dobit na sličan način, a na mahinacije nije bio imun ni J. V., koji je profit od nameštenih tendera delio tako što je 30 odsto novca odlazilo njemu džep. Zicer za uzimanje keša bili su im građevinski poslovi u zemlji i inostranstvu. Nije bilo razlike da li se objekat gradi, iznajmljuje ili adaptira - priča naš izvor.

Dodaje da su bezbednosne službe otkrile da su M. D. i A. V. godinama preko tenderskih nameštaljki obezbeđivali sebi profit od koga i danas žive lagodno.

Foto: Tanjug
Velja Ilić: BEZ KOMENTARA

- Sličan ovom dvojcu bio je D. Đ i njegov kum B. M., koji su svojevremeno smatrani okosnicom privatizacije državnih preduzeća. Za njima nije zaostajao ni Ć. N., koji je, osim ministarske plate, uzimao debele sume za poslove koje je njegov resor trebalo da vodi za državu - otkriva sagovornik iz bezbednosnih krugova.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Brnabićeva: Neki za četiri godine stekli 500 miliona

Govoreći o Zakonu o poreklu imovine, predsednica Vlade Ana Brnabić očekuje da ovaj akt bude usvojen do kraja godine.

- Volela bih da je zakon i ranije usvojen, budući da je veoma važan za Srbiju, kako bismo prestali da licitiramo ko je korumpiran, a ko ne. Ima ljudi koji su ušli u politiku sa jednim stanom i posle četiri godine izašli sa 500 miliona evra, ima onih koji su sa jednim stanom ušli i izašli samo sa jednim stanom, a jednako se priča da su korumpirani - navela je Brnabićeva.

Na pitanje da li će vlast juriti samo bivše funkcioner, odgovara:

- Ne! Istražujemo i aktuelne funkcionere, a istraga pokazuje da postoje dokazi i za jednog ministra iz aktuelnog saziva. O tome ne mogu da dajem više podatak jer je ta istraga još uvek u toku.

GLUVI TELEFONI

Na spisku onih koji su se ovajdili na račun države i koji imaju tajne račune u inostranstvu našli su se direktori najvećih državnih preduzeća.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Moj stav

Dejan Vuk Stanković, analitičar

Ako je pravda prva vrlina svih političkih institucija, borba protiv korupcije je apsolutna moralna dužnost političara na vlasti i pravne države. Drugačije ne može i ne sme biti. Za ovu vrstu borbe nikad nije kasno i uvek je nužna u bilo kom političkom trenutku.

- Svi su grabili da preuzmu šefovanje u resorima telekomunikacija, transporta, energetike... Pokazalo se da su direktori baš iz tih sektora poput A. O., D. M., M. Š. sa funkcije otišli mnogo bogatiji nego što su bili. Ništa lošije nisu prošli B. K. - M. A., koji takođe imaju pune devizne račune u inostranstvu. Među onima koji su preko preduzeća koja su vodili uzimali šakom i kapom jesu i D. P., B. D. i G. Ć. - ispričao je naš sagovornik.

Srpski telegraf pokušao je da dobije komentar od najpoznatijih ministara i direktora iz nekadašanje vlasti poput Velimira Ilića, Vuka Jeremića, Mlađana Dinkića, Aleksandra Vlahovića, ali oni juče nisu odgovarali na naše pozive.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Vuk Jeremić: BEZ KOMENTARA

Nekadašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić poručuje da ne strahuje od istrage:

- Nemam ništa protiv. Sve što imam prijavljeno je, sve se zna. Prema tome, od 2008, kad sam postao ministar, sve se može proveriti da li sam nešto stekao protivpravno. Ne uzbuđujem se da li mi je ime na nekom papiru jer Zakon o oporezivanju na taj način je dobra ideja koju treba sprovesti do kraja.

Foto: Tanjug
Milutin Mrkonjić Mrka: Nek proveravaju, sve sam stekao legalno

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading