Putinov zavet Srbima: Ujediniću Srpsku i sever Kosova sa Srbijom do 2022!

Autor:

Vesti

21.08.2017

09:00 >> 21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika, Velika Britanija i briselske birokrate spremile su novi paket ucena Srbiji i prete blokadom poglavlja, ali Vladimir Putin poručuje Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku da ni slučajno ne popuštaju, uz obećanje da će objediniti sve Srbe na Balkanu, otkriva izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne odriče se braće: Vladimir Putin

Ruski predsednik je uveren da je najbolje rešenje da se Srbima na Kosovu da pravo na samoopredeljenje, koje je dato i Albancima, i da se na taj način sever Kosova, a potom i Republika Srpska, pripoje Srbiji da bi se ubuduće zaštitili od sličnih pretnji i ucena.

- Ne nasedajte na pretnje Zapada, krenuli smo u diplomatsku ofanzivu da bi do 2022. godine Srbi živeli u jednoj državi - poruka je sa sastanka koji je šef Kremlja održao u krugu najbližih saradnika. Sve je to zatim u odvojenim sastancima preneto Vučiću i Dodiku.

Spisak zahteva

Ovo je direktan odgovor na sve jače pritiske na Beograd i Banjaluku da odustanu od političkih, vojnih i trgovinskih veza sa Rusijom, uvedu joj sankcije i da se ukine humanitarni centar u Nišu, o čemu otvoreno govori i visoki funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

- Suprotno stavu i delovanju ovih snaga, Srbija korak po korak jača državni suverenitet i svoju državu i politički sistem. Za Rusiju je Srbija strateški partner. Lideri naših zemalja su se do sada sreli deset puta, što potvrđuje visok nivo rusko-srpske međudržavne saradnje, koja potvrđuje bratske odnose između naših naroda - navodi Železnjak.

Zanimljivo je, međutim, to da Nemačka ne deli isti stav kao Amerikanci i Englezi, a kancelarka Angela Merkel zagovara stvaranje balkanske unije i bližu ekonomsku saradnju s Moskvom.

Ruski analitičar Vladimir Zotov za Srpski telegraf kaže da je novi paket ucena koje je Zapad spremio Srbiji očekivan, ali da Srbi moraju da nađu bolji način da se zaštite tako što će delovati ujedinjeno.

- Pritisci Zapada na Srbiju da se ogradi od odnosa s Rusijom, da se ne dozvoli status humanitarcima u Nišu, kao i ucenjivanje po pitanju otvaranja novih poglavlja neminovno će se nastaviti, ali to samo treba da motiviše Srbe da se drugačije organizuju. Rusija će podržati ujedinjenje Srba na Balkanu u jednu državu samo ako vlast u Beogradu to bude želela - podvukao je Zotov.

Zamrznut konflikt

Analitičar Dragomir Anđelković primećuje i da Amerikancima i Englezima odgovara stanje zamrznutog konflikta na Kosovu da bi dodatno ucenjivali Srbe.

- Njima je cilj da proizvedu neku krizu na štetu Srbije uvek kada im lideri Srba kažu ne, a u tu svrhu im je kosovsko pitanje najjednostavnije. Ipak, svesni su i oni da Srbija može radikalnije da se okrene Rusiji ako nastave s pritiscima, pa ponekad i koče s tom bahatošću. Siguran sam da će Rusija stati iza svakog rešenja koje Srbija predloži - zaključuje Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading