Ameri planirali rat pre 35 godina! OVAJ dokument ih odao

Autor:

Vesti

05.02.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktivom o nacionalnoj bezbednosti SAD usvojenoj pod kodnim imenom NSDD 133 (national security decision directives) zakucan je poslednji ekser u mrtvački sanduk SFRJ!

Tri ključna čoveka u SFRJ

Ovaj tajni dokument donet je u Vašingtonu 1984. godine i na njemu je potpis tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana, a iz njegovog sadržaja jasno se vidi da je još tada izrečena smrtna presuda Jugoslaviji.

Dokument uz kodni broj nosi i naziv "Američka politika prema Jugoslaviji" i u njemu se definiše okvir spoljne politike SAD, koja, kako se navodi, za cilj ima destabilizaciju modela tržišnog socijalizma Jugoslavije i uspostavljanje američke sfere uticaja u jugoistočnoj Evropi. Metode koje se primenjuju u ostvarenju tog cilja su kombinovane, ekonomske i političke, i podrazumevaju niz javnih, polutajnih i tajnih operacija u sadejstvu sa međunarodnim organizacijama poput Svetske banke i MMF.

SVE BILO DOGOVORENO

Strategiju koju je Vašington primenjivao u godinama pred rasparčavanje SFRJ raskrinkao je čuveni profesor dr Mišel Čosudovski, jedan od najboljih svetskih poznavalaca geopolitičkih previranja, osnivač i direktor Centra za istraživanje globalizacije iz Montreala i profesor emeritus na fakultetu u Otavi.
U svojim opservacijama Čosudovski tvrdi da su SAD ekonomski slabile Jugoslaviju namećući joj uslove čiji je glavni cilj bio slamanje socijalizma.

Jović: Kroz ovaj dokument uobličavaju se zahtevi na koje SFRJ nije nikako mogla da odgovori

Ekonomski pritisak postepeno je prerastao u politički, a tu je glavnu ulogu preuzela Nemačka (u dogovoru sa SAD), koja je postala glavni protagonista secesije Hrvatske.

- Tokom osamdesetih, MMF i Svetska banka su periodično prepisivali dodatne doze svoje gorke ekonomske medicine i jugoslovenska ekonomija je polako propadala u komu. Svetska banka je sredinom osamdesetih defakto nametnula Jugoslaviji program bankrota. Sve te promene ubrzale su industrijski pad. Nemačka je, s druge strane, predvodila pritisak da se prizna secesija - navodi Čosudovski pozivajući se, između ostalog, na dokument NSDD 133.

Ekonomista Kovačević: Dokaz koliko su dvolični

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da se u ovom dokumentu vidi ekonomsko-politička dvoličnost Amerike:

- Navodno su za jedinstvenu Jugoslaviju, a sve čine suprotno. Tako su, na primer, u to vreme SAD stimulisale međunarodne finansijske institucije da ne daju kredite državi, nego pojedinačnim republikama, u cilju nestanka socijalističkog ekonomskog modela, koji je tada bio aktuelan.

ŠTA IM JE SMETALO

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za Srpski telegraf kaže da se ovim dokumentom potvrđuje teza da se spoljna politika SAD prema Srbiji od Regana nije gotovo ništa promenila.

- Direktiva NSDD 133 je značila striktno profilisanje američke politike prema jugoslovenskom prostoru, tada nekako na stidljiv način, a kasnije vrlo transparentno. Nema sumnje da je Amerikancima najviše smetao srpski faktor u SFRJ, a posledice takve geopolitike osećamo i danas. Dakle, postoji kontinuitet i posle 35 godina. Cilj je konstantno slabljenje države na Balkanu koju naseljavaju Srbi, ma kako se ona zvala - tvrdi Perišić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ronald Regan

Borisav Jović, predsednik Predsedništva SFRJ pred sam raspad države, smatra da je Regan politikom prema Jugoslaviji izveo početni udarac u njenom rasparčavanju.

- Jasno je da se Jugoslavija nikad ne bi mogla rasturiti samo zato što su Hrvatska i Slovenija htele iz nje da izađu, da nije bilo vredne podrške SAD i Nemačke pre svega. Takva politika traje mnogo duže od ovog dokumenta, samo se kroz njega uobličavaju zahtevi na koje tadašnja SFRJ nije nikako mogla da odgovori. Posle toga su se mnoge stvari ubrzano dogodile, a sve one su vodile neminovnom raspadu pod palicom stranih sila - ocenjuje Jović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading