EKSKLUZIVNO! Službena beleška: Arkan šamarao ministra!

Autor: T. KOVAČEVIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

25.02.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Željko Ražnatović Arkan nije prezao da udari na državne funkcionere kako bi zaštitio svoj biznis, a o načinima na koji je postizao rezultate najbolje svedoči službena beleška Državne bezbednosti iz 1996. u kojoj je otkriveno kako je Arkan šamarao tadašnjeg ministra finansija Jovana Zebića.

Željko Ražnatović Arkan

Operativci službe otkrili su da Ražnatović nije birao ni mesto bi vreme za obračun. Tamo gde je zatekao "grešnika", tu je i udario na njega. Upravo je to bio slučaj sa Zebićem, koga je Arkan išamarao usred poznatog beogradskog restorana "Madera", o čemu svedoči beleška koju je napravila služba.

- Prema rečima našeg kontakta, juče u večernjim satima došlo je do incidenta u restoranu "Madera", gde je Željko Ražnatović Arkan udario ministra finansija Jovana Zebića. Prema operativnim podacima dobijenim od direktnih svedoka, došli smo do saznanja da je juče, 19. maja, Željko Ražnatović Arkan prišao stolu za kojim je sedeo Zebić sa još jednim prijateljem. Ražnatović je ušao u restoran i, čim je video Zebića, uputio se ka njemu. Bio je vidno ljut i vikao je na Zebića - piše u belešci SDB.

BIZNIS-TAKTIKA

U dokumentu koji su obaveštajci sastavili 20 maja 1996. navodi se i da su svi svedoci potvrdili da je Arkan visokopozicioniranom funkcioneru Vlade, ali i tada vladujuće Socijalističke partije, posle udarca rekao:

- Ti ćeš mene da zajebavaš za pare. Mnogo si hrabar.

Spasić: Mudro spojio politiku i kriminal

Božidar Spasić, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, navodi da je politički uspon Arkana počeo odmah po njegovom povratku iz Erduta, uz široku podršku tadašnje vlasti.

- Arkan je bio dovoljno mudar da uz bavljenje kriminalom krene paralelno u političke vode, što mu je pružalo priliku da se rame uz rame sreće sa visokim funkcionerima. Nije Zebić jedini kojeg je na taj način maltretirao, to je radio svima koji bi se na bilo koji način suprotstavljali njegovoj bahatosti. Osim šverca oružja i cigareta, njegov glavni biznis, od kog je imao najveću dobit, bila je nafta. Stvorio je velike baze po Srbiji, najviše oko Đerdapa. Vagoni cisterni iz Rumunije bili su isključivo pod njegovom kontrolom, što mu je dalo osnova da se slobodno iživljava na ministrima i nižim političkim činovnicima - tvrdi Spasić.

Ministar Zebić je ubrzo napustio lokal, a upućeni u dešavanja tog vremena tvrde da su poslovi vezani za carinu bili povod za šamaranje u "Maderi".

- Zebić je bio blizak sa Mihaljom Kertesom, tadašnjim direktorom carine. Pokušali su da petljaju protiv Arkana, ali je on stvar rešio tim jednim šamarom koji je opalio ministru. Arkanu to nije bio problem, sve poslovne nesuglasice rešavao je isti način. Primera radi, ako je imao problema sa poslovima vezanim za naftu, situaciju je rešio tako što uhvati direktora "Naftne industrije Srbije", nalupa mu par šamara i dobije šta hoće - priča naš sagovornik.

 

 

Naš izvor svedoči o još jednoj situaciji u kojoj je bivši komandant "Tigrova" podigao ruku na državnog službenika.

Jovan Zebić

- Jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije

- Od marta 1993. bio je potpredsednik Vlade SRJ, a privremeno je obavljao i funkciju ministra finansija, do jula 1993.

- Ponovo postaje ministar finansija od septembra 1994. do juna 1996.

- Potpredsednik Savezne vlade bio je od 9. aprila 1998. do oktobra 2000.

- Protiv njega i Mihalja Kertesa podignuta je 2007. optužnica zbog iznošenja para iz Srbije na Kipar

- Ubrzo po podizanju optužnice, 15. marta 2007, Zebić je umro

- Vagonima se švercovala njegova nafta. Direktor "Železnica" je to provalio, zaustavio je vagone. Arkan je odlepio, razjaren je otišao kod tada prvog čoveka "Železnica". Isprebijali su čoveka - navodi upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

PRVI RADNI DAN

Nekadašnji bliski Arkanovi saradnici svedočili su u više navrata o njegovim vaspitnim metodama, istim koje je Ražnatović primenio kada mu je probleme napravio upravo Zelenović, saborac Slobodana Miloševića. Pokojni Dragoslav Šekularac, koga je Arkan postavio za sportskog direktora fudbalskog kluba Obilić, u jednom od poslednjih intervjua koje je dao ispričao je da je Ražnatović šamarao svoje ljude ako ne kažu lepo dobar dan. Legendarni Šekularac ispričao je tada anegdotu o prvom radnom danu kod Arkana:

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ceca i Arkan

Željko Ražnatović

- Bio osnivač i komandant Srpske dobrovoljačke garde, poznatije kao "Tigrovi"

- Polovinom devedesetih kupio nižerazredni klub FK Obilić, koji je 1998. godine postao prvak Jugoslavije

- Stranku srpskog jedinstva osnovao u jesen 1993.

- Kratko se bavio politikom kao poslanik (1992-1993)

- Hag je 31. marta 1999. obelodanio optužnicu protiv njega, teretili su ga za ubistva, silovanja i druga nehumana dela po Bosni i Hrvatskoj

- 15. januara 2000. ubijen ispred hotela "Interkontinental"

- U poslu je bio vrlo korektan. Što se dogovoriš s njim, to je amin. Kad sam postavljen za direktora, Arkan mi je kupio nekoliko odela, košulja, kravata i rekao mi da svaki dan na poslu moram da budem uredno obučen. Medutim, prvi dan ja sam se pojavio u džemperu i farmerkama. Čim me je video, počeo je da besni: "Ti direktor Obilića? Marš kući!" Ja tu počnem da plačem, a on me časti sa 1.000 maraka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

25.02.2019 18:06

Vrć ide na vodu dok se ne razbije! Poslovica br.2 Možeš šta hoćeš ali ne i dokle hočeš!I dalje da ne nabrajam!Zato je tako i prošao!